A nagy médiacsíny: a baloldali propagandagépezet így hangolta át magát Karácsonyról Márki-Zayra

Gyurcsány Ferenc, Márki-Zay Péter, montázs
Vágólapra másolva!
Sokáig úgy tűnt, hogy a főpolgármester a favorit a részben külföldi pénzből finanszírozott baloldali sajtónál, de aztán az előválasztás első fordulóját követően történt valami. A Telextől a 444-en át a HVG-ig a komplett hálózat varázsütésre átpártolt Márki-Zay Péterre, a mai napig nem lehet tudni, hogy mi ennek a pontos oka. Pedig egy nappal a nagy váltás előtt több felületen is konkrét lejárató anyag került ki a hódmezővásárhelyi politikusról. Bár rövid ideig fennakadások voltak a rendszerben, ma már úgy csinál az ellenzéki sajtó, mintha semmi nem történt volna, és ontja magából a Márki-Zayhoz kapcsolódó PR-anyagokat. A Kontra részletesen, cikkekre lebontva, dátum szerint mutatta be, hogyan vezényelték le a nem mindennapi médiafordulatot!
Vágólapra másolva!

Karácsony Gergelynek elkészült a kávéja" – így fölényeskedtek a 444 október 10-i podcastjében, ahol Uj Péter, a portál főszerkesztője, Bede Márton és Winkler Róbert, a lap munkatársai beszélgettek az előválasztás első fordulójáról.

Ez nem újságírás, hanem parancskövetés

A résztvevők a műsor nagy részében Karácsony Gergelyt éltették, és a harmadik helyen végző Márki-Zay Péteren gúnyolódtak. Bede például odáig jutott a flegma helyzetértékelésében, hogy „amennyiben Orbán Viktor után hatalomra jutna, az egy határozott lépés lenne valami még rosszabb irányába".

Uj Péter ezt azzal fejelte meg, hogy „szerencsére ez a veszély nem fenyeget".

Azok az emberek, akik tökéletes összhangban szidták a hódmezővásárhelyi polgármestert, pár nappal később dicshimnuszokat zengtek róla. Persze nem maguktól, hanem kényszerűségből. Rövid ideig újságíróknak képzelhették magukat, de újra rá kellett ébredniük, hogy nem többek pénzért parancsot teljesítő propagandistáknál. És mint kiderült, ez nemcsak a 444 munkatársaira igaz, hanem általában véve a baloldali médiaháló tagjaira.

Mint az köztudott, főpolgármesterré választását követően Karácsony Gergely lett a baloldal reménysége, az ellenzéki szimpatizánsok tőle remélték a régóta várt (parlamenti) választási győzelmet. A felfokozott hangulat kialakításában kulcsszerepet játszottak a baloldali sajtótermékek, a Telex–HVG–444–24-tengely jól érzékelhetően besorolt a Párbeszéd társelnöke mögé. Ez bőven igaz volt az előválasztás első fordulójára is.

Karácsony Gergely főpolgármester Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Egyszerű volt a képlet

Az augusztus végén, szeptember elején közölt cikkeikben még a konfliktusokat felvállaló, határozott politikusként mutatták be olvasóiknak Karácsonyt, olyan „államférfiként", aki olykor-olykor odacsap a szövetségeseinek is (leginkább a DK-nak). A narratíva fontos része volt, hogy mivel a Fidesz erőteljesen támadja a személyét, ezért a kormánypárt felső vezetésében őt tartják a legveszélyesebbnek, csak vele lehet legyőzni Orbán Viktort.

A Telex augusztus 31-én nagycikkben dolgozta fel a pécsi baloldal kálváriáját, ami kampányanyagnak sem volt utolsó. „Az érintettekkel és a helyi közéletben jártas forrásaink alapján összegezzük, mi történt a pécsi választókerületben az utóbbi időszakban, és mi vezetett oda, hogy Karácsony Gergely a kampány közepén sietett Pécsre rendet rakni" – olvasható az írásban, ahol a főpolgármester bátor, rendteremtő politikusként bukkant fel.

