A Kúria egyik, kormányellenes bírája beállt genderistának és a nyílt társadalom hálózatával karöltve letiltotta az egyik kérdést a gyermekvédelmi népszavazás ügyében - arra hivatkozva, hogy a nemátalakító műtétek "hozzáférhetetlenné tétele" korlátozza a kiskorúak önrendelkezési jogát - kezdi bejegyzését Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója.

Szánthó bejegyzésében rámutat arra, hogy a Kúria Kovács András vezette tanácsa a „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?" 

népszavazásra javasolt kérdés hitelesítését megtagadta. 

A tanács szerint ugyanis a nemátalakító kezelések elérhetőségének tiltása a "kiskorú alapjog-gyakorlását, önrendelkezési jogát és a testi integritáshoz való jogát korlátozná", a "tiltás az önrendelkezési jog olyan mértékű korlátozását jelentené, amely az emberi méltóságból levezetett önrendelkezési jog lényegi magját vonná el". 

Tehát a bírói tanács úgy gondolja, hogy lehetővé kell tenni a még befolyásolható, önálló döntés meghozatalára csak részlegesen vagy teljesen képtelen kisfiúk vagy kislányok számára, hogy kislányok vagy kisfiúk lehessenek 

- írja Szánthó, aki úgy véli, hogy 

A Kovács-féle tanács azt is megérvelte, hogy a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való joga viszonylagos, mivel az az ún. interszexuális személyekre nem vonatkozik - hiszen szerintük az Alaptörvény csak azokról beszél, akik "férfiaknak vagy nőknek születnek", míg inter- meg transzszexuális (???) emberekről (gyerekekről) nem ejt szót, ergo nem is szabályozza.

Szánthó MiklósFotó: Hirling Bálint - Origo

Felhívta a figyelmet arra, hogy 

Kovács András bíró egyébként nem ismeretlen a politikai jellegű döntések meghozatalában: szintén az általa vezetett tanács volt például még 2018-ban, mely érvénytelenített több ezer határon túli voksot az országgyűlési választásokon, egy mandátumtól éppen megfosztva a Fideszt és odaadva azt a Jobbiknak. 

Kovács volt az, aki 2019-ben ezt követően egy "szakmai konferencián" azt mondta: "Magyarországon nincs jogállam". Az igazgató kifejtette: 

Az is érdekes, hogy nemcsak az ítélkező bíró, de a népszavazási kérdést megtámadó szervezet is jól ismert az ún. perlési politizálásban: a nyílt társadalom eszmeköréhez tartozó TASZ fordult a Kúriához ezen (és a másik négy népszavazási) kérdés ügyében a bírósághoz. 

Ez van, nekünk ilyen "diktatúra" jutott 

- zárta bejegyzését.