A Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal október 23-án az Andrássy út és a Dózsa György út találkozásánál állt a színpadra. Az esemény hatalmas kudarc volt, alig ezer ember volt kíváncsi Gyurcsányékra. A baloldali rendezvényen beszédet mondott Gyurcsányné és Márki-Zay Péter is. Ezzel ellentétben a nyolcadik Békemenet hatalmas siker volt. A rendezvényen becslések szerint félmillió ember vonult, ahol a végén jelképes helyszínen, az Andrássy út–Bajcsy-Zsilinszky út sarkán mondott beszédet Orbán Viktor miniszterelnök. A baloldali rendezvény kudarcba fulladásának okairól kérdeztük Deák Dánielt, a XXI. Század Intézet vezető elemzőjét. Szerinte a terhelt múltú posztkommunista politikusoknak október 23-ára emlékezni igen nehézkes, hiszen a kommunizmus elleni küzdelem és az ezzel kapcsolatos politika mindig a jobboldalon jelenik meg.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal együtt állt a színpadra október 23-án az Andrássy út és a Dózsa György út találkozásánál. Az alig ezer embert megmozgató rendezvényen Márki-Zay Péter és Gyurcsányné is beszédet mondott.  

Alig ezer ember gyűlt össze a baloldal megmozdulásánForrás: Origo

Márki-Zay ünnepi beszédében védelmébe vette Gyurcsány Ferencet. Történelmet hamisítva bizonygatta az országot csődbe vivő, emberekre lövető bukott miniszterelnök ártatlanságát, majd Soros Györgyről is hazugságot állított, és védelmébe vette a milliárdos tőkespekulánst. Gyurcsányné beszédében azt mondta, hogy ötvenhat mindenkié, miközben nagyapja, Apró Antal az 1956-os forradalom kegyetlen leverésének és megtorlásának egyik fő vezetője volt. 

A rendezvényt megelőzően a baloldali propagandasajtó azt hazudta, hogy egy ország kíváncsi Márki-Zay Péterre, de közben az óriási reklámkampány és a milliós hirdetések ellenére alig ezren voltak kíváncsiak a rendezvényre. A baloldal látványos sikertelenségének okairól kérdeztük Deák Dánielt, a XXI. Század Intézet vezető elemzőjét.

Terhelt posztkommunista múlt

Deák Dániel az Origo kérdésére azt mondta, hogy a baloldal október 23-a kapcsán nehéz helyzetből indul, hiszen elég csak arra gondolni, hogy a baloldal legnagyobb pártja egyik alapítóinak, Gyurcsány Ferencnek és feleségének terhelt családi múltja van a forradalommal kapcsolatban: 

Az Apró-klán, Apró Antal és Gyurcsányné családja szervesen részt vett az 1956-os forradalom eltiprásában és az azt követő elképesztő mértékű terrorban, a forradalomban részt vevők elnyomásában. 

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzőjeForrás: Facebook

Deák Dániel hozzátette, hogy Gyurcsányné az egykori magyar kommunista politikai elit védett világában nőtt fel, így élte le életének egy jelentős részét. Az akkori kapcsolati hálójának köszönheti azt, hogy a rendszerváltás után rögtön komoly politikai szereplővé vált a háttérben, már a Horn-kormány idején.

Deák Dániel szerint Gyurcsány Ferenc is annak köszönheti a meggazdagodását, hogy a kommunista időszakban rendkívül jó kapcsolatokat épített ki, és az akkori politikai hatalmat, politikai tőkét gazdasági tőkévé alakították át.

Gyurcsányné és Gyurcsány Ferenc is kommunista kapcsolatai révén gazdagodott megForrás: MTI/Mohai Balázs

Ilyen terhelt múlttal, ilyen posztkommunista politikusként és pártokként október 23-ára emlékezni igen nehézkes, és értelemszerűen nekik egyfajta történelemhamisítást kell ahhoz elkövetni, hogy ünnepként tudjanak tekinteni az 1956-os forradalomra - mondta.

Deák Dániel hangsúlyozta, hogy 1956 mindig is inkább a jobboldalnak, a forradalom oldalán álló politikai erőknek volt az ünnepe. 

Ezért is látható az az elemző szerint, hogy a kommunizmus elleni küzdelem és az ezzel kapcsolatos politikai vonatkozás általában mindig a jobboldalon jelenik meg. 

A Fidesz elnöke, Orbán Viktor volt az első olyan politikus, aki már a rendszerváltás időszakában, Nagy Imre újratemetésén mondott beszédében azt mondta, hogy a szovjet katonáknak ki kell vonulniuk Magyarországról 
- emlékeztetett Deák Dániel.

Az elemző kiemelte, hogy a Fidesz esetében a kommunizmusellenesség gyakorlatilag a párt születése óta jelen van. Gyurcsány Ferencnek, a legtöbb baloldali pártnak és politikusnak viszont posztkommunista gyökerei vannak. 

Deák Dániel véleménye szerint a kevés résztvevő megerősíti a baloldali előválasztási cirkusz kapcsán felmerült csalásgyanút. 

Míg a Békemeneten több százezer, egyes becslések szerint akár félmillió ember is részt vett, az ő tüntetésükön pár száz ember jelent csupán meg. Ez pedig azt jelzi, hogy a baloldali előválasztási részvétel kapcsán a több százezres szám, amit közöltek a pártok, erősen megkérdőjelezhető. Hiszen ha tényleg 800 ezres nagyságrendben részt vettek volna ezen az előválasztáson, amelyből több százezer szavazó állításuk szerint budapesti, akkor legalább tíz-húszezer ember megjelent volna meghallgatni azt a miniszterelnök-jelöltet, akit ők elviekben megválasztottak.

Október 23-án a kevés ember előtt elmondott beszédében Márki-Zay Péter védelmébe vette Soros Györgyöt és Gyurcsány Ferencet isFotó: Koncz Márton - Origo

Deák Dániel meglátása szerint, miközben a baloldali értelmiségen egy messiásvárás érzékelhető Márki-Zay Péterrel kapcsolatban, a hódmezővásárhelyi polgármester még a balliberális keménymagot sem tudta megszólítani, őket sem tudta többmilliós hirdetések mellett sem elvinni. 

A balliberális sajtó jelentős része is kudarcként értékelte a baloldal október 23-i megmozdulását. Nem véletlen, hogy most igyekeznek támadni a Békemenetet, támadják az ott részt vevőket 

- mondta.

Az elemző emlékeztetett, hogy Márki-Zay Péter is sértő szavakat, mondatokat engedett meg magának egy nyilatkozatában a Békemeneten részt vevő jobboldali emberekkel kapcsolatosan.

Most próbálják bagatellizálni ezt a hatalmas kudarcot, de összességében, aki látta mindkét rendezvényt, azt láthatta, hogy mind a tömegvonzó képességében, mind a beszédek színvonalában és a rendezvény lebonyolításában ég és föld volt a különbség Orbán Viktor miniszterelnök és Márki-Zay Péter beszéde és rendezvénye között - hangsúlyozta Deák Dániel.

Értékelése szerint emiatt próbálják most elterelni a figyelmet, a fókuszt erről a hatalmas nagy kudarcról.