Interjút adott Karácsony Gergely, aki a katasztrofális városvezetői „teljesítménye" és a ki tudja már, hányadik hazugsága miatt megbukott, ennek következtében pedig főnöke, Gyurcsány Ferenc félreállította. A bukott főpolgármester a Jelen nevű baloldali hetilapnak adott nyilatkozatának lényege, hogy kerülőszavakkal, de tulajdonképpen elismerte: ő csupán Gyurcsány Ferenc bábja, akit a főnöke rángat dróton. Karácsony már múlt héten is beszélt arról, hogy Gyurcsány SMS-ekben zsarolja, de később aztán visszakozott, dacára annak, hogy a főnöke engedélyt adott neki az SMS-ek nyilvánosságra hozatalára. Magyarul: ahogy oly gyakran, Karácsony megint összevissza kezdett beszélni. Most viszont arról beszélt, Gyurcsány konkrétan azzal fenyegette, hogy ha nem engedelmeskedik neki, akkor „jövő héttől már nem lesz főpolgármester", illetve „akkor majd beszélünk, fölrobbantjuk az egészet", utalva arra, hogy a bukott miniszterelnök a markában tartja Karácsonyt, és Budapest éléről is éppen úgy eltávolíthatja el őt, ahogy kirúgta az „előválasztási" kutyakomédiából és lecserélte Márki-Zay Péterre.

Karácsony először október 13-án, Soros György 444 nevű blogjának nyilatkozva beszélt arról, hogy:Hosszú a listája azoknak a politikusoknak, akik megpróbáltak már megzsarolni, Gyurcsány Ferenc is rajta van ezen a listán. Ezt SMS-ben szokta megtenni, ezeket én archiválom. De vannak más politikusok is a listán. Ez a működés része, turbulens időszakokban fordul elő.

Karácsony GergelyFotó: Csudai Sándor - Origo

Magyarán: Karácsony ezzel akkor elismerte, hogy ő Gyurcsány bábja, akit a baloldal főnöke zsarolással fegyelmez.

Nem váratott magára sokat Gyurcsány reakciója sem, a baloldal főnöke a közösségi oldalán még aznap – sokat sejtetően – azt írta: „mintha a mai lenne az utolsó nap, úgy jön felszínre ez is, az is. Pedig lesz holnap. Biztosan tudom", majd közölte, ezennel felhatalmazom főpolgármester urat, hogy hozza nyilvánosságra az SMS-eket, melyeket velem váltott, és amelyekben én megzsaroltam őt.Nemsokára Karácsony a baloldali Klubrádiónak nyilatkozva megerősítette, hogy

vannak ilyen SMS-ek a birtokában, de dacára a gyurcsányi felhatalmazásnak, nem kívánja azokat nyilvánosságra hozni.Szó szerint ezt mondta: „Fenntartva azt, hogy van néhány ilyen SMS a telefonomban, inkább azt gondolom, hogy nem most kell erről beszélgetnünk. Az kétségtelen, hogy nekem nem szimpatikus az a helyzet, ami kialakult, ismerem a polgármester társaimat, tudom, hogy milyen politikai nyomás alá helyezik őket a koalíciós partnereik."

Rá egy napra az ATV Egyenes beszéd című műsorában viszont azt mondta, hogy Gyurcsány igazából nem is zsarolta meg őt.
Mikor azt mondjuk, hogy zsarolás, az egy politikai játszma, nem büntetőjogi értelemben beszélünk róla – közölte Karácsony, majd hozzáfűzte: „Ezek inkább fenyegetőzések, amikből soha nem lett semmi. Nem, nem, ezt nagyon határozottan szeretném mondani. Ezek politikai játszmák, beszólogatások. Semmiképp sem olyan, amivel bíróságra kéne menni."

Mivel Karácsony nem jogász végzettségű, ezért fogalma sem lehet arról, hogy mi számít büntetőjogi kategóriának, és mi nem, de most nem ezen van a lényeg. Sokkal inkább, hogy összevissza beszélt.

Ami a fontos, az a következő: Nagyjából egy héttel vagyunk azt követően, hogy kiderült, az előzetes tervek dacára Karácsonyból nem lesz baloldali miniszterelnök-jelölt, mivel a katasztrofális városvezetői „teljesítménye" és a ki tudja már, hányadik hazugsága miatt megbukott, ennek következtében pedig főnöke, Gyurcsány Ferenc félreállította.

Gyurcsány FerencForrás: MTI/Kovács Tamás

Karácsony féltve azonban a másik pozícióját – a budapesti főpolgármesteri tisztségét –  nem hozta nyilvánosságra a zsaroló SMS-eket.

Ezt pedig Karácsony maga ismerte el a Jelen című baloldali hetilapnak adott október 21-i interjújában.

Az ATV által szemlézett anyagból kiderül: Karácsony először is azt mondta, hogy Gyurcsány zsarolása „büntetőjogilag nem releváns", ismét azt a hamis látszatot keltve ez által, mintha értene a büntetőjoghoz.

Az újságírónak arra a kérdésére válaszolva, hogy „ezek arról szóltak-e, hogy jövő héttől nem lesz esetleg főpolgármester", Karácsony úgy reagált, hogy „igen, például".„Akkor majd beszélünk, fölrobbantjuk az egészet" – részletezte Gyurcsány zsarolási technikáját.

Ebből mindenki számára egyértelművé válhat, hogy Gyurcsány a markában tartja Karácsonyt, akit (ha éppen ehhez van kedve) különböző zsarolási technikák segítségével – egy báb módjára – a kénye-kedve szerint dróton rángat.