Bayer Zsolt: Pontosan tudjuk, kik vagytok, akik készültök vissza a hatalomba, és soha többé nem kérünk belőletek!

Békemenet 2018.03.15. Budapest
Vágólapra másolva!
Pontosan tudjuk, kik vagytok, akik készültök vissza a hatalomba, és soha többé nem kérünk belőletek!  – mondta el Bayer Zsolt publicista az Origónak adott interjúban azzal kapcsolatban, mi lesz az október 23-ára szervezett nyolcadik Békemenet fő üzenete. Bayer szerint ismét eljött az idő, hogy megmutassuk, nem kérünk a baloldalból, nem kérünk Brüsszelből. A publicista úgy véli, hogy sok a magyarok veszítenivalója, hiszen közel 12 év alatt nagyon messzire jutott Magyarország, és a jövő évi választások tétje éppen az, hogy ezt meg tudjuk-e védeni, tudjuk-e folytatni. Bayer Zsolt szerint a nagyobbik baj a szokásos baloldali recepten túl – ami az adóemeléssel, a középosztály ellehetetlenítésével, a segélyezés korszakával, az ész nélküli hitelfelvételekkel, és az ország brutális eladósításával folytatott politika –, hogy jönne mellé minden más is. Jönne mellé az az életforma, az az identitásváltás és az illegális bevándorlók, a betelepítések, amiket szerinte nem biztos, hogy még egyszer a visszájára lehetne fordítani. Nem biztos, hogy onnan lenne visszaút.
Vágólapra másolva!

Óriási tömeg vonult 2012-ben az első Békemeneten. Miért tartották fontosnak, hogy most, október 23-ára nyolcadik alkalommal is megszervezzék?

Nagyjából ugyanazok az okok állnak fenn, mint az elsőnél. Egyfelől van egy alig-alig elviselhető és normál ésszel, ép lélekkel kibírható, aljas, minden ok nélküli, hazug támadássorozat, amit az új Moszkva, vagyis Brüsszel szervez, irányít Magyarország ellen. Ugyanez volt a helyzet 2012-ben is, és ez most ráadásul kiegészül mindazzal, amit a hazai baloldal művel a kormánnyal: ezzel a Kun Bélás, Szamuely-féle, Lenin-fiús, fenyegetőző, mindenki börtönbe megy, mindenkitől elvesszük, amije van hozzáállással – hadd ne soroljam végig ezeknek az embereknek a kijelentéseit.

Most itt az idő, hogy megmutassuk: vagyunk itt egy páran, akik mindezt nem fogjuk hagyni!

Békemenet 2018. március 15-én. Akkor is tömegek vonultak Fotó: Szabó Gábor - Origo

A baloldal folyamatosan a kormány megbuktatásáról beszél. Mi a jelentősége ennek tükrében a Békemenetnek? Nevezhetjük ezt egyfajta kiállásnak? A baloldal célja egy olyan életformának a magyarokra erőltetése, amelyet ők nem akarnak?

Pontosan. Az a nagyon komoly probléma, amit mindenkinek végig kell gondolnia, ahogyan egyszer miniszterelnök úr fogalmazott még évekkel ezelőtt: nem tudják annyira tönkretenni ezt az országot – gondolt itt nyilván a kommunistákra, posztkommunistákra, egyáltalán a hazai baloldalra –, hogy újra és újra ne építsük fel. Ami igaz, bár megjegyezném, hogy

kinek van kedve mindig elölről kezdeni? És olyan szép messzire jutottunk már lassan 12 év alatt ezen az úton, hogy nekem már nincs kedvem elölről kezdeni.

De még egyszer mondom, ez a kisebb baj! A nagyobbik baj, amit Ön említett, hogy

nem pusztán arról van szó, hogy jönne a szokásos baloldali recept: az adóemeléssel, a középosztály ellehetetlenítésével, a segélyezés korszakával, az ész nélküli hitelfelvételekkel, és az ország brutális eladósításával – mert ez rendbe tehető –, hanem jönne mellé minden más.

Jönne mellé az az életforma, az az identitásváltás, amire Ön utalt a kérdésében.

Jönnének a migránsok, a betelepítések, és nem vagyok benne biztos, hogy azt még egyszer a visszájára lehetne fordítani, hogy onnan lenne visszaút.

Tömegek az Andrássy út elején, a Békemenet 2014. március 29-én Fotó: Mudra László - Origo

Kijelenthető, hogy a fiatalok állnak a baloldal támadásának középpontjában, hiszen őket akarják megszólítani, befolyásolni?

Így van. Alternatív valóságban élnek, az pedig, hogy a fiatalokat célozzák, az nyilvánvaló. Én sohasem voltam a fiatalság ellensége, és most sem szeretnék ebben a remek szerepben tündökölni, csak egyszerűen megállapítom, hogy a fiatalság és a fiatal életkor velejárója az örök lázadás, és idővel az ember ezt kinövi, megjön a józanabbik esze. Tény, hogy a fiatalok körében nagy számban vannak támogatói a baloldalnak, de ez korántsem jelenti azt, hogy a fiatalok mind velük vannak – ezt a distinkciót tegyük meg!

Bayer Zsolt Forrás: Origo

Mi a Békemenet fő üzenete? Csizmadia László, a CÖF elnöke szerint ez egy üzenet lesz Brüsszel számára is.

Brüsszelnek önmagában mindig az az üzenet – és már 2012-ben is az volt a fő üzenet –, nemcsak az, ami fel volt írva a molinóra, hogy Nem leszünk gyarmat!, hanem sokkal inkább az a méretű tömeg, amely kint volt az utcákon.

Ezek után azonnal vissza is vettek egy kicsit, mert rájöttek, hogy lehet itt próbálkozni, de abból a próbálkozásból akár baj is lehet. Az üzenet kifelé most ugyanez: a tömeg, amely a kormány mögött áll, a befelé szóló üzenet meg oda lesz írva a molinóra: Pontosan tudjuk, kik vagytok, akik készültök vissza a hatalomba, és soha többé nem kérünk belőletek! – ez egy viszonylag egyértelmű üzenet!

És az is egy üzenet, amit az Európai Unió egyik alapító atyja mondott, amikor az Uniót megalapították:

Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz! Ennél aktuálisabb üzenet, ma aligha lehet.

Tömegekre számítanak?

Ennyien még sohasem voltak, mint most lesznek!

Feltételezhetjük, hogy a baloldal és Brüsszel bagatellizálja majd a résztvevők számát? Kérdezem azért, mert ezt már ismerjük.

Persze, de ez nevetséges, röhejes. Azért van az a méretű tömeg, amely után teljesen viccessé válik az, amivel ilyenkor próbálkoznak.

Gondoljuk arra, amikor a buszoztatott emberekről beszéltek, mintha legalábbis fegyvert fognának az emberek fejéhez, hogy nekik ide kell jönni. Abszurd!

Milyen reakciókra számítanak a Békemeneten?

Számítunk mindenféle provokációra, de senki ne üljön fel ezeknek!

A pandémia miatt sokáig nem volt Békemenet, utoljára 2018-ban szervezték meg. Akkor óriási tömeg vonult a Parlamentig. A Békemenethez csatlakozók és a szellemi honvédők szinte már követelték, hogy itt az ideje egy újabb Békemenetnek, hiszen mérhetetlen a támadássorozat Magyarország ellen. A nyolcadik Békemenet 2021. október 23-án a Műegyetem elől indul, és az Andrássy út, valamint a Bajcsy-Zsilinszky út sarkára, a 2006-os, Gyurcsányhoz kapcsolódó rendőrterror helyszínére érkezik, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond majd ünnepi beszédet.