A kormány döntése értelmében a munkaadók előírhatják a koronavírus elleni védőoltást a munkavégzés feltételeként, ha a dolgozók biztonsága ezt kívánja - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ezt az állam mint munkaadó is érvényesíteni fogja, az önkormányzatoknál pedig a polgármester dönthet az oltás előírásáról - tette hozzá. November 1-től maszkot kell viselni a közösségi közlekedési eszközökön - sorolta a kormány döntéseit, amelyeket a járvány fékezése érdekében hozott. Emellett látogatási tilalmat rendelnek el az egészségügyi intézményekben. A szociális intézményekben erről a vezető dönthet. Hangsúlyozta: az intézkedések célja, hogy minél többen oltassák be magukat.

A kormány az operatív törzzsel egyeztetve három új intézkedés bevezetése mellett döntött – mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, amelyen a miniszter a szerdai kormányülés döntéseiről tájékoztatott.

Itt vannak a járványügyi lépések

Hangsúlyozta: az előrejelzések szerint a kórházban ápoltak száma és az elhunytak száma is növekedni fog, azonban nem olyan drámaian, mint a korábbiakban. Gulyás Gergely kiemelte, az egészségügyi szakmai szervekkel és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal egyeztetve a kormány három intézkedést vezet be:

  1. A munkaadók javaslatára a cégek és a vállalkozások jogosultak lesznek a foglalkoztatás feltételeként előírni a védőoltást, amennyiben szükségesnek tartják a többi dolgozó megvédése érdekében.
  2. A közösségi közlekedési eszközökön kötelező lesz a maszkviselés november 1-től.
  3. Az egészségügyi intézményekben látogatási tilalom lép életbe, a szociális intézmények esetében pedig az intézményvezető jogosult elrendelni a látogatási tilalmat.
A munkaadók elrendelhetik a kötelező oltástForrás: MTI/Vajda János

Mint mondta: Európában a járványügyi adatok azt igazolják, hogy az oltás magas biztonságot nyújt. Magyarország a közép-európai régióban a legjobbak között van, az EU-ban viszont az átlagot sem éri el, ezért szükséges minden olyan intézkedés, amely az átoltottságot javítja.

Ezek a döntések azt szolgálják, hogy az oltások száma növekedjen, minden más intézkedés pedig másodlagos az oltáshoz képest. Az állam munkáltatóként élni fog az oltási kötelezettségi felhatalmazottsággal, az önkormányzatok pedig maguk dönthetik el, hogy kötelezővé teszik-e az oltást vagy sem – fogalmazott.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2021. október 28-ánForrás: MTI/Illyés Tibor

Az Európai Bizottság a migráció pártján áll

Az illegális migráció témájában uniós csúcsot tartottak a múlt héten, a következő hónapokban a kelet felől érkező migránsok miatt még inkább feszült lesz a helyzet.

Naponta átlagosan 319-en kísérelnek meg illegálisan bejutni az országba, tavaly ez a szám még száz alatt volt. Az idei évben már csaknem 100 ezer migráns akart bejutni hazánkba - árulta el Gulyás Gergely.

A miniszter elmondta, hogy az Európai Bizottság továbbra is a migráció pártján áll, az európai vita a témában újrakezdődött. Frans Timmermansról, az Európai Bizottság jelenlegi alelnökéről elmondta, ő a migránsok befogadásával kötné össze a koronavírus utáni helyreállítást, sőt szerinte a migránsok nélkül a koronavírust sem tudtuk volna legyőzni.

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője azonban kiállt a határvédelem mellett, Magyarország most újra levélben kéri az EU-t, hogy járuljanak hozzá a kerítésépítés költségeihez.

Nem szeretnénk, ha újabb migrációs válság jönne, de a helyzet Afganisztán miatt súlyosabb, mint 2015 óta bármikor 

- fogalmazott Gulyás Gergely.

Továbbra is nagyon komoly probléma a migrációForrás: police.hu

Nincs veszélyben a magyar gazdaság

A kínai kapcsolatokról Gulyás Gergely elmondta, hogy az eddigi részeredmények is fontosak, Magyarország jelenleg Kína legfontosabb uniós partnere. Szerinte minden EU-tagállam fontosnak tartja ezt a kapcsolatot, hazánk 2015 óta vesz részt az új Selyemút programban. A kapcsolat élénkítésében a Budapest-Belgrád vasút is fontos szerepet fog játszani.

A cél, hogy legyen magyar vakcina, amíg ez nincs, addig bérgyártásra kell berendezkedni – válaszolta egy, a magyar vakcinagyárra vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely.

A helyreállítási pénzekkel kapcsolatosan a miniszter megerősítette, hogy amennyiben Brüsszel beavatkozna a választásokba azzal, hogy akár a voksolásig visszatartja a pénzeket, akkor sem fogja ezt megérezni a magyar gazdaság, hiszen a költségvetés eddig is többször megelőlegezte már az EU-s pénzeket, aztán számolta el.

A lengyelek büntetéséről Gulyás azt mondta, hogy alkotmányos vita van, mert nem tud mindkét alapszabálynak megfelelni a lengyel állam. A miniszter emlékeztetett, hogy korábban Németországban is előállt hasonló helyzet.

Bige László tevékenysége drámai áremelkedést hozottForrás: MTI/Balázs Attila

Drámai áremelkedést okozott Bige László tevékenysége

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntéséről, miszerint 14 milliárd forintos büntetést szabott ki Bige László baloldali milliárdosra, Gulyás Gergely az Origo kérdésére elmondta:

A műtrágya piacon drámai áremelkedést hozott magával az üzletember monopol tevékenysége,

így a piactorzító hatást helyesen ellensúlyozta a GVH. Emlékeztetett: a megbírságolt fél jogorvoslati lehetőséget tiszteletben kell tartani, azonban a műtrágya ára ma háromszorosa a korábbinak, ami a monopol helyzetben lévő üzletember tevékenységét tükrözi.

Szabadon dönthetnek a munkáltatók

A munkaadók szabadon döntenek arról, hogy elrendelik-e a két oltás felvételét a munkavállalóik számára – részletezte egy kérdésre válaszolva Gulyás. A miniszter tájékoztatása szerint, akik az elrendelés után nem kérik az oltást, azokat fizetés nélküli szabadságra lehet küldeni, és amennyiben ez az állapot egy évig fennáll, akkor fel is lehet mondani a munkaviszonyt.

A magyar átoltottság az európai átlagtól elmarad, pedig oltóanyag van - magyarázta Gulyás Gergely, hozzátéve: a munkaadók részéről is tömeges volt a kérés, hogy adják meg nekik ezt a jogosultságot. Az első oltást december 15-ig kell megkapnia annak, akire a kötelezettség kiterjed. Amíg a járvány velünk van, és emberi életeket is veszélyeztet, addig érvényben lesz ez az intézkedés – tisztázta a miniszter.

Gulyás Gergely durva kampányra számít

Egy évvel ezelőtt még az oltás nem állt rendelkezésre, most viszont velünk a vírus ellenszere - fogalmazott Gulyás Gergely arra kérdésre válaszolva, hogy miért nem hozott a tavalyihoz hasonló, szigorú intézkedéseket a kormány.

Az önkormányzatok eddig is elrendelhették a maszkviselést, ezt pár helyhatóság meg is tette - mondta Gulyás, reagálva arra a baloldali közleményre, amelyben ezt követelték a kormánytól ellenzéki politikusok.

A miniszter felhívta a figyelmet: a megemelkedett benzinár mérsékléséhez egyelőre vizsgálja a rendelkezésre álló eszközöket a kormány, de az uniós szabályozáson is múlik, hogy mit lehet bevetni. Gulyás Gergely azt is hozzátette, hogy a polgári kormány csökkentette a jövedéki adót, amikor lehetett. A Medgyessy-kormány kötötte a végleges megállapodást 2002 év végén, akkor ezt a Fidesz kritizálta is, ez szűkíti most be a kormány mozgásterét a benzinárak kérdésében – derült ki a tájékoztatón.

Márki-Zayt a sajátjai is kinevettékFotó: Koncz Márton - Origo

Márki-Zay Pétert a sajátjai is kinevették, amikor azzal állt elő, hogy a Fidesz lejárató dokumentumai kerültek a kezébe - közölte Gulyás Gergely egy további kérdésre válaszolva. A miniszter azért számít durva kampányra, mert a polgári oldallal szemben álló baloldal a kormányzati teljesítménnyel nem tudja felvenni a versenyt, ezért más eszközökhöz fognak nyúlni.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2021. október 28-ánForrás: MTI/Illyés Tibor

„Tisztességtelen beavatkozni egy nemzeti választásba"

Az Európai Bizottság belpolitikai kérdésekbe avatkozik be – mondta Gulyás Gergely arra válaszolva, hogy mit szól ahhoz, hogy a 444.hu, a Soros-blog kiadója támogatást kapott az uniós szervtől.

Mint mondta: Minden külföldi beavatkozás egy nemzeti választásba tisztességtelen. – Főleg akkor, ha ezt a szerződések szerint a pártpolitikától mentes szerv követi el – emelte ki. A miniszter emlékeztetett: az uniós szervek függetlenségére vonatkozó rész az EU szerződésében rögzítve van.

Közterületeken nem lesz kötelező a maszkviselés, más helyeken (például boltokban) még nem hoztak erről döntést

– válaszolt kérdésre Gulyás Gergely. A tao támogatás mindenkinek jár, aki filmet csinál - tisztázta a miniszter a csatorna másik kérdésére, amely azt feszegette, hogy ezen keresztül kapott állami támogatást az Elkxrtuk című film.

A meddőségi központoknak a kormány utána fog nézni, Gulyás Gergely felháborítónak tartja, hogyha valahol csak jövőre adnának időpontot kezelésre.

Felháborító, hogy meddőségi kezelésre csak jövőre adnak időpontotForrás: AFP

Hitelesen mutatja be az eseményeket az Elk.rtuk

A harmadik oltásról a döntést az orvossal egyeztetve kell meghozni – tisztázta Gulyás Gergely. A miniszter elmondta, hogy egy ajánlást tettek, a döntés mindenkinél egyéni.

A teszt helyett továbbra is az oltást szorgalmazza a kormányt. A miniszter elmondta, hogy a PCR-teszt melletti lobbi erős, de a teszt nem jelent megoldást a vírussal szemben.

A pedofilok nyilvántartását az interneten is meg lehet majd nézni, várhatóan jövő év februártól – derült ki a tájékoztatón. Az Elk.rtuk film és a valóság kapcsolatáról a politikus azt mondta, hogy szerinte a TV székháznál történtek teljes mértékben úgy történtek, ahogyan az a filmben az megjelenik.

Kritikával kell kezelni Márki-Zay állítását

Újságírói kérdésre válaszolva a járványügyi intézkedésekről a miniszter elmondta: A kormány meggyőződése, hogy akkor lehet gátat szabni a koronavírus negyedik hullámának és a további hullámok kialakulásának, ha magasabb lesz az átoltottság.

Kiemelte: néhány hét múlva indokolttá válhatnak további intézkedések is, azonban ahol az emberek szabad belátásuk szerint tudnak döntést hozni a védekezésről, mint például a maszkviselés a közösségi terekben és az utcán, ott a kormány később fog döntést hozni. Gulyás elmondta: a kiskunhalasi járványkórházat egyelőre nem üzemelik be, mivel a járványadatok nem indokolják.

Márki-Zay Péter dossziéjára vonatkozóan Gulyás Gergely hangsúlyozta:

Kritikával kell kezelni azt, hogy az internetről megszerezhető hírekkel egy párt megkeres egy másik pártot, hogy kompromittáljon egy politikust.

A pedagógusokkal folytatott bértárgyalások kapcsán a miniszter kiemelte: egyelőre a költségvetésnek van egy teljesítőképességi határa, azonban minden olyan támogatás, amelyeket a kormány a jövő évben biztosít, mint például az SZJA visszatérítése a gyermekeseknek, a pedagógusok egy részét is érinti.

Az országot lezárni semmilyen körülmények között nem akarjuk - jelentette ki Gulyás Gergely a HírTV azon kérdésére, hogy milyen további szigorításokat tervez a kormány.

Cél: az oltakozás gyorsítása 

A kormány minden olyan akcióban együttműködik, amellyel az oltakozást gyorsíthatja - árulta el a miniszter kérdésére válaszolva. A politikus szerint az államigazgatás és a kormányhivatalok eddig is partnerek voltak az olyan akciókban, amik azt segítik elő, hogy magasabb legyen az oltottak száma.

– Európai uniós Greenpass-t mindenki kaphat, aki kapott oltást, a fogadó ország dönt arról, hogy mit fogad el és mit nem – tisztázta újra a jelenlegi EU-s helyzetet Gulyás Gergely.

A kormány nem örülne annak, ha félkész maradna a BiodómForrás: MTI/Kovács Attila

A Biodómmal kapcsolatban a miniszter elmondta: reméli, hogy tisztázódni fog a helyzete. A jogi helyzet az, hogy az államnak már nincs teendője, a fővárosnak kellene befejeznie az épületet. Az állam a támogatást már odaadta, és egyszer ezt meg is emelte. Senki nem szeretné a jelenlegi városvezetés alkalmatlanságának tükreként, torzóként nézni az épületet - mondta Gulyás.

A miniszter elmondta, hogy a külvárosból a bejutási idő nagyjából duplázódott az elmúlt két évben, a főváros pedig szemetesebb lett, és a hajléktalanok is visszatértek a közterekre. – Budapest nagyot romlott ezeken a területeken az elmúlt két évben – jelentette ki a kormánypárti politikus. A közbiztonságot a rendőrség tartja fenn, de minden, ami a főváros hatásköre azt elhanyagolták, mióta Karácsony Gergely a főpolgármester - tette hozzá.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2021. október 28-ánForrás: MTI/Illyés Tibor

A reptér nagyívű fejlesztése várható

Az államigazgatásban dolgozók számára nincs lehetőség az otthoni munkavégzésre. Erre reagálva a miniszter kiemelte: korábban volt otthoni munkavégzés, azonban ennek alternatívája a védőoltás.

A Romániának nyújtott járványkezelési segítség kapcsán a miniszter elmondta: A kormány 40 lélegeztetőgépet adományozott szomszédunknak, azonban továbbra is bőven rendelkezésre áll Magyarország számára a szükséges gépkapacitás.

Jelentős fejlesztések jöhetnek a Liszt Ferenc Nemzetközi RepülőtérenFotó: Csudai Sándor - Origo

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér állami átvétele kapcsán újságírói kérdésekre válaszolva a miniszter elmondta: a repülőtér nagy ívű fejlesztésében gondolkodnak: bővíteni kell a parkoló kapacitásokat, a szolgáltatások színvonalát és a repülőtér megközelíthetőségét is.
Hangsúlyozta: a környező kerületekben élők életminőségének megóvását is szem előtt tartja a kormány, mivel ők rendelték el az éjszakai repülési tilalmat, amelyet nem fognak visszavonni. A repülőtér vasúti összeköttetésének megvalósulását néhány éven belül kivitelezhetőnek tartja.

A gáztározók töltöttségére vonatkozóan Gulyás Gergely válaszában elmondta: a betározási időszak szeptemberben fejeződött be, Magyarország akkori gáz tartaléka 83 százalékos kapacitáson volt, amely európai szinten is kimagasló. Jelenleg 78 százalékon áll a tárolók töltöttsége, amely garantálja az egész téli időszak fűtését.

Folyamatos az egyeztetés az operatív törzzsel

Az állam főszabályként minden alkalmazottjánál elő fogja írni az oltást – válaszolta Gulyás Gergely. A miniszter elmondta, hogy a közszféra oltottsága lényegesen magasabb mint a társadalomé, de például a fegyