Lábszagú, besurranó tolvaj stílusban próbálja egy producer a nézőket elriasztani az Elk.rtuk című sikerfilmtől

Vágólapra másolva!
Egy Kovács Gábor nevű producer azt javasolja, foglaljanak minél többen jegyeket az Elk.rtukra, de ne vegyék meg és ne menjenek el rá. Így aztán ha az emberek interneten megnézik, hogy van-e jegy, és látják, hogy nincs, akkor nem mennek el a moziba, így Kovács Gábor reménye szerint majd nem lesznek nézők az Elk.rtuk vetítésén. Akármennyire is durván hangzik: ez a módszer - ahogy a címben írtuk - kétségtelenül lábszagú, besurranó tolvajok stílusára emlékeztet. Nehéz visszafogottabban fogalmazni. Mindjárt meg is mutatjuk Kovács Facebook-írását.
Vágólapra másolva!

Csütörtök óta vetítik a mozik az év legjobban várt magyar filmjét, az Elk.rtukat. Kovács Gábor producer legutolsó filmje, amit feleségével, Pataki Ágnes volt Fabulon-modellel együtt produkált (Hét kis véletlen, rendező Gothár Péter), tagadhatatlanul megbukott. Ha lettek is volna ellenségei a filmnek (persze, miért lenne, normális ember miért akarna megbuktatni egy magyar filmet?), ott nem lett volna szükség a kovácsgábori trükkre. A nézőket nem kellett hamis jegyfoglalásokkal, csalásokkal távol tartani. (Tegyük hozzá ismét: egyetlen magyar film bukásának sem örül épeszű ember, ahogy Kovácsék sikertelenségének sem.)

De ez nem is érdekes. Mert itt nyilvánvalóan az elvakult, baloldali politikai hisztériáról van szó.

Ugyanis - ahogy a Mandiner észrevette - Kovács Gábor akcióba lépett. Nem, nem megbukott filmje esetleges utóreklámjával foglalkozott, hanem egy (elvben) producerkolléga, Kálomista Gábor filmje ellen ügyködik.

Azért harcol, azért ügyeskedik a maga sajátos módján, hogy Magyarországon egy magyar filmet kevesebben nézzenek meg.

Természetesen joga van, hogy zavarja, feldolgozták Gyurcsány őszödi hazugságbeszédét. Az már furcsább, hogy nem örül annak, hogy egy újabb magyar film kapott művészfilm-besorolást. Na, de nézzük a bejegyzést, amiben Kovács Gábor mindenkinek azt tanácsolja, foglaljanak le sok helyet, és - persze kovácsgábori bátorsággal - arra utalgat, hogy ne menjenek el a vetítésre:

Forrás: Origo

Forrás: Origo

Nem azt írtam, hogy vegyél, hanem azt, hogy foglalj. Szerinted miért? - írja sokat sejtetően. Pontosan tudja, hogy csalásra bíztat embereket - és teszi mindezt egy besurranó tolvaj nagyvonalúságát idézően. Mint aki egy idős asszony táskájából kilop ezer forintot. Mint aki egy nyugdíjas lakásába belopózik és kilop a hűtőszekrényből egy mirelit csirkét. Mint aki visszatekeri (egy kicsit) a kilométerórát, amikor a 23 éves kocsiját elviszi az autókereskedőhöz.

Tekintsünk el Kovács Gábor helyesírásától, tekintsünk el attól, hogy a nagy művészfilmbarát nem ismeri Füst Milán regényét, nem ismeri a regényből készült film címét sem (Felségem története szerinte). Ellenben nézzük csak pusztán a kétségbeesett és ügyetlen csaláspróbálkozást. Csak azt.

Azért egy kérdés felmerül. 2021-ben tényleg úgy gondolja, "szakemberként", így meg lehet akadályozni, hogy a Gyurcsány-film eljusson az emberekhez?