A bíróság embercsempészet miatt 3 év börtönre ítélte azt a 37 éves szír férfit, aki hat iraki migránst próbált illegálisan Magyarországról Németországba juttatni.

Az ügyészség idén júliusban emelt vádat a szír férfi ellen, aki olyan Magyarországon tartózkodó iraki férfiakkal vette fel a kapcsolatot, akik nem kaptak menekült státuszt az országban, útiokmányuk sem volt, de Németországba szerettek volna eljutni.

2020. június 21-én a hat iraki férfi elhagyta a tartózkodási helyükként kijelölt közösségi szállást és a megállapodás szerint egy balassagyarmati üzlet előtt várt rájuk a szír férfi, és felvette őket egy autóval. A férfi elindult velük Németország felé, de már a magyar-szlovák határon tetten érték őket a rendőrök.

A férfi később beismerő vallomást tett, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A bíróság így tárgyalás lefolytatása nélkül hozott ítéletet, melyben a szír férfit

3 év börtönre ítélte, és 5 évre kiutasította Magyarország területéről, emellett a 79.000 forintos bűnügyi költség megfizetésére is kötelezte. A döntés a bejelentett fellebbezések miatt nem jogerős.