Brüsszel a klímavédelemre hivatkozva megadóztatná az emberek lakásait és autóit; a magyar kormány ezt elutasítja, és elkötelezett a rezsicsökkentés eredményeinek megvédése mellett - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. A legnagyobb veszély az, hogy a Bizottság ráterhelné az áremeléseket a fogyasztókra, megadóztatva a lakásokat és az autókat - tette hozzá. Közölte: a visegrádi országok vétózni fognak ebben az ügyben, el fogják utasítani az erről szóló brüsszeli javaslatot. A tranzitzónák visszaállításának lehetővé tételét kéri Magyarország Brüsszeltől. 

Gulyás Gergely elmondta, csütörtökön Brüsszelben uniós csúcstalálkozó kezdődik, melynek három fő témája van: Rezsi, migráció és a lengyel alkotmánybíróság döntése. A csúcstalálkozó előtt a magyar kormány is megvitatta ezeket a kérdéseket.

Átgondolatlan energiapolitikát folytatott Brüsszel

Az elmúlt hónapokban drámaian megnőttek az energiaárak, ennek az egyik legfőbb oka, hogy az Európai Bizottság átgondolatlan energiapolitikát folytat – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely szerint ezt most megfejelnék azzal, hogy a fogyasztókat terhelnék; megadóztatnák az autókat és a lakásokat.

Átlagosan egy év alatt az áram ára 80-100 százalékkal nőtt Európában; Magyarországon kívül mindenhol emelkedett az ár, így nemcsak uniós hanem belpolitikai kérdéssé is vált a rezsi– mondta Gulyás Gergely. Példaként említette, hogy míg egy egységnyi áram ára Budapesten 10 euró, Bécsben 22, Berlinben 33 euró. A gázárak esetén Berlinben duplája az ár a budapestinek, Bécsben háromszorosa, de Stockholmban például nyolcszor annyit kell fizetni a gázért, mint Budapesten.

Teljesen átgondolatlan politikát folytat BrüsszelForrás: Hárfás Zsolt

Magyarország mindvégig határozottan kiállt amellett, hogy hatósági árral is fel kell lépni, ha ilyen mértékben nőnek az energiaárak – mondta a miniszter. Hozzátette: Az Európai Bizottság nem segítette a probléma megoldását, hanem olyan politikát folytatott, mellyel hozzájárult ahhoz, hogy kialakuljon ez a helyzet.

Liberalizálták a piacot minden átmenet nélkül, átgondolatlanul reformálták meg a piacot. Ez idő alatt nem egyeztettek a kitermelőkkel. – Hiába beszélünk klímavédelemről, ha ez idő alatt versenyképességi hátrányba került Európa – fogalmazott Gulyás Gergely.

386 ezer forinttal fizetnének többet a háztartások

Az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszere, az ETS kapcsán a politikus elmondta: ahelyett, hogy a klasszikus elvet, a szennyező fizet elvét érvényesítené, Brüsszel mostantól az emberek lakásait és autóit adóztatná meg. Hangsúlyozta, mindegy Brüsszel milyen formában terjeszti elő ezeket a lépéseket, nem értenek egyet az irányelvekkel, ahogy a visegrádi országok sem, ezért a V4-ek állam- és kormányfői vétózni fognak ebben az ügyben.

Ha nem lenne rezsicsökkentés, és a magyar fogyasztók a piaci árakat fizetnék, a családok itthon évente 386 ezer forinttal fizetnének többet – mutatott rá. – Éppen ezért a magyar kormány továbbra is elkötelezett a rezsicsökkentés eredményeinek megvédése mellett  - húzta alá.

Jelentősen nőne a hazai gázár, ha liberalizálnák az energiaárakatForrás: MTI/Oláh Tibor

Egyre nagyobb a migrációs nyomás

Ami a migráció kérdését illeti – folytatta – Magyarország javaslatokat fog megfogalmazni Brüsszel számára, mivel a migrációs nyomás rendkívüli mértékű növekedést mutat az elmúlt évben. Míg tavaly 27 881 ember, addig idén már 91 590 fő próbált bejutni a magyar határon. A V4-ek is támogatják a szigorú migrációs politikát, és cseh rendvédelmi erők is részt vesznek a védekezésben.

– Jelenleg egy ötvenfős cseh rendőri kontingens is segíti a magyar határ megvédését – közölte a miniszter, hozzátéve: Brüsszel ebben a kérdésben sem revideálta az álláspontját, a kerítésépítés költségeibe a mai napig nem szállt be az Unió, és politikailag is csak támadták a magyar álláspontot, ahelyett, hogy támogatták volna.

A lengyel alkotmánybíróság döntéséről Gulyás azt mondta, hogy most már Morawiecki miniszterelnök is megtapasztalhatta, hogy mennyire értelmetlen vitázni egy olyan intézménnyel, mint amilyen az Európai Unió. – A nemzeti jog és az uniós jog viszonyával kapcsolatos viták mindig is középpontjában voltak az európai politikának – mondta Gulyás. A miniszter szerint sehol nincs rögzítve a szerződésekben az uniós jog elsőbbsége a tagállami szabályozásokhoz képest.

A francia alkotmányos tanács is hozott már olyan döntést, melyben rögzítik, hogy az uniós szabályok nem írhatják felül a tagállamiakat, de a spanyol és a cseh alkotmánybíróság is közölt már ilyen állásfoglalásokat– mondta el Gulyás, aki a német alkotmánybíróság álláspontját is idézte, melyben az szerepelt, hogy az ottani taláros testület is mindig megvizsgálja, hogy nem sérül-e a nemzeti szuverenitás egy-egy uniós jogszabály átvételekor.

Azt a lengyelellenes vitát, ami ma az EU-t jellemzi, nem tartjuk elfogadhatónak – tisztázta Gulyás Gergely. A miniszter arra is emlékeztetett, hogy a magyar alkotmánybíróság is hozott már olyan döntést, mint most a lengyel, akkor ezt mindenki elfogadta az Unióban.

Márki-Zay Péter lebontaná a kerítéstForrás: MTI/Balogh Zoltán

Márki-Zay lebontaná a kerítést

Márki-Zay Péter világossá tette, hogy lebontaná a kerítést és befogadná a migránsokat
– kommentálta egy kérdésre válaszolva Gulyás Gergely a baloldal miniszterelnök-jelöltjének tegnapi CNN-interjúját. Szerinte ez egy baloldali álláspont, amit mindenki jól ismer, hozzátette, hogy a magyar kormány is azt gondolja, hogy a menekültekkel emberségesen kell bánni, de a migrációt meg kell állítani, és meg kell vizsgálni, hogy ki az, aki valóban rászorul a magyar állam által kiadott menekültstátuszra.

Annak kapcsán, hogy Márk-Zay támadta a rezsicsökkentést és kritizálta a magyar adórendszert, Gulyás Gergely megerősítette: a piaci ár érvényesítése esetén a magyar családoknak havonta több mint 30 ezer forint többletköltséget kell fizetniük. A miniszter emlékeztetett, a baloldali kormányzás időszakában ugyanezek a szereplők ugyanezeket az elveket érvényesítették, ezért emelkedett a villany ára a kétszeresére, a gáz ára pedig a háromszorosára.

– Ha a baloldal van kormányon, mindig ezzel kell számolni – mutatott rá.

A DK és az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének kapcsolatát, valamint a baloldal házi versenyét kommentálva elmondta: az ellenzéki előválasztásnak csak az első fordulója rendelkezett komoly téttel, hiszen ott dőlt el, hogy az egyéni választókerületekben kik indulnak. – Miután a DK indul a legerősebb pártként, ezért egybeesnek az érdekek. Márki-Zay azt szeretné, ha a DK rendelkezne a legerősebb ellenzéki frakcióval az országgyűlésben, cserébe pedig Márki-Zay reményei szerint Gyurcsányék megválasztják őt miniszterelnöknek  – magyarázta.

