Maga Márki-Zay Péter beszélt közös kormányzásról Gyurcsány Ferenccel, mindez pedig adóemeléssel, rezsiemeléssel jár majd - mondta Kocsis Máté napirend előtti felszólalásában. A Fidesz politikusa felhívta a figyelmet arra, hogy maga a DK frakcióvezetője jelezte, hogy a legnagyobb frakció választja majd meg a kormányfőt, és a legnagyobb baloldali frakció mindenképpen a Demokratikus Koalícióé lesz.

Várják meg mielőtt eredményt hirdetnek, mert mi is indulni fogunk a következő parlamenti választáson. A Gyurcsány-által irányított frakció lesz a vezető a következő ciklusban a baloldalon - mondta Kocsis Máté napirend előtt. Nem a bilincs, hanem Ön kattant - mondta a Fidesz frakcióvezetője Jakab Péternek. Egy fénylő csillag van a baloldalon, az pedig Gyurcsány Ferenc. Önök pedig boldogan tették bele a fejüket ebbe a hurokba - mondta az ellenzéki frakcióknak Kocsis. A politikus közölte, hogy maga Márki-Zay közös kormányzásról beszélt Gyurcsánnyal. Mindez pedig adóemeléssel, rezsiemeléssel jár majd - tette hozzá. A legnagyobb frakció választja majd meg a kormányfőt - hívta fel a figyelmet Kocsis Gyurcsány legutóbbi kijelentésére. Mi pedig folytatjuk az aláírásgyűjtésünket - zárta Kocsis. 

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Dömötör Csaba minderre azt válaszolta, hogy vasárnap a baloldalon arról beszéltek, hogy egyszerre váltották le az ellenzéket, és majd működnek együtt Gyurcsánynéval. Ugyanazok a szereplők vannak a háttérben, miközben a kirakatban változnak a szereplők - tette hozzá a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. A politikus felidézte Márki-Zay pozitív nyilatkozatait Gyurcsányról. Márki-Zayjal a rozsdás múlt kopogtat, mivel aki úgy beszél mint egy baloldali politikus, és úgy is cselekszik mint egy baloldali politikus, az baloldali politikus - zárta Dömötör Csaba. 

Rezsiválság van Európában

Európa még le sem győzte a koronavírus-járványt, és most egy újabb válsággal kell szembenézni: rezsiválsággal - mondta  napirend előtt Hollik István. Ezt a rezsiválságot Brüsszel idézte elő
- hangsúlyozta a KDNP képviselője. Brüsszel átgondolatlan energiareformja most bosszulja meg magát - tette hozzá. Brüsszel az időzítést rontotta el, mivel nem épült még fel a zöld energiarendszer, miközben a korábbit már leépítették. Csak a magyar rezsicsökkentési politika működik ebben a helyzetben - hangsúlyozta a KDNP képviselője. Hollik ismertetése szerint több nyugati nagyvárosban a többszörösét fizetik rezsire, mint Budapesten.

A tervezett uniós klímaadó 32 ezer forintos pluszterhet jelentene havonta a magyar embereknek.   

Jelentős rezsiemelésre készül BrüsszelForrás: MTI/Oláh Tibor

Schanda Tamás minderre azt mondta, Brüsszel a magyar családok megadóztatására készül. Brüsszel új adókat akar ránk kényszeríteni a klímavédelem jelszava alatt - tette hozzá az ITM parlamenti államtitkára. A visegrádi országok nem fogadják el ezeket a terveket. Mi ismét készek vagyunk megküzdeni a rezsicsökkentésért - mondta Schanda. A nemzeti konzultációban is óriási többség állt a rezsicsökkentés megvédése mellett - tette hozzá. Az energiapolitikában sem térhet vissza a Gyurcsány-korszak. 

