Tizenöt éve a rendőrség olyan erőszakot alkalmazott a békés polgárok ellen, amilyenre évtizedek óta nem volt példa - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a 2006. október 23-án történteket felelevenítő, a Meggyalázott demokrácia című fotókiállításon. A politikus arról is beszélt, hogy a magyar baloldalnak szembe kell néznie az akkor történtekkel, ugyanis továbbra sem tudnak megszabadulni azoktól, akik akkor nem csupán tönkretették az országot, hanem saját polgáraikra is lövettek. A kiállítás a Magyar Nemzet fotóriporterei által 2006-ban készített felvételeket mutatja be.

"A napokban kettős évfordulóra emlékezünk, ugyanis az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója úgy ment végbe, hogy az önmagában is okot ad az emlékezésre" – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Meggyalázott demokrácia című fotókiállítás megnyitóján. A Magyar Nemzeti Múzeum kertjében a 2006. október 23-án történtekről, a vérbe fojtott emlékezésről lehet megtekinteni többségében a Magyar Nemzet fotóriporterei által készített felvételeket.

"Elsősorban arra emlékezünk, hogy 65 évvel ezelőtt Magyarország polgárai kellően bátrak voltak ahhoz, hogy a szovjet birodalom ellen, a szabadságért fegyvert fogjanak" – hangsúlyozta a kormánypárti politikus.Azt is tudjuk, hogy egyeseknek egész életében csak az a tizenhárom nap szabadság adatott meg, ami október 23-a és november 4-e között eltelt, ezért minden évforduló főhajtás előttük– idézte Gulyás Gergelyt a lap.

L. Simon László, az MNM főigazgatója és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 2006. október 23-i erőszakos rendőri fellépést korabeli fotókkal megidéző kerítéskiállítás megnyitójánForrás: MTI/Balogh Zoltán

Magyarország történelmi szerencsétlensége, hogy a rendszerváltoztatást követően, a forradalom 50. évfordulóján posztkommunista erők voltak hatalmon és olyanokkal kellett az állami ünnepségeket végig néznünk, akik tevékenyen részt vettek a forradalom vérbe fojtásában vagy ahhoz a párthoz csatlakoztak, amelyiknek köze volt az akkori megtorlásokhoz – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

"Tizenöt évvel ezelőtt megtapasztalhattuk, hogy a 1989-es rendszerváltás értékei sem szentek azoknak, akik a rendszerváltás előtt is kommunisták voltak" – emlékeztetett a miniszter. Átélhettük, hogy a rendőrség olyan erőszakot alkalmazott a békés polgárokkal szemben, amilyenre évtizedek óta nem volt példa.

"Az a fellépés, hogy azonosító jel nélküli rendőrök gumilövedékkel a tömegbe lőttek, sokak életét tette tönkre, éppen ezért emlékeznünk kell arra, ami tizenöt évvel ezelőtt történt, mivel a demokráciában is veszélybe kerülhet a jogállam, és demokratikusan megválasztott kormány is megteheti azt, amit akkor történt "– hangsúlyozta Gulyás. "Azóta tudjuk, hogy ha Magyarországon a jogállam veszélyeztetettségéről kell beszélni, akkor a Gyurcsány-féle baloldalra kell gondolni."

A miniszter arról is beszélt, hogy gyakran felmerül a kérdés: van-e aktuálpolitikai vonatkozása és célja a mostani emlékezésnek?

A Magyar Nemzet és az Index korabeli fotóiból válogató kiállítás november 12-ig tekinthető meg a múzeum kerítésén, majd az ország több pontján is bemutatjákForrás: MTI/Balogh Zoltán

"Erre a kérdésre nem nekünk kell választ adni, hanem annak a magyar baloldalnak, amelyik tizenöt év után sem tudott megszabadulni azoktól, akik nem csupán tönkretették az országot, hanem saját polgáraikra lövettek" – hívta fel a figyelmet Gulyás. Nem nekünk kell szégyenkeznünk, hogy még mindig azok képviselik a baloldalt, akik ezeket a gyalázatos eseményeket elkövették, és semmivel nem jobbak azok, akik akkor nem voltak mellettük, de azóta csatlakoztak hozzájuk és a baloldallal szövetségben vannak" - idézte őt a lap.

"Mindezt nem szabad elfelejteni és emlékezni kell arra, ami 2006. október 23-án történt, ezért is hiánypótló a Magyar Nemzeti Múzeum kiállítása" – zárta beszédét Gulyás Gergely.