Szereplők, alkotók és a 2006-os őszi események elszenvedői beszélgettek az Elk*rtuk című nagyjátékfilm után a közönséggel - a baloldali politikusok nem kívántak csatlakozni a párbeszédhez.

Hatalmas érdeklődés övezte a csütörtökön bemutatott Elk*rtuk című politikai krimi első budapesti közönségtalálkozóját szombat este a MOM Parkban a CinemaMOM moziban. Az őszödi beszéd kiszivárgása utáni forradalmi hangulatot feldolgozó történetet már az első napokban nagy érdeklődés övezte országszerte, a közönségtalálkozón is telt ház előtt játszották a Megafilm produkcióját. A közönségtalálkozót Császár Attila szerkesztő-riporter vezette, aki maga is részese volt a 2006-os őszi eseményeknek, a színpadon Bánovits Vivianne, Kruchina Károly, Kruchina Vince, Kálomista Gábor, Helmeczy Dorottya, Bendi Balázs, Gubás Gabi, Mózes András, Szőke Richárd és meglepő módon egy üres szék foglalt helyet.

Helmeczy Dorottya producer a színpadon látható üres székről elmondta: „Úgy szántuk ezt a mai közönségtalálkozót, hogy szerettünk volna valakit meghívni, valakit a 2006-os aktorok közül, szerettünk volna beszélni, vitázni, vagyis párbeszédet folytatni. Nagyon sok mindenkit hívtam fel az akkori baloldalról, akik közül sokan ma is aktív politikai szereplők, részesei az ellenzéki összefogásnak, de mindenkitől nemet kaptam. Az akkori, 2006-os politikai szereplőket ez az üres szék képviseli, pedig szerettük volna megadni nekik a lehetőséget." 

A producer hozzátette, hogy „várjuk a pereket", ugyanis kaptak már olyan híreket, hogy jövő héttől perekre számíthatnak. 

Kálomista Gábor producer elmondta, hogy az Elk*rtuk című nagyjátékfilm valószínűleg nem készült volna el, ha 2006-ban, az őszödi beszéd kiszivárogtatása után, másnap, Gyurcsány Ferenc, az akkori miniszterelnök felballag a Sándor-palotába és lemond. Ez nem történt meg.

Jelenet az Elk*rtuk című filmbőlForrás: Megafilm

Bendi Balázs forgatókönyvíró elmondta: „Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy korábban együtt dolgozhattam a producerekkel, és egy közös beszélgetés során azon gondolkodtunk, hogy milyen filmet csinálunk. Ezt a 2006-os történetet már régen feldolgozták volna filmesek, ha négy országgal odébb élnénk." 

A Rékát alakító Bánovits Vivianne elmesélte a közönségnek, hogy rengeteg archív anyagot tanulmányozott, és ismerősök meséltek neki a 2006-os eseményekről. 

A Dobrev Klárát alakító Gubás Gabinak az volt a célja, hogy „habitusában hozzam, amit Klára képvisel. A férfiak tekintetében hatalmat parancsoló, akkoriban „first ladyként" tevékenykedő Klára emberi arcát igyekeztünk kidomborítani" - mesélte.

A színésznő hozzátette, „Voltam már megosztó szerepben, átéltem már azt egy színdarab kapcsán, megosztó személyiségé váltam ebben a filmben, ennek a lehetősége megvolt, és ez a félelem most is bennem volt. Ezt nem szerettem volna újra átélni, hogy hajnal négykor jöjjenek az sms-ek. Aztán azt éreztem, hogy ha az élet hozza ezt a lehetőséget, akkor ennek oka van. Szembe kell néznem a traumával, hogy fel tudjam dolgozni és tovább tudjak lépni... Itt 2006-ban társadalmilag ért minket egy trauma, amivel társadalmilag is szembe kéne nézni a tagadás helyett" - mondta Gabi. 

Mózes András arról beszélt, hogy az általa játszott karakter, Nándi, az oknyomozás során hogyan rakta össze a mozaikdarabkákat. A színész kiemelte: fontosnak tartja, hogy beszéljünk a 15 évvel ezelőtti eseményekről - akár a mozi nyelvén. 

Szőke Richárd: „A filmet a 2006-os események miatt és Attila karaktere miatt vállaltam. A nagyszüleim éppen kint voltak az utcán 2006. október 23-án, a Fidesz nagygyűlésről tartottak hazafelé békésen, amikor repkedtek a gumilövedékek és kaptak a könnygázból. Szerencsésen megúszták. A másik nagyszülőm is kint volt a kanadai rokonnal, és szembe találták magukat a rendőrökkel és menekülni kellett. Szerettem volna azokat az ártatlanokat képviselni, akik a rendőri túlkapások, brutalitás áldozatai lettek."

Jelenet az Elk*rtuk című filmbőlForrás: Bors

Kruchina Károly és Kruchina Vince fogdába került 2006-ban. Vince elárulta, 15 év után is felkavaró volt végignézni ezeket az eseményeket, a híradóból kivágott élőképeket. 

Próbálom elfelejteni, hisz az életünk megy tovább, de ezeket az élményeket nem lehet feledni... ...Ezek az emberek még mindig itt vannak a közéletben, akik főszereplői voltak az eseményeknek. Aki szerint ez politikai kérdés, az Cseh kettőt néz" - mondta Vince.   

Kruchina Károly az utcán védte a testvérét a rendőröktől. „Ez a film, a nyíltszíni taps mutatja, hogy magasra került a mérce a politikai krimi műfajában. Akik ebben jelentős szerepet játszanak, azok félnek ettől a kétórás élménytől."

Az Elk*rtuk című filmet országszerte játszák Bánovits Vivianne, Mózes András, Bokor Barna, Gubás Gabi, Szőke Richárd, Bede-Fazekas Szabolcs, Zayzon Zsolt, Csőre Gábor és Trill Zsolt főszereplésével.