Nem akart lemaradni a 444 sem az ajnározási versenyben. A szeptember 6-án publikált „Visszaszólt Karácsony az őt a fideszes Századvég felmérésével fizetett hirdetésben cinkelő DK-nak" című anyagukban – rácáfolva a kormánypártok üzeneteire – azt bizonygatták, hogy a főpolgármester nem Gyurcsány embere, és ha kell, akkor keményen nekimegy egykori mentorának. Egyébként a Telex is foglalkozott a témával.

Karácsony védelme érdekében cinikus hangvételű cikkeket is bevetettek: a magukat függetlennek tartó sajtótermékek több alkalommal is ilyen módon próbálták meg hitelteleníteni a főpolgármestert ért támadásokat, illetve a politikájával kapcsolatos kritikákat.

Az első forduló előtt több baloldali portál is vezető anyagban figurázta ki, hogy „a kormánymédia" kiemelten foglalkozott a fővárosi hajléktalan- és dugóhelyzettel. Elsőként augusztus 16-án a 444 közölt írást a témában „Üdvözöljük a bűzös, bűnös Budapesten!" címmel, három nappal később, augusztus 19-én a Telex folytatta a sort, „A kormánymédia szerint lassan a pokol is jobb hely, mint Budapest" című cikkel. Nem maradt ki a jóból a hvg sem, és szeptember 14-én jelentette meg a „Fizetett hirdetésben kérte a közmédia, hogy a felhasználók mutassák be a lepusztuló Budapestet" című anyagot.

Augusztus 18-án az összes jelentősebb ellenzéki lap beszámolt arról, hogy a Magyar Nemzet múlt időben írt tudósítást a CEU szeptemberi rendezvényéről, aminek a programjában felbukkant a főpolgármester neve is. A baloldali propagandahálózatnak egy apróbb hiba is elég volt ahhoz, hogy cikkek sorozatával megtámogassa a preferált jelölt kampányát.

Szintén lelkesen tudósítottak arról, hogy a főpolgármester valamennyi előválasztási ellenfelének odaadta az ajánlását. A hvg augusztus 25-i cikkében büszkélkedve úgy fogalmazott, hogy „nem fukarkodik a saját aláírásával az ellenzéki előválasztáson a miniszterelnök-jelöltté váláshoz szükséges 20 ezer támogató ajánlást elsőként összegyűjtő Karácsony Gergely: a vetélytársait is támogatja."

Szauer Péter lapja egyébként kiválóan teljesített a PR-cikkek gyártásában.

Augusztus 29-én jelentették meg az „És akkor Karácsony Gergely megpróbált oda ütni, ahol a kormánynak fáj" írásukat, amiben egyszerre mutatták be bátornak, keménynek, a konfliktusokat felvállalónak és határozottnak a baloldali politikust. Szeptember 1-én pedig a lelkendezve úgy kommentálták a városvezető kezdeményezését és az NVB erről szóló döntését, hogy „Karácsony Gergelynek siker a Fudan-népszavazás, de még a Fidesznek is jól jöhet".

Két nappal később pedig egyenesen „szőnyegbombázásnak" nevezték az ellene irányuló politikai és kommunikációs támadásokat, arra utalgatva, hogy a Fidesz őt szeretné Orbán Viktor kihívójának.

„Kockás füzetében Karácsony már tervezgeti az árnyékkormányát" – írta reménykedve a HVG szeptember 10-ei cikkében, amiből a lap olvasói olyan kulisszatitkokat tudhattak meg, hogy a főpolgármester saját maga győzelmével számolt. „Néhány tárcavezetői posztot politikusok töltenek majd be, de a Karácsony-kormány alapvetően egy szakértői kormány lesz" – jelentette ki a politikus.

Nem teljesen így alakultak a dolgok, de még mielőtt ez kiderült volna, a Partizán szeptember 10-én készített az időközben celebszintre „emelkedett" városvezetővel egy alákérdezős interjút.

A baloldali média annyira látványosan tolta őt, hogy ugyanezen a napon egységesen címlapon hozták a megbízhatatlan méréseiről ismert Publicus legfrissebb kutatását. „Karácsonynak van a legnagyobb esélye legyőzni Orbánt" – kürtölték világgá.

