Bár korábban határozottan állították a baloldalon, hogy a fiatalok már mind velük szimpatizálnak, a kormánypárttól pedig eltávolodtak, ez nem felel meg a valóságnak. Ebben a kérdésben a baloldal már az előválasztási kampány alatt meghazudtolta a saját állításait, amikor azt a gyanút keltette a fiatal szavazókról, hogy fideszesek. Az október 23-i ünnepségek még inkább összetörték a baloldali narratívát - ismerteti a Magyar Nemzet a XXI. Század Intézet vezető elemzőjének nyilatkozata alapján.

A napilap csütörtöki számában megjelent cikk szerint Deák Dániel elmondta: a baloldal már hosszú hetek óta építi azt a hamis narratívát, miszerint az előválasztás megmozgatta a fiatalokat. Ezt az állítást egyetlen számítás sem támasztja alá, a baloldali előválasztási cirkusz kapcsán sincsenek erre vonatkozó adatok, így ez csupán a politikai propagandakommunikáció része a baloldalon, mintsem egy valós helyzetleírás.

Az elemző szerint a felmérések azt mutatják, hogy

a baloldal szavazótábora elöregedett, a fiatalos Momentum pedig gyakorlatilag megsemmisült az előválasztási cirkusz, a Gyurcsány-show során.

Ezért kommunikálják most azt, hogy Márki-Zay Péter megváltást jelent ebből a szempontból, de ez nem fedi az igazságot - tette hozzá az elemző. Deák Dániel felidézte, hogy a liberálisként azonosított Republikon Intézet augusztusi felmérése szerint a Fidesz szavazóinak a 33 százaléka 39 év alatti, ami a társadalom korfáját tükrözi. Az MSZP esetében ez a szám csupán 12 százalék, de a DK esetében is csak 26 százalék. A felmérés Deák Dániel szerint jól mutatja, hogy míg a baloldali pártok rétegpártok, addig a Fidesz egy igazi néppárt, amelynek a támogatottsága az egyes korcsoportok körében arányosan oszlik meg. Az elemző szerint ezt a békemenet is jól szimbolizálta, hiszen idősek és fiatalok, fővárosiak és vidékiek egyszerre vonultak a kormány álláspontját támogatva.

A cikk kiemeli: emlékezetes, hogy a kormányoldal békemenetén csaknem félmillió ember vonult, míg a baloldal kampányrendezvényén talán pár ezren lehettek az érdeklődők. A Mandiner közölt egy fotógalériát is, amelyen rengeteg fiatal szülőt, egyetemistákat, gimnazistákat örökítettek meg, ahogyan a békemeneten vonulnak. Beszédes volt az is, hogy az ünnepi beszédét elmondó Orbán Viktor mögött fiatalok álltak több sorban. Ezzel párhuzamosan

a baloldal színpadán a szónokok egyedül mondták el beszédeiket, amelyekben csak egy-egy gondolat erejéig jelentek meg a fiatalok, mint a baloldal lelkes támogatói

- olvasható a Magyar Nemzetben.