Egy férfi 6400 tonna, részben veszélyes hulladékot rakott ki Baján. Egy egyeszségnek köszönhetően nem kell börtönbe mennie, 18 millió forintot fizetett ki a bajai önkormányzatnak, emellett azonban még egy közel 3 milliós pénzbüntetés is várhat rá.

A férfi egy szekszárdi cég műszaki vezetője volt. A szekszárdi vállalkozás Baján ingatlanokat bérelt az önkormányzat tulajdonában álló egyik cégtől.

A bérlemények közül hat ingatlant csapadékvíz árokkal kerítettek körbe, és csak zárt kapun keresztül lehetett megközelíteni ezeket a területeket. Ezek az ingatlanok a férfi felügyelete, irányítása alatt álltak. 2018 tavaszától 2019. március végéig

több, mint 6400 tonna hulladékot hordtak a területre ismeretlen emberek, úgy, hogy a férfi tudott róla, és engedélyezte.

Az ingatlanokon lévő hulladék nagy része kevert építési-bontási hulladék, illetve beton, tégla és cserép volt, de hulladékká vált gumiabroncsokat, bitumen keveréket, földet, köveket és műanyagokat is szállítottak a területre. Az idegenek ezeken kívül

veszélyes hulladéknak minősülő festékes vödröket, olajos hordókat, vegyszeres edényeket, de kiselejtezett elektromos berendezéseket is hoztak.

 

Forrás: Ügyészség

A férfi azzal, hogy hozzájárult a hulladékok lerakásához,

engedély nélkül végzett hulladékgazdálkodási tevékenységet. A kormányhivatal 2019 áprilisában ellenőrizte az ingatlanokat, majd a bajai önkormányzat cégét kötelezte a hulladékok elszállítására és kezeltetésére. Az önkormányzatnak ez, illetve az ingatlanok helyreállítása

több, mint 18 millió forintba került.

Forrás: Ügyészség

Az ügyészség a szabadlábon védekező férfit veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendjének megsértésével vádolja. Az ügyészséggel kötött egyezségnek megfelelően a vádlott kifizette a több mint 18 millió forintos helyreállítási költséget. Az ügyész ezen felül 2.700.000 forint pénzbüntetés kiszabását javasolta vele szemben. A férfi bűnösségéről a bajai bíróság dönt.