Gulyás: Túlbecsültük főpolgármester uratFotó: Csudai Sándor - Origo

"Túlbecsültük a főpolgármester urat"

– A kormány korábban már csökkentette az üzemanyagokat terhelő jövedéki adót, ezzel próbál fellépni a megnövekedett árak ellen – válaszolta a benzinárakat firtató kérdésre Gulyás Gergely. – A mostani nagyon magas itthoni benzinár az egyik legalacsonyabb Európában – jelentette ki a miniszter, hozzátéve, hogy ha kell, további beavatkozást is tud tenni majd a kormány.

– A visegrádiak is mellettünk állnak, és a déli országok is többen csatlakoznak majd – mondta az uniós csúcsról a politikus. Itt most az energiaárak emelkedését tartalmazó csomagot tárgyalják, ha kell, tud vétózni a magyar kormány.

– Túlbecsültük a főpolgármester urat, és arra számítottunk, hogy versenyben marad – mondta az előválasztás eredményét taglaló kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. Szerinte nem változott túl sok minden Márki-Zay beugrásával, Gyurcsányéknak kell valaki, akit maguk előtt tolhatnak, míg a DK bebetonozta magát a legerősebb baloldali pártként.

– Nem miniszterelnököt választunk, hanem képviselőket, akik majd megválasztják a kormányfőt  – tisztázta Gulyás Gergely a képviseleti demokrácia szabályait. – A házszabály szerint úgy lehet frakciót alakítani, ha egy pártnak vagy jelölteket delegáló szervezetnek bejut öt képviselője a parlamentbe – válaszolta a politikus egy felvetésre, mely szerint az egy listán indulók csak egy frakcióba ülhetnének be.

Senki ne üljön fel semmilyen provokációnak

Az október 23-i rendezvényekről Gulyás Gergely azt mondta, hogy reméli, hogy senki nem fog felülni semmilyen provokációnak.

– Miután nem baloldali kormány van hatalmon, így szemkilövetés, lovasroham nem várható – mondta Gulyás Gergely. A maszkviselésről kötelező döntést nem hozott kormány. – A legfontosabb továbbra is az oltás, és ezzel nem a maszk ellen beszélek – tisztázta a miniszter.

Gulyás: Nagyon fontos, hogy elkészült az Elkúrtuk című film

Mindenki el tudja dönteni, hogy megnézi-e az Elkúrtuk című filmet - mondta az Origo kérdésére Gulyás Gergely. Nagyon fontos, hogy ez a film elkészült, mivel 1990 óta a demokrácia és a jogállam szabályai érvényesültek, kivéve a Gyurcsány-kormány időszakát és a 2006-os időszakot. Már a 80-as években, a kommunista diktatúra idején sem lépett fel a rendőrség olyan brutálisan, mint 2006 őszén - mondta Gulyás.

Van az érzéketlenségnek és a politikai butaságnak egy olyan mércéje, amelyről úgy gondoltam, hogy nem ugorható meg, ez a bejelentés viszont azt mutatta, hogy ilyen nincsen."

Azon, hogy azok a politikai erők, amelyek egyébként az alkotmányos alapjogokat gyakorló, gyülekezési joggal élő polgárokat – anélkül, hogy azok bármilyen okot adtak volna rá – véresre vertek, és közéjük lövettek, majd a baloldal 15 év múlva ezen a helyen szervez nyilvános rendezvényt, nem tudtam napirendre térni. Nem tudom, hogy ennyire buta vagy ennyire gátlástalan a baloldal 

- mondta Gulyás azon kérdésünkre, hogy a baloldal közös rendezvényt tartott volna ott, ahol a 2006-os rendőrterror zajlott.

Gulyás azzal kapcsolatban, hogy Karácsony Gergely szerint akkor lesz béke, ha megszűnnek a fideszes szavazók is, azt válaszolta, hogy reméli, a főpolgármester átgondolja, amit mondott.

Közel van a repülőtér megvétele

A mai napig tartott a Stop Gyurcsány! petíció, ezt előre meghirdette a Fidesz – tájékoztatott egy kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.

Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy megvegyük a repteret, számtalan szabály van egy ekkora adásvételnél, minden kérdést tisztázni kell, de úgy látjuk, hogy az eladói és a vásárlási igény találkozik  – mondta a Liszt Ferenc Repülőtérről a miniszter.

Küszöbön a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megvételeFotó: Csudai Sándor - Origo

A Miniszterelnökség sose adna engedélyt egy olyan beruházásra, amit Zamárdiban terveztek. Gulyás Gergely szerint a sajtó már az előtt megszellőztette a terveket, hogy azok még nem is jártak állami engedélyeztetésen. – Az önkormányzat ugyan lépett az engedélyezés irányába, de most újra összeül majd a helyi képviselő-testület – tisztázta a miniszter.

A tájékoztatón kiderült, hogy Gulyás Gergely is beadatta már a harmadik vakcinát magának, Szentkirályi Alexandra azonban még nem vette fel. A miniszter azt is elmondta, hogy nagyrészt idősek igénylik a harmadik dózist. Naponta 300-400 ember kísérel meg átjutni a déli határon, növelni kell a katonai jelenlétet – jelentette ki Gulyás Gergely egy újságírói kérdésre válaszolva. A miniszter azt is megerősítette, hogy a rezsicsökkentés eredményeiről nem fog lemondani a kormány.

Ezt a fővárosnak be kell fejeznie

Jakab Péter esetét a CSOK-kal a miniszter úgy kommentálta, a Jobbik képviselőjének retorikája és tettei nincsenek összhangban egymással.
– A kormány azt várná, hogy a főváros fejezze be a Biodóm építését, az állam már kétszer adott pénzt Budapestnek erre  – kommentálta a szerdai eseményeket Gulyás Gergely.

A fővárosnak kell befejeznie a BiodómotForrás: MTI/Kovács Attila

A koronavírussal kórházba kerülteknek több mint a fele nincs beoltva – mondta el újra a politikus. Három oltással szinte senki nem kerül be az intézményekbe – fejtegette Gulyás Gergely. – A kórházban ápolt oltott betegek legnagyobb része Pfizer-oltást kapott, azért, mert az időseket jórészt ezzel oltották – fogalmazott a miniszter. 

Mára elfogadott a progresszív antiszemitizmus a baloldalon

A politikában az lehet sikeres, aki az igazságot tartja szem előtt – mondta Gulyás Gergely Márki-Zay Péter előválasztási győzelme után tartott beszédéről. A progresszív antiszemitizmus elfogadhatóvá vált a baloldalon, aki jobban utálja Orbánt, mint a zsidókat, annak helye van az ellenzéki koalícióban  – idézte Schiffer Andrást a miniszter.

Orbán Viktor már 2005-ben arra kérte Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnököt, hogy ne adják el a repteret. A baloldali kormány mégis elkótyavetyélte, azért, hogy ebből finanszírozzák az ország működését – mondta Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy a polgári kormány nem tervez más ekkora volumenű vásárlást.

A reptéri gyorsvasútról a miniszter elmondta, hogy kész tervek vannak rá, eddig a reptér jelenlegi tulajdonosai miatt nem tudták elkezdeni az építését. – Ha újra tömegessé válna az oltás iránti lakossági igény, akkor több oltópontot nyitna a kormány – mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.

Tömeges oltási igény esetén lesz több oltópontForrás: MTI/Krizsán Csaba

Világossá kell tenni, milyen veszélyes a baloldal tervezett kormányzása

A miniszter hangsúlyozta, a negyedik hullám alapvetően más, mint a korábbi hullám, hiszen aki akarta, beoltotta magát, sőt a harmadik, emlékeztető oltás lehetőségével is élhet. Aki pedig a két vagy három védőoltásnak köszönhetően nagyobb védettséget szerzett, az nagyobb kockázat vállalása nélkül vehet részt a hétvégi rendezvényeken.

– Mindenki tisztában van a saját korával és egészségi állapotával, valamint az ezzel együtt járó kockázatokkal is. Ezért mindenkinek azt javasolnám, hogy ezeket figyelembe véve döntsön a hétvégi eseményeken való részvételről. Ugyanez érvényes a maszkhasználatra is – jegyezte meg.

Arra, hogy miért volt szükség az előválasztások idején politikai hirdetésekre költeni, Gulyás Gergely elmondta: a kormánypártoknak világossá kell tenni, hogy milyen veszélyes azoknak a kormányzása az országra, akik most összeállnak. Ha ezt az összeget ahhoz viszonyítjuk, hogy a baloldal kormányzása mennyibe kerülne az országnak, biztos, hogy fillérekről beszélünk  – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva a tárcavezető a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által első fokon megnyert peréről is beszélt, ahol kimondták, hogy a tankerületek és más munkáltatók által elrendelt ingyenmunka nem jogszerű. A miniszter szerint miután elsőfokú döntésről van szó, meg kell várni a jogerős döntést, a jogerős bírósági döntéseket pedig onnantól kezdve mindenkinek tiszteletben kell tartania. 

Ismét kapnának kompenzációt az önkormányzatok

Gulyás Gergely visszaemlékezett arra, hogy Szabó Tímea LMP-s képviselőként 2010 után, amikor az Országgyűlésben a 2006-os Gyurcsány-terrort vizsgáló albizottságot állítottak fel, nagyon radikálisan szembehelyezkedett a korábbi MSZP-vel, és a Gyurcsányék tevékenységét elítélő nyilatkozatot is megszavazta.

A kormány tartja ígéretét, az ápolók bérét 72 százalékkal fogja emelni 2022-ig– mondta a miniszter egy másik kérdésre válaszolva.

A kormány tartja magát az ápolói bérnövekedéshezForrás: MTI/Balogh Zoltán

Az önkormányzatok helyi iparűzési adójának csökkentéséről még folynak a tárgyalások, a kormány a szocho-t kívánja csökkenteni, de Gulyás Gergely szerint jó megoldás lenne, ha jövőre is az ideihez hasonlóan történne az adó beszedése, ebben az esetben a kormány ugyanúgy kompenzálná az önkormányzatokat, mint idén tette.

A miniszter azt is elárulta, hogy ő maga két Szputnyik után egy Janssent adatott be, és az európai uniós oltási igazolványt kiállítják akkor is, ha kínai vagy orosz vakcinát adattak be maguknak a magyarok.
Magyarország szlovákiai földvásárlásának meghiúsulásáról azt mondta Gulyás Gergely, hogy a magyar állam is elvárja azt, hogyha valaki külföldről befektet nálunk, akkor azt olyan helyen tegye, ahol szívesen látják. – Mindig mindent mi sem látunk előre – tette hozzá Gulyás azzal kapcsolatban, hogy a kormány nem számított a heves szlovák reakcióra.

Paks 2-ről azt mondta, hogy a létesítési engedélyre várnak jelenleg, az atomenergiai hivatal hiánypótlást rendelt el ehhez. A miniszter egyébként üdvözölte, hogy Szerbia is érdeklődik az atomenergia után.

Ha jövőre is 7 százalék felett lesz a növekedés, akkor érdemes megfontolni ismét az szja-visszatérítést - mondta egy másik kérdésre Gulyás.