Idén ismét kétnapos rendezvénysorozatot tartanak a nemzeti ünnep alkalmából

ÁDER János; KÖVÉR László
Budapest, 2018. október 23. Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke (a Parlament lépcsőjén, b-j) jelenlétében katonai tiszteletadással felvonják Magyarország nemzeti lobogóját a Kossuth Lajos téren az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján, 2018. október 23-án. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Idén, az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulója alkalmából ismét kétnapos rendezvénysorozatot tartanak. A központi programok péntek délután a hagyományos műegyetemi megemlékezésekkel, fáklyás felvonulással kezdődnek. Este a Bem téri megemlékezés után fényfestés lesz látható a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületén. Október 23-án a Parlament előtt felvonják a nemzeti lobogót, Orbán Viktor kormányfő rendhagyó helyszínen, az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán mond ünnepi beszédet.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített.

Az elmúlt években már hagyománnyá vált, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc központi rendezvényei október 22-én kezdődnek a műegyetemi megemlékezésekkel. Tavaly azonban a koronavírus-járvány felerősödése miatt - ahogy a legtöbb rendezvény - ezek is elmaradtak.

Idén október 22-én, péntek délután az 1956-os műegyetemi emlékmű koszorúzásakor beszédet mond Harrach Péter KDNP-s országgyűlési képviselő, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke, valamint Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója.

A Műegyetemtől 16 órakor indul a hagyományos fáklyás emlékmenet

a Szent Gellért tér, Szent Gellért rakpart, Várkert rakpart, Ybl Miklós tér, Clark Ádám tér, Fő utca, Jégverem utca, Bem rakpart, Bem tér útvonalon. A Bem téren Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár mond beszédet. Este a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületén fényfestés lesz látható.

Emellett országszerte tartanak kisebb helyi ünnepséget, közoktatási intézményekben is megemlékeznek a diákok az '56-os forradalomról.

Korábbi felvétel Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Szombaton

Szombaton, október 23-án az Országház előtti Kossuth Lajos téren felvonják a nemzeti lobogót.
Napközben a Parlamentben megtekinthetik az érdeklődők a Szent Koronát, továbbá egész napos protokollmentes megemlékezés lesz az Új köztemetőben a 301-es parcellánál; a Terror Háza Múzeumnál is bárki gyertyát gyújthat a Hősök falánál.

A központi programok kiemelt eseményeként

Orbán Viktor miniszterelnök az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán mond ünnepi beszédét.

Ide érkezik majd meg a Műegyetemtől induló Békemenet is.

Az Andrássy út másik végén a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, az MSZP és a Párbeszéd közös ellenzéki rendezvényt tart.
A rendezvények miatt a fővárosban számos forgalmas útszakaszon, különösen a belvárosban kell korlátozásokra számítani.