Méltóságteljes választ adtak a Békemenet résztvevői a baloldali fenyegetésekre

békemenet 2021 október 23 Békemenet Erzsébet tér
Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferencnek a 2006-os események után már rég távoznia kellett volna a közéletből, de ehelyett ő vezeti a legerősebb baloldali pártot - hangzott el napirend előtt hétfőn az Országgyűlésben. Szó volt még a szombati Békemenetről és az uniós energiaválságról is. 
Vágólapra másolva!

Révész Máriusz, a Fidesz országgyűlési képviselője napirend előtt arról beszélt, hogy egy nép mondta, hogy elég volt 65 évvel ezelőtt. Felidézte, hogy október 25-én sortűz zúdult a Kossuth téren lévő tüntetőkre - tette hozzá.

15 évvel ezelőtt zajlott le a gyurcsányi rendőrterror Forrás: MTI/Kovács Tamás

Révész elmondta, hogy 2002 után az újabb baloldali kormány csődbe vitte az országot, majd pedig 2006-ban kikerült az őszödi beszéd. Ezt követően érthetetlen dolgok történtek a TV-ostromnál, és úgy tűnt, hogy direkt hagyták, hogy minél több rendőr megsérüljön - mondta Révész. Felidézte, hogy 2006. október 23-án direkt terelték a Fidesz-gyűlés irányába a demonstrálókat, és ezt nem lehetett felsőbb utasítás nélkül megtenni.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára minderre azt mondta, hogy Gyurcsány gazdasági káoszba és csődbe vitte az országot, ahogyan az elődei tették.

Simicskó: Így is lehet ünnepelni

A történelem az élet tanítómestere, de a múlt visszatérhet, és 1956 kapcsán is emlékeztetni kell a 65 évvel ezelőtti szabadságharcra, és a 15 évvel ezelőtti gyurcsányi rendőrterrorra - minderről Simicskó István beszélt napirend előtt. Ne térjen vissza ez a múlt, és a Békemenet is bizonyította, hogy így is lehet, és így kell ünnepelni - mondta a KDNP frakcióvezetője.

Simicskó István: A Békemenet is bizonyította, hogy így is lehet, és így kell ünnepelni Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Soltész Miklós, az Emmi államtitkára azt válaszolta, hogy az egyik legkedvesebb ünnep október 23-a. 1990-ben azt gondoltuk, hogy a baloldali politikusok is megértették, hogy a kádári múltat le kell zárni, de az 50. évfordulón gyurcsányi terrort élt meg az ország - tette hozzá. Szólt arról is, hogy olyan kevesen voltak a baloldali szombati demonstráción, hogy egyenként fel lehetett volna hívni az embereket a színpadra.

Karácsony kijelentése még a baloldalnak is kínos volt

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) képviselő napirend előtti felszólalásában hitet tett a 2006-os rendőrterror, valamint Soros György mellett. Minderre Dömötör Csaba azt válaszolta, hogy október 23-án több százezer ember emlékezett tiszteletteljes módon, külön köszönetet mondott a Békemenet résztvevőinek. Méltóságteljes választ adtak a Békemenet résztvevői a baloldali fenyegetésekre, és erőteljes választ adnak jövő tavasszal is - tette hozzá.

Dömötör Csaba: Karácsony kijelentése még a baloldalnak is kínos Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ezek után erőszakosságra hivatkozni elég meredek - hívta fel a figyelmet a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. Szólt arról is, hogy legalább ne állítsanak valótlant a gazdaság helyzetéről, miközben zajlik a 13. havi nyugdíj visszaépítése, adómentességet kapnak a 25 év aluliak, és visszakapják a családosok az idén befizetett adójukat. Dömötör felhívta a figyelmet arra, hogy miközben Karácsony azt mondta, hogy unatkozik, félmilliárdot toltak bele a kampányába.

Gyurcsányék vették el a 13. havi nyugdíjat

Rossz helyre címezte a mondatait, mivel Ön annak a Gyurcsánynak a frakciójában ül, akik 2010 előtt elvették a nyugdíjasoktól a 13. havi nyugdíjat - így válaszolt Zsigó Róbert Bősz Anettnak (DK). Ön mondja azt nekünk, hogy szembeállítjuk az aktívakat a nyugdíjasokkal, miközben Önök 15-ször emelték a rezsiárakat 2002-2010 között - tette hozzá a családügyi tárca nélküli minisztérium államtitkára.

Zsigó közölte, hogy ez a kormány megállapodást kötött arról, hogy a nyugdíjak vásárlóértéke nem fog csökkenni, és ezt be is tartották. Idén novemberben pedig egységesen 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot kapnak az érintettek - mondta az államtitkár.

Gyurcsány kormányzása alatt vették el a 13. havi nyugdíjat Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Megvédjük a rezsicsökkentést"

Súlyos tévedések voltak abban, amiket elmondott, így Brüsszel igenis az energiaárak emelésével szeretné elérni a szén-dioxid-csökkentést, mi pedig ezt elutasítjuk, és megvédjük a rezsicsökkentés eredményeit - válaszolta Schanda Tamás Ungár Péter (LMP) felszólalására. Nem véletlen, hogy Európa magas energiaárakkal találkozik, és ez azt jelenti, hogy Magyarországon kívül mindenhol emelkedett a rezsi ára - tette hozzá az ITM parlamenti államtitkára.

Atomenergia nélkül nem lehet olyan energiapolitikát csinálni, ami csökkentené a szennyezést - hangsúlyozta az államtitkár. Ön nem vett részt a klímavédelmi vitanapon, nem szavazta meg, hogy Magyarország 2050-re klímasemleges legyen - hívta fel a figyelmet Schanda.

Schanda Tamás: Megvédjük a rezsicsökkentést Fotó: Hirling Bálint - Origo

2008 előtt 2000 milliárd forintot vontak ki az önkormányzati rendszerből - így reagált Pogácsás Tibor Szabó Sándor (MSZP) felszólalására. Önök eljuttatták oda az önkormányzatokat, hogy 2010-re fizetésképtelen helyzetbe kerültek - tette hozzá a Belügyminisztérium államtitkára. Szólt arról is, hogy átvállalta a kormány a teljes önkormányzati adósságot 2010 után, teljesen függetlenül attól, hogy milyen színű volt a helyhatóság.