"Megértem, hogy feszült"

Az Önök új miniszterelnök-jelöltje elmélkedett arról, hogy a lámpavasat mire lehet használni, míg a főnöke szerint a művészeket börtönbe kell zárni, mindezek fényében pedig Ön beszél gyűlöletkeltésről, az elképesztő - így reagált Dömötör Csaba Jakab Péter (Jobbik) felszólalására. Önt leszavazták, és mostantól nincs szükség Önre a baloldalon - tette hozzá a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. Gyurcsány mondja, hogy a DK lett a legerősebb a baloldalon - tette hozzá. Megértem, hogy feszült ebben a helyzetben, de tudván azt, hogy a Jobbik önállóságát felszámolták, a legfőbb kérdés, hogy megérte-ez? 

Márki-Zay lett a serpa

Észak-Koreában működnek hasonlóan a dolgok, mint ahogyan az előválasztáson, mivel Önnek nem volt egyetlen ellenfele sem - így reagált Orbán Balázs Varju László (DK) napirend előtti felszólalására. Most Márki-Zay Péterre és nem Medgyessy Péterre osztották azt a serpa szerepet, ami Gyurcsányt a hatalom csúcsára viszi - mondta a Miniszterelnökség államtitkára. Orbán Balázs kijelentette, hogy nem kívánják vissza azt a kormányzást, amit Gyurcsány képviselt. Szólt arról is, hogy a baloldalnak van elszámolnivalója azzal kapcsolatban, hogy miből költött 500 milliót kampányra Karácsony Gergely. Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a baloldal rezsiemelésre készül azzal, hogy az európai energiaunióhoz akar csatlakozni.

Miből költött 500 milliót kampányra Karácsony?Fotó: Csudai Sándor - Origo

Budapest ennél többet érdemel

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában szóba hozta, hogy Márki-Zay Péter nyerte a Gyurcsány-showt, de egyetlen baloldali képviselő sem tapsolta meg ezt a megjegyzését. Dömötör Csaba minderre azt válaszolta, hogy ízelítőt kapott most mindenki a baloldali szeretetpolitikából. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára arról is beszélt, hogy a Párbeszéd pár hete is arról beszélt, hogy a kormánypártok Karácsony Gergelytől félnek. Azóta Karácsony visszalépett, és világosan kiderült, hogy a főpolgármesternek semmilyen vezetési képessége nincsen - tette hozzá. Dömötör felidézte, hogy pár hónapja az Economist írt arról, hogy karácsony fogja leváltani Orbánt. A főpolgármester a sok hónapos kampányolás során mindennel foglalkozott csak azzal nem, amivel megbízták. Budapest Önöknek egy kampánypódium volt, de a város ennél többet érdemel
– mondta Dömötör.

Dömötör Csaba: Budapest ennél többet érdemelForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Önök behódoltak Gyurcsánynak"

Szívesen elmagyarázom, hogy miért a múlt visszatérése, ha Ön Gyurcsány Ferencnek kampányol – így reagált Keresztes László Loránt (LMP) felszólalására Rétvári Bence. Az Emmi parlamenti államtitkára szerint Gyurcsány a rendszerváltáskor és 2009 után is átmentette magát. Gyurcsány nem olyan, hogy a második, vagy a harmadik helyre jelentkezzen be – tette hozzá. Nem háttérember, hanem első számú vezető akar lenni. Önök behódoltak Gyurcsánynak, és nem tudták kizárni a politikai mezőnyből, hanem felkéredzkedtek a Gyurcsány-listára – mondta Rétvári. Semmi lényegi változás nem történt a baloldalon – tette hozzá. Mindezek mellett pedig ne sértegessék a Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! - petíciót aláírókat.

Az elmúlt hetekben láthattuk a szocialista párt vergődését, ha pedig tiszteletben tartanák az emberek véleményét, akkor a nemzeti konzultációt is támogatnák - így reagált Tóth Bertalan (MSZP) felszólalására Rétvári Bence.  Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a baloldalon továbbra is a rezsiemelés mellett állnak, mivel világpiaci árakat követelnek. Szólt arról is, hogy a szocialisták a kormányzásuk során szinte mindent eladtak, miközben súlyos megszorítások voltak.