Közvetlenül az előválasztás első fordulója (szeptember 18.) előtt sem volt hiány a kedves írásokban. Mindegyik propagandalap beszámolt a főpolgármester sárgamellényes sajtótájékoztatójáról, ahol némileg abszurd módon a Blaha Lujza téren dolgozó munkások megdobálása volt a téma. Az üzenet a szokásos volt: a rendíthetetlen jelölt, aki testi épsége árán is megvédi az alkalmazottait. Finoman a 444 is beszállt (pontosabban ki sem szállt) a körforgásba, és szeptember 16-án arról cikkezett, hogy „Karácsonyt is emlegette Orbán a frakcióülésen".

Egy nappal a start után a HVG fontosnak tartotta szemlézni az Observer véleménycikkét. „Karácsony Gergely beleköphet Orbán Viktor levesébe" – olvasható a diadalittas szalagcím, ami faék egyszerűséggel mutatta meg a lap olvasóinak, kire érdemes szavazni. A Telex pedig annyira elszánt volt, hogy még a lehetetlennel is megpróbálkozott: kiemelt anyagukban fontosnak tartották tudatni követőikkel, hogy a külföldi nyelvekkel bajban lévő főpolgármester „angolul mondott beszédet" a budapesti CEU konferencián.

Természetesen az összes portál kiemelt helyen közölte a hírt, hogy Karácsony Gergely kihátrált korrupciós ügyei miatt Tóth Csaba mögül. Nem nehéz kitalálni, miért volt erre szükség: fel kellett énekelni, hogy a főpolgármester nem tűr semmiféle susmust.

Ezzel párhuzamosan Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció és Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom kormányfőjelöltje jóval kevesebb szereplési lehetőséget kapott ezeken a felületen. Ha véletlenül mégis feljátszották őket, akkor abban nem volt sok köszönet. Gyurcsány Ferenc feleségét rendre rossz színben tüntették fel, a hódmezővásárhelyi polgármester meg leginkább követelőző kistelepülési vezetőként jelent meg a híreikben.

Átmeneti zavar

A hatalmas médiatámogatás ellenére a főpolgármester némileg meglepő módon csupán a második helyen végzett Dobrev mögött, ez pedig komoly zavart okozott a propagandagépezetben, főleg, hogy a harmadik helyével (Jakab Pétert kiejtve) becsúszott a második körbe az addig csak kisvárosi polgármesterként kezelt Márki-Zay Péter.

"A váratlan eredménynek köszönhetően a második forduló kezdetéig komoly bizonytalanság uralkodott a legnagyobb baloldali lapok szerkesztőségeiben: teljes volt a tanácstalanság azt illetően, kit lehet és kit szabad támogatni, hogy ne legyen belőle baj."

Egyedül abban volt egyetértés, hogy Dobrev Klárát kell ütni. Bár a DK kormányfőjelöltje és a párt indulói toronymagasan nyertek az első körben, a két forduló között (és utána is) folyamatosan nyomás alatt tartották őket.

Két nappal a voksolás lezárultát követően, szeptember 30-án a 444 arról cikkezett, hogy „Dobrev Klára nagyot ment, de a többiek most összefoghatnak ellene". A Soros Györgyhöz köthető oldalon egy nappal ezután egy olyan értékelés jelent meg, miszerint „ha jobban megnézzük, nem tarolt a DK az előválasztáson". Ez utóbbi anyagnak csekély kapcsolata volt a valósággal, arra viszont teljesen jó volt, hogy kicsit megtámogassák Dobrev vitatkozó ellenfeleit. A sornak ezzel még nem volt vége: a női kvótákat a kormányon rendszeresen számonkérő portál október 3-ai írásában azt figurázta ki, hogy a „DK bevetette a kommunikációs fegyvert: férfiak szervezkednek a győztes nővel szemben". A HVG pedig október 7-én egy már a címében is erős anyaggal jelentkezett: „Tevőlegesen is hozzájárult a Fidesz Dobrev Klára győzelméhez?"

Gyurcsányné Forrás: Dobrev Klára/Facebook

A másik két talpon maradt jelölt esetében a következő volt a felállás közvetlenül az első forduló után: maradtak Karácsony mellett, de sokkal finomabban, mint korábban, próbálták kiegyensúlyozottan közvetíteni a visszalépési drámájukat. Bár az első fordulót követően egy ideig még a főpolgármester szempontjából közelítették meg a kommunikációs hadviselést, Márki-Zay szép lassan felzárkózott hozzá.

A kialakult helyzetet tökéletesen jellemezte Gyurcsány Ferenc korábbi mondata: „Gergő mögül elfogyott a támogatás".

Ahogy közeledtünk az újabb voksoláshoz, a baloldali médiában megjelenhettek a hódmezővásárhelyi polgármestert támogató cikkek, igaz, még csak szórványosan. A 444 október 6-án, az ellenzéki lapok közül elsőként elismerte, hogy az alkudozások során „Karácsony besétált Márki-Zay csapdájába".

Ez azonban még nem jelentette azt, hogy a komplett médiahálózatuk átpártolt volna Márki-Zayhoz. A két forduló között ugyanis még megjelenhettek kritikus írások a vásárhelyi városvezetővel kapcsolatban. A HVG október 6-ai anyagában „kioktatónak" nevezte a magát jobboldalinak tartó politikust, de ekkor még a 444 és a Telex is rendszeresen beleszállt a vidéki polgármesterbe.

A fordulópont

Ezen az sem változtatott, hogy október 8-án – hosszas háttéralkudozásokat követően Karácsony visszalépett Márki-Zay javára. Az új helyzet jól láthatóan váratlanul érte a baloldali lapok vezetőit, irányvonal pedig még ekkor sem volt. A médiahálózat ezért látványosan zavarba jött, és kapkodni kezdett.

A bejelentést követően a rossz lelkiállapotba kerülő újságírók nem tudták, hogy merre tovább, ezért gyanakodva szemlélték Márki-Zay előretörését. Kiemelt helyen közölték, hogy sem az MSZP, sem az LMP, sem a Párbeszéd nem támogatja a hódmezővásárhelyi polgármestert, és a híreiket nem úgy kanyarították, hogy az neki jó legyen.

A legerősebb produkciót egyértelműen a Telex mutatta be: október 9-én egy rövid, ám annál durvább lejárató anyagot jelentettek meg Dobrev ellenfeléről „A börtönbe zárandó fideszesektől a meleg fideszesekig – Márki-Zay Péter, a két lábon járó idézetgyűjtemény" címmel. Ebben azt vették végig, hogy az elmúlt években milyen vállalhatatlan kijelentéseket tett a nyilvánosság előtt a baloldal frissen kijelölt reménysége. Az utolsó gurítás azonban a 444-é volt, a cikk elején idézett podcast szereplői még szabadon szidhatták a profilidegen politikust. A második forduló első napján, október 10-én azonban történt valami, és a komplett baloldali propagandagépezet úgy állt be Márki-Zay mögé, mint részeg sofőr a sarki kocsma elé.

Forrás: Origo

A meglepő váltás

Ez az első napokban abban mutatkozott meg, hogy szinte kizárólag Márki-Zay üzenetei (zsaroló sms-ek, Dobrevvel képtelenség nyerni Orbán ellen, a Fidesz a DK-s jelölt mellett mozgósít, stb.) mentek át, Gyurcsány feleségéé egyáltalán nem, vagy csak negatív felhanggal.

Arról nem is beszélve, hogy Dobrev úgy jelent meg a híreikben, mint a régi baloldal képviselője, aki mohó hatalomvágytól fűtve borítani akarja a baloldali összefogást. Értelemszerűen ez az álláspont nem volt népszerű a baloldali együttműködést kikényszerítő szavazóknál, így megkockáztatható, hogy mindez nem volt jó hatással a politikus megítélésére.

Október 12-én a Telex–444–HVG–24-tengely alaposan megfuttatta, hogy „Lelkendezve sorolja Dobrev híveit a Fidesz pártlapja". Nem véletlenül, hiszen tökéletesen beleillett a narratívába: a vásárhelyi polgármester a jó, Gyurcsány felesége a rossz jelölt, akit Orbán Viktor ellenfeléül szeretne látni.

Egyébként ettől a naptól kezdve a baloldali médiagépezet nem finomkodott, és elkezdte ontani magából a PR-anyagokat. Ennek megvolt az oka: sajtóértesülések szerint ekkor még jelentős előnnyel vezetett a DK-jelöltje.

„Tényleg egyre keményebben tapossa Márki-Zay Pétert a Fidesz-közeli média" – közölte az irányított hírt a Telex. A HVG pedig egy riporttal állt elő, miszerint „Dobrev köré gyűlnek a szocialisták, mert ez az ő világuk". Mint ismert, a magyar közvéleményben az MSZP-s politikusokat tartják a legkorruptabb szereplőknek, elég csak a kigolyózott Tóth Csabára gondolni, így a támogatásuk inkább teher, mint segítség. Más kérdés, hogy később a szocialista pártvezetés a vidéki városvezető mögött sorakozott fel, a baloldali média azonban ebben nem talált semmi kivetnivalót.

Gyurcsány Ferenc, Márki-Zay Péter Forrás: MTI/Kovács Tamás/Mohai Balázs

Ilyen médiaellenszélben Dobrev Klárának nem volt esélye, Márki-Zay magabiztosan nyerte a második fordulót. Ezzel ő lett a baloldal közös kormányfőjelöltje, '22-ben az összefogás az ő vezetésével próbálja megszerezni a hatalmat.

Természetesen nem maradtak el a diadalittas kommentárok, a baloldali sajtótermékek egymással versengve éljenezték „az ellenzéket megreformáló" politikust.

„Márki-Zay Péter előválasztási győzelme világosan mutatja, hogy az ellenzéki közönség Magyarországon nemcsak a Fideszt szeretné leváltani, hanem az ellenzéki pártokért sincs különösebben oda. Valaki teljesen újat szeretnének, aki elölről kezdi a politikai építkezést"
– lelkendezett a 444 munkatársa „A kívülről jött ember diadala" című munkájában, aminek központi üzenete az ellenzékváltás volt.

Kérdés, hogy Gyurcsány Ferenccel, Tóth Bertalannal, Jakab Péterrel egy szövetségben mennyire hiteles ez az állítás, de ez vélhetően nem igazán foglalkoztatta a cikk szerzőjét. A Soros által támogatott lap nem fukarkodott a propagandaanyagokkal. „Ez egy politikai földrengés különös megünneplése volt" – ezzel a címmel jelent meg a következő kommentár, ami nem az utolsó volt. A lap úgy találja, hogy az előválasztáshoz foghatót „még nem látott az ország". Ezenkívül a magát függetlennek tartó portálnál olyan PR-gyanús szalagcímek is belefértek, hogy „Végre megtudtuk, hogyan kell ejteni Márki-Zay Péter családnevét", valamint „Márki-Zay Péter és az entellektüelek forradalma".

A jelek szerint a HVG szerkesztőségébe is eljutott a narratíva, a lap a „Márki-Zay diadala az (eddigi) ellenzék bukása?" című cikkében elemezte az előválasztás végeredményét. Persze egy profilba illő külföldi sajtószemle is elfért a portálon, ami a Neue Zürcher Zeitung írását közölte arról, hogy Márki-Zay bátor és rendkívül kockázatos választás.

„Bombameglepetésre győzött az előválasztáson Márki-Zay Péter, aki rögtön több, teljesen új szerepben találja magát: Márki-Zay az ellenzéki sztár, a közös lista vezetője, Orbán Viktor kihívója és a kormányfői poszt várományosa is lett. A polgármester és a magyar politika számára tehát új időszámítás kezdődik" – természetesen a hálózat hasznos tagja, a Telex sem akart lemaradni, egyenesen a főszerkesztő tollából érkezett az írás.