Bige László baloldali milliárdos régóta Gyurcsány Ferenc bizalmasa. 2009-ben úgy kapott milliárdos kölcsönt Gyurcsányéktól, hogy közben az országot csak az IMF-hitel tartotta életben, a vörösbárónak ráadásul semmilyen feltételt nem szabtak a hitel felhasználásával kapcsolatban, sőt, garanciát sem kellett adnia a pénz visszafizetésére. Bige a mai napig hűen szolgálja a Gyurcsány-Márki Zay-féle baloldalt, most éppen a kampányuk egyik finanszírozójaként. Bige abból a pénzből is támogatja Gyurcsányékat, amelyet a magyar gazdák és vásárlók kárán szerzett. Mint megírtuk, a Nitrogénművek cégcsoportjának hat érintett vállalkozása is kartellezett, ami miatt 14 milliárdos büntetést is kaptak a versenyhivataltól.

A baloldali milliárdos régóta szolgálja ki Gyurcsányékat

Korábban az Origo is beszámolt róla, hogy kartellezés miatt 14 milliárd forintos büntetést kapott a
Bige László nevéhez köthető Nitrogénművek cégcsoportjának hat érintett vállalkozása, valamint a Hőgyészi Agrokémiai Kft. és a Cargill Magyarország Zrt.

Kiderült, hogy az érintettek jogsértő módon meghatározták a viszonteladóik számára a termékeik véghasználói árát, sőt azt is, hogy mely vevők felé értékesíthetik tovább azokat, emellett pedig jelentős évi minimum-vásárlásmennyiséget, illetve kizárólagosságot írt elő viszonteladóinak.

Bige LászlóForrás: MTI/Balázs Attila

Bige László régóta Gyurcsány Ferenc bizalmasának számít. A vörösbáró cége a Gyurcsány-kormánytól még 2009-ben kapott több mint tízmilliárd forintnyi hitelt, miközben azokban a hónapokban az ország majdnem csődbe ment, csak az IMF-hitel miatt nem következett be a tragédia. Bige László annak ellenére kapott feltételek nélküli kölcsönt a baloldali kormánytól, hogy eközben az emberek a túlélésért küzdöttek.

Kicsoda a baloldali milliárdos?

Mindezek mellett érdemes egy kicsit kitérni arra, hogy valójában kicsoda is Bige László, a baloldal vörösbárója? Bige üzleti pályafutása még Romániában kezdődött. A vegyész-üzletember egyetemi évei alatt rengeteg pénzt keresett azzal, hogy két barátjával eleinte az általuk készített Jimi Hendrix-szitanyomattal kereskedtek, később pedig sportmárkák emblémáit szitázták pólókra, amelyeket óriási mennyiségben értékesítettek. Magyarul: Bige és társai márkás divatárukat hamisítottak, amiből volt, hogy egyetlen éjszaka alatt öthavi fizetését megkereste. 

Bár a pólóhamisításból volt pénze, 1984-ben édesanyját követve végül mégis Magyarországra költözött.

Később, mikor a ruhaüzletben túl nagy lett a konkurencia, újabb simlis üzletekbe fogott, autógumikat cserélt bárányhúsra Romániában, végül műtrágyával és mosószer-alapanyagokkal kezdett el kereskedni. Végül a kommunista utódpárt választási győzelme után, a Horn-kormány alatt a romániai Caola kizárólagos forgalmazója lett, és 1996-ra már ő lett a Magyarország és Románia közötti vegyipari termékek kereskedelmével foglalkozó legnagyobb szereplő.

Bige LászlóForrás: MTI/Balázs Attila

Az 1990-es évek alatt felhalmozott vagyon viszont nem volt elég Bige számára, újabb szintre akart emelkedni. Már nemcsak a kereskedelemben kívánt részt venni, hanem a gyártásban is. A Tiszameneti Vegyiművek (TVM) privatizációja nem is történhetett volna jobb időpontban számára. Horn Gyulánál sikeresen kilobbizta, hogy végül a harmadszorra kiírt pályázaton ő kaparintsa meg a vállalatot. 

2002-ben tovább növelte a birodalmát, akkor megszerezte a Péti Nitrogénműveket (PNM). A baloldali milliárdos elképesztő ütemű meggazdagodásához hozzájárult az is, hogy miután Magyarország 2004-ben csatlakozott az EU-hoz, beindult a műtrágyaágazat.

A Bige Holdingnak 2009-től gyakorlatilag gyártási monopóliuma volt, a műtrágya-előállítás terén nem maradt konkurensük. A vörösbáró így elképesztő vagyonra tett szert: bevételei 2010-ben elérték a 65 milliárd, 2012-ben pedig a 98 milliárd forintot.

Gyurcsányéktól olcsón kapott gázt és hitelt Bige

Érdemes arra is emlékeztetni, hogy Bige több mint tízmilliárd forintnyi hitelt kapott a Gyurcsány-kormánytól még 2009-ben, miközben azokban a hónapokban csak az IMF-hitel mentette meg az országot az államcsődtől. Tehát, miközben a magyar emberek túlnyomó többségének csökkentette a kormány a fizetését, vagy éppen az utcára kerültek, addig a baloldali milliárdosnak úgy adott kölcsönt a baloldali kormány, hogy semmilyen feltételt nem szabott annak felhasználásáról, sőt, a baloldali milliárdos cégének még kezességet sem kellett adnia a pénzért cserébe. 

Bige életútja tele van a törvény határait átlépő üzletekkel.

Imádja a luxust

Bige László a magánéletében nagyon szereti a helikoptereket. 2011-ben látott napvilágot, hogy egy 5 tonnás ezüst helikopter ereszkedett alá óvatosan manőverezve a belváros közepén, a Hotel President tetejére. Kiderült, hogy a helikopter a Bige Airé, ami a Bige Holding része.