5 millió 932 ezer embert oltottak be, 2361 új fertőzöttet találtak

Győr, 2021. október 20. Horváthné Prémusz Nóra ápoló beolt egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. október 20-án. MTI/Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Közzétette a kormány hivatalos tájékoztató oldala a koronavírus-járványra vonatkozó legfrissebb adatokat.
Vágólapra másolva!

Az oldal azt írja, hogy a beoltottak száma 5 932 239 fő, közülük 5 710 977 fő már a második oltását is megkapta,

1 millió 56 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.

Összesen 2361 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 841 277 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 20, többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 30 468 főre emelkedett.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 793 288 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 17 521 főre emelkedett.

1105 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 155-en vannak lélegeztetőgépen. Az új megbetegedéseket a delta vírusmutáns okozza, a legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak, ezért azt kéri a kormány, hogy regisztráljanak és vegyék fel az oltást mielőbb.

Horváthné Prémusz Nóra ápoló beolt egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján, 2021. október 20-án Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb.

A magyar lakosság többsége regisztrált védőoltásra és már fel is vette azt, aki még nem, az továbbra is megteheti a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

A regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehetőség van oltásra időpontot foglalni a www.eeszt.gov.hu honlapon. Az időpontfoglalóban minden érvényes regisztrációval rendelkező tud oltásra időpontot foglalni első, elmaradt második és harmadik oltásra is.

Újabb közel 800 ezer antigéngyorstesztet biztosít a kormány a háziorvosoknak, hogy ezzel is segítse a járvány megfékezését.

A háziorvosok eddig is végeztek gyorstesztet, most még több lehetőségük lesz arra, hogy kiszűrjék a koronavírus-gyanús betegeket a nagyszámú szezonális légúti betegségek tüneteivel jelentkezők közül. A koronavírus-gyanúról továbbra is a háziorvos dönt.