A harmadik oltás az indiai mutáns elleni védettséget 90 százalék fölé emeli - mondta Prof. Dr. Kálser Miklós a koronavírus-járvány helyzete kapcsán az Életközelben e heti epizódjában. A miniszter a videóinterjúban beszélt még a baloldali álhírekről és szociális ágazat eredményeiről is.

A miniszter az aktuális járványhelyzetről elmondta, hogy a világ legtöbb országában emelkedés figyelhető meg. Jelen pillanatban nem a brit mutáns okozza a fertőzést, hanem az indiai mutáns, amely sokkal agresszívabb – tette hozzá.

A tárcavezető kiemelte, hogy vizsgálataik szerint mindegyik vakcina az idő múlásával veszít a védőképességéből. Modell értékű az izraeli példa, ott amikor elindították a harmadik oltást, rendkívül gyors csökkenés követte. Ennek az a magyarázata, hogy a harmadik oltás az indiai mutáns elleni védettséget 90% fölé emeli – hangsúlyozta.

Kásler Miklós ismételten hangsúlyozta a harmadik oltás fontosságát, kiemelve, hogy a ő maga is felvette az oltást. 

Arra a baloldali hírre, miszerint több ezer honfitársunk azért hal meg idő előtt, mert a pandémia korábbi szakaszaiban nem volt elegendő rákszűrés, a miniszter úgy fogalmazott: teljes fogalomzavar.
A rákszűrés és a rákdiagnosztika két teljesen különböző orvosi beavatkozás. 

A rákszűrést azokon az embereken végzik el, akiknek se tünete, se panasza nincs abból a célból, hogyha nagyon kezdeti stádiumban van a daganat, akkor olyan korai diagnózishoz jussunk, ahol a gyógyítás eredménye rendkívül magas  – magyarázta a miniszter.

Ha valakinek bármilyen tünete és panasza van, minden magyar egészségügyi intézmény a járvány minden egyes órájában köteles volt ellátni – emelte ki a miniszter.

Kásler MiklósFotó: Szabó Gábor - Origo

Egy másik baloldali álhírről, hogy ötezer magyar beteg eltűnt az egészségügy látóköréből, az orvos-miniszter azt mondta, ezt nem is tudja értelmezni. A baloldal megnyilvánulásai során szakmailag értelmezhetetlen kijelentések hangzanak el – tette hozzá. 

A miniszter az egészségügyi eredmények kapcsán elmondta, hogy a magyar onkológia változatlanul, rendkívüli módon fejlődik. 

Ha nem így lenne, nem lehetett volna létrehozni a Közép-Kelet-Európai Onkológiai Akadémiát, amiben 21 ország vesz részt, és ezt Magyarország szervezte meg, mert elfogadták a magyar onkológia szakmai minőségét – hangsúlyozta Kásler Miklós.

Az interjú végén a szociális ágazat eredményeiről is beszélt a miniszter: a kormány 20%-kal emelte a szociális dolgozók a bérét, emellett sok milliárd forinttal támogatja a szociális gondozottak lakhatási körülményeit - írja közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma.