Rétvári Bence: Cseh Katalinék megpróbálják eltüntetni a nyomokat?

Cseh Katalin
Budapest, 2019. május 26. Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője a párt eredményváró rendezvényén a Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Rétvári Bence államtitkár, országgyűlési képviselő Facebook-bejegyzéséből kiderül, hogy a Cseh Katalin-botrány kirobbanása után hirtelen eltűntek az érintett cégek Vác Nádas utcai épületei elől az EU-s támogatásokról tájékoztató táblák. A kormánypárti politikus arra utal, hogy vélhetően a nyomok eltüntetése zajlik a korrupciógyanús botrány miatt. Ez azzal állhat összefüggésében, hogy több hatóság is vizsgálódik a Cseh Katalinhoz köthető cégháló ügyeiben. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) például EU-s közpénzeket érintő csalás alapos gyanúja miatt indított vizsgálatot. Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kartellezés gyanúja, a Közbeszerzési Hatóság (KH) egy szerződésmódosítás jogszerűsége, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pedig költségvetési csalás gyanúja miatt folytat vizsgálatot a momentumos politikushoz köthető cégháló ügyében.
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) parlamenti államtitkára, Vác térségének KDNP-s országgyűlési képviselője a következőkre hívta fel a figyelmet a közösségi oldalán az egyik momentumos EP-képviselő korrupciógyanús ügyével kapcsolatosan: „Volt. Nincs! A Cseh Katalin-botrány kirobbanása után hirtelen eltűntek az érintett cégek Vác Nádas utcai épületei elől az EU-s támogatásokról tájékoztató táblák".

Próbálják eltüntetni a nyomokat?

– tette fel a kérdést a kormánypárti politikus.

A Rétvári által közzétett, régebb készült felső fotón még szerepelnek a Cseh Katalin céghálója által elnyert uniós támogatásokról tájékoztató táblák, míg a napokban készült, alsó fotón már nem.

A térség országgyűlési képviselője korábban feltöltött egy videót, amely szintén a váci Nádas utcában készült, ahol a Cseh Katalinhoz köthető cégek vannak bejegyezve.

– emlékeztetett rá Rétvári. Ezeket a pénzeket eredetileg a váci vállalkozásoknak szánták, amelyek évtizedek óta helyben tevékenykednek, de mégis a budapesti momentumos politikushoz köthető cégekhez kerültek – tette hozzá.

A kormánypárti politikus meglátása alapján ezen pénzek váci vállalkozókhoz kellett volna kerüljenek.

Ráadásképpen: a Cseh Katalinhoz köthető egyik cég saját EU-s pályázatában azt ecsetelte, hogy milyen jól illeszkednek a cég céljai az akkori Fidesz-KDNP-s váci városvezetés céljaihoz.

A Rétvári által akkor megosztott videón még látszanak az azóta már eltüntetett tájékoztató táblák.

Miért tüntethették el a táblákat?

Ezzel kapcsolatosan biztosat nem lehet állítani, viszont

a táblák eltüntetése vélhetően az időközben megindult hatósági vizsgálatokkal függhet össze.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) például EU-s közpénzeket érintő csalás alapos gyanúja miatt indított vizsgálatot. Magyarországon pedig a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kartellezés gyanúja, a Közbeszerzési Hatóság (KH) egy szerződésmódosítás jogszerűsége, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pedig költségvetési csalás gyanúja miatt folytat vizsgálatot a momentumos politikushoz köthető cégháló ügyében.

Cseh Katalin cége és a céghálójának tagjai az utóbbi években összesen csaknem 4,8 milliárd forint EU-s és magyar állami támogatást nyerhettek el.