Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára a közösségi oldalán hívta fel a figyelmet az elbaloldaliasodó Európai Néppárt (EPP) eljelentéktelenedésére.

A szebb napokat látott, egykoron valódi jobboldali, ma már sajnálatos módon az európai fősodratú baloldal ideológiáját zászlajára tűző Európai Néppárt bajban van. Ezt a számok, a tények is bizonyítják – írta Orbán Balázs Facebook-bejegyzésében.

A Fidesz Külügyi Titkársága egy érdekes térképet állított össze arról, hogy az elmúlt tíz évben az Európai Parlament baloldali-liberális tömbjében helyet foglaló nemzeti pártok nagymértékben megerősödtek – főként az Európai Néppárt kárára.

Kimutatták ugyanis, hogy az EP baloldalához tartozó gyűjtőpártok 2011-ben még csak 7 országban, idén ősszel pedig már 12 országban rendelkeztek kormánypárt taggal – hívta fel rá a figyelmet.

Orbán Balázs rámutatott: Ezzel szemben az Európai Néppárt tagpártjai 2011-ben még 16, ma viszont már csak 7 országban vannak kormányon (ha nem számoljuk a kormányválsággal küzdő Romániát, vagy figyelmen kívül hagyjuk azt, hogy Szlovákiában az OĽaNO egyetlen képviselője ül a Néppártban, de a párt maga nem tagja a frakciónak).

Az elbaloldaliasodó Néppárttal szemben kínál alternatívát az a Jarosław Kaczyński által kezdeményezett deklaráció, amely kiáll a nemzetek, a családok és a hagyományos keresztény értékek megvédése mellett – állapította meg az államtitkár.

A miniszterelnök úr által tegnap „jégtörésnek" nevezett közös nyilatkozat aláírása az európai jobboldal megújulásának kiindulási alapja – zárta bejegyzését Orbán Balázs.

Az általa közzétett térképek alább tekinthetőek meg.