Európa legkeresettebb bűnözőit fogták el Győrnél

Terrorcselekmény előkészülete miatt vettek őrizetbe egy magát iszlamistának valló magyar férfit, sajtótájékoztató, TEK 2021.06.02.
Vágólapra másolva!
Két, Horvátországban, Olaszországban és Szlovéniában elkövetett fegyveres leszámolásokban érintett férfit fogtak el a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai kedden Győrben - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) csütörtökön a Police.hu-n.
Vágólapra másolva!

A különösen veszélyes horvát nemzetiségű 45 éves férfit és 25 éves társát azzal gyanúsítja a szlovén hatóság, hogy 2020. május 26-án Szlovéniában, Nova Gorica városban egy bár előtt több lövést adtak le egy helyi lakosra azért, hogy megöljék. A sértett elmenekült és elrejtőzött, így a férfiak nem jártak sikerrel. A szlovén rendőrség információja szerint a két ember több, Horvátországban és Olaszországban elkövetett leszámolásos bűncselekménnyel hozható összefüggésbe.

Mindkét férfi felkerült az Európa legkeresettebb bűnözőit tartalmazó listára.

Felkutatásukba a szlovén rendőrség célkörözési egysége is bekapcsolódott. A nyomozás információi szerint a szökevények Magyarországra menekültek, ezért szlovén felkérésre a hajszába a KR NNI is becsatlakozott azzal a feladattal, hogy derítse fel tartózkodási helyüket és fogja el őket. A KR NNI Életvédelmi és Célkörözési Főosztálya a szlovén társszervekkel együttműködve rövid időn belül a szökevények nyomára akadt.

A Terrorelhárítási Központ egységei október 19-én mindkét körözött férfit elfogták Győrben Fotó: Polyák Attila - Origo

Tekintettel arra, hogy különösen veszélyes bűnözőkről volt szó, elfogásuk a Terrorelhárítási Központ segítségével történt. A TEK Műveleti Igazgatóságának munkatársai 2021. október 19-én délután mindkét horvát férfit elfogták Győrben. A magyar rendőrök - a szlovén európai elfogatóparancs alapján - őrizetbe vették őket, kiadatásukról a bíróság később dönt.