A gyermekek érdekét szolgálja a polgári törvénykönyv módosítása, mert megszüntethet egy eddig elvarratlan konfliktusforrást - hangsúlyozta az igazságügyi miniszter kedden a Facebook-oldalán.

Varga Judit azt írta közösségi oldalán, hogy a polgári törvénykönyv módosításáról szóló javaslatot a civil élet szereplői is üdvözölték, köztük a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és az Apaszív egyesület is, 

hiszen a módosítás egy régóta megfogalmazott igény volt a civil társadalom részéről. 

A törvénymódosítást - melyben szerepelnek a 2020-ban felállított családjogi civil munkacsoport javaslatai is - az idén létrehozott családjogi szakértői munkacsoport támogatása is támogatja - tette hozzá.

A miniszter kiemelte: 

a közös szülői felügyelet és a váltott gondoskodás biztosítja, hogy ha mindkét szülő alkalmas a gyermek gondozására, a gyermeknek ne kelljen elválnia egyik szülőjétől sem, mindkét szülőjével "azonos intenzitású, bensőséges kapcsolatban maradhasson". 

Hangsúlyozta továbbá, hogy a bíróságnak kell minden szempontot körültekintően mérlegelve döntenie abban a kérdésben, hogy a közös szülői felügyelet gyakorlásának feltételei fennállnak-e, és az a gyermek érdekét szolgálja-e. A módosítás egy további lehetőséget biztosít a bíróság számára, hogy a jelenleginél jobb, a gyermek érdekeit szem előtt tartó döntést hozhasson - ismertette a miniszter.
Varga Judit kitért arra is: 

a nemzetközi tapasztalatok és a legfrissebb kutatások egyértelműen alátámasztják, hogy a közös szülői felügyelet és a váltott gondoskodás a gyermekre nézve jobb kimenetellel bír, mintha a gyermek kizárólag egyik szülőjével élne. 

A gyermekek 

még abban az esetben is profitálhatnak a váltott gondoskodás előnyeiből, ha a szüleik közötti viszony nem kifejezetten együttműködő, mert a váltott gondoskodás ösztönzi a szülők közötti együttműködést, mert mindkét szülő ténylegesen részt vesz a gyermek nevelésében. 

A miniszter kiemelte továbbá, hogy az Európai Unió országainak döntő többségében a közös szülői felügyelet a főszabály, és kivételesnek tekinthető, ha azt csak az egyik szülő gyakorolja. A legtöbb országban dönthet a bíróság az egyik szülő kérelmére is a közös szülői felügyelet kérdésében. 

A munkát folytatjuk, továbbra is dolgozunk az eljárási határidők rövidítésén a családjogi perekben 

- hangsúlyozta Varga Judit.