Nagyösszegű energetikai támogatás közel 35 000 családnak. Megérkezett az új napelemes pályázat! - írja közösségi oldalán a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra szerint a kormány álláspontja világos: a családokat nem feláldozni kell a klímavédelem oltárán azzal, hogy a szennyező multik helyett rájuk terheljük a klímavédelem költségeit, hanem segíteni kell abban, hogy fenntartható energiához jussanak.

A kormányszóvivő azt is közölte, hogy a magyar kormány elkötelezett a klímacélok mellett. Azért hirdették meg 2020 februárjában a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet, hogy Magyarország minél gyorsabban átállhasson a körforgásos gazdaságra, hogy csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátásunkat.

Elindult a napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakítását segítő pályázat, amelyben várhatóan mintegy 35 ezer család modernizálhatja otthonát.

A pályázat több mint 200 milliárd forintból nyújt segítséget az átlagjövedelem alatt kereső háztartásoknak. A program hozzájárul az energiaárak csökkentéséhez, és kiváltja a környezetszennyező fűtési rendszereket megújuló energiaforráson alapuló, korszerű és környezetkímélő fűtési megoldással

- írja Szentkirályi. 

Fontos, hogy a pályázatokra megyénként ütemezetten lehet jelentkezni, az első beadás 2021. december 6-tól lesz elérhető.