Karácsony Gergely a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ igazgatósági tanácsába beszavaztatta  főtanácsadóját, a nemrég elbukó kampányfőnökét, Gál J. Zoltánt a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén.

Újabb posztot kapott Gál J. Zoltán, Karácsony Gergely főtanácsadója Budapesten. Szerdán került a Fővárosi Közgyűlés elé az a főpolgármester nevével fémjelzett javaslat, amely szerint az MSZP egykori országgyűlési képviselője, Gyurcsány Ferenc korábbi államtitkára a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. (BFVK) igazgatósági tagja lett.

Gál J. Zoltán megbízatása a kontraktus alapján 2021. október 28-tól 2024. november 15-ig, tehát a következő önkormányzati választásokig tart.

Gál J. Zoltán újabb posztot kapottForrás: MTI/Kovács Attila

Családi háttér

Gál. J. édesapja, idősebb Gál Zoltán kifejezetten jó kapcsolatot ápolt Apró Piroskával, Gyurcsány Ferenc anyósával. Gál J. újságíróként kezdte a pályafutását (volt többek között a Vasárnapi Hírek főszerkesztője és a Népszava főszerkesztő-helyettese is). Politikai karrierje – édesapja közbenjárásának köszönhetően – Medgyessy Péter mellett kezdett el formálódni. 2002-től kormányszóvivőként kormányzati pozíciót is elvállalt, majd a Gyurcsány-kabinet államtitkára lett.

Gál J. Zoltán kampányvezetői lemondása ellenére a mai napig fontos pozíciót tölt be a Városházán. Egyszer a főpolgármester úgy nyilatkozott főtanácsadójáról: soha nem volt még olyan ember, aki számára elmondható beszédet írt volna, „Gál J. ebben unikális".

A Gál. J. kinevezésével kapcsolatos közgyűlési vitában Karácsony azt mondta, hogy frakciók javaslatára érkezett a személyi javaslat.

Megunta ezt a munkát, vagy pedig folytatja a városvezetést?

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője napirend előtt korábban azt kérdezte, hogyan képzeli el a főváros következő három évét. Két év telt el azzal, hogy Karácsony kampányt folytatott azért, hogy jövőre ő legyen a miniszterelnök-jelölt a baloldalon, de ez nem sikerült - tette hozzá. Láng rámutatott arra, hogy Karácsony egy legutóbbi nyilatkozatában sem említette, hogy Budapesten teendői lennének. Megunta ezt a munkát, vagy pedig folytatja a városvezetést?  Láng azt is megkérdezte Karácsonytól, hogyan értette a fideszes szavazók eltűntetését.

Karácsony minderre azt válaszolta, hogy amíg olyan jobboldal van hatalmon, amilyen, addig nem lesz alkotmányos béke. A főpolgármester megismételte azt a fake newst, hogy a kormány célja a főváros kivéreztetése.

Karácsony megint mellébeszéltFotó: Csudai Sándor - Origo

Helyben osztották ki a háromoldalas módosítót

A Fővárosi Közgyűlésen meglehetősen érdekes jelenet játszódott le, amikor a "Javaslat idősotthoni férőhelyekkel összefüggő döntésekre" napirendi pontot tárgyalták. Az előterjesztéshez kapcsolódó háromoldalas módosító javaslatot a napirendi pont tárgyalásának a kezdetén osztották ki a képviselőknek. A javaslatban egyébként az szerepelt, hogy a Baross utcai idősotthont darabolják szét. 

A napirendi ponthoz kapcsolódóan Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere azt kérte, hogy azt vegyék le a napirendről, de azt a közgyűlés baloldali többsége leszavazta. Az idősotthoni ügyből nagyon komoly polémia alakult ki a baloldalon belül is, a Momentum frakciója pedig 10 perces tárgyalási szünetet kért.

Furcsa pályázat

A fő vitát az okozta a közgyűlésen, hogy az előterjesztésben szerepelt, hogy a Knézits utcai ingatlant a fővárosnak meg kell vásárolnia. Erre egy pályázatot kellett kiírnia a városnak, amire csak egy ajánlat érkezett. A Cell-Bahnbau Kft. (székhely: 9500 Celldömölk, Sági u. 56.) vételre felajánlotta a tulajdonában álló, természetben a 9500 Celldömölk, Sági u. 56 szám alatti 1363/5 helyrajzi számon nyilvántartott ingatlant. Erről a cégről azonban kiderült, hogy annak résztulajdonosa Söptei Józsefné, Celldömölk szocialista alpolgármestere. 

Láng Zsolt is felvetette azt a kérdést, hogy morálisan rendben van-e, hogy csak egyetlen pályázat érkezett. Kiss Ambrus szerint ez nem közbeszerzési eljárás volt ez a pályázat.

Az egész előterjesztést végül 16 igen és 12 nem szavazattal elfogadta a közgyűlés.

Mi lesz a csepeli út felújításával?

Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere a közgyűlés elején azt kérte a főpolgármestertől, hogy a Táncsis Mihály út felújításához szükséges dokumentumokat adják át nekik. Karácsony szerint ez nem tartozik a közgyűlés hatáskörébe.

Csepel és Soroksár polgármestere (Bese Ferenc) később felvetette, hogy a két kerületben miért nem történnek útfelújítások.

Komoly vita alakult ki az útfelújítások és építések kapcsánForrás: MTI/Mohai Balázs

A BKK útfelújítási előterjesztésénél Kovács Péter, XVI. kerületi fideszes polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy mindegyik beruházásnál nagyon komoly áremelkedés történt.  Egy esetben duplájára, míg a másiknál 65 százalékos áremelkedés történt a tervezett felújításnál - tette hozzá. Pintér Gábor (Fidesz-KDNP) arra hívta fel a figyelmet, több kérdést vet fel, mi indokolta az áremelkedést, és ez magyarázatot igényel. 

Tüttő Kata, főpolgármester-helyettes szerint csak egy becslés látható, és nem a közbeszerzés eredménye látható. Az előterjesztést egyébként 27 igen és 2 tartózkodás mellett elfogadták.

Ökomenedzserek

A közgyűlésen olyan "fajsúlyos" ügyek is napirendre kerültek, mit is csinálnak majd azok az ökomendzserek, akik egy 36 négyzetméteres iroda bérleti jogát kapták meg. A városvezetés a következő ülésre ígért részletes tájékoztatást arról, milyen feladatok végeznek ezek a személyek.

Pintér Gábor (Fidesz-KDNP) interpellációjában a BKV-reklámtenderről kérdezte a főpolgármestert. A képviselő közölte, hogy az egés procedúra miatt évente több mint egymilliárd forintos kár érte a fővárost. Nem tartja elfogadhatatlannak, hogy két év alatt nem sikerült egy szabályos tendert kiírnia a fővárosnak? - tette fel a kérdést. Karácsony válaszában azt közölte, hogy egy elhúzódó jogvita miatt vonták vissza a 2020-as pályázatot. Pintér Gábor nem fogadta el a választ, de a közgyűlés 15-12 arányban elfogadta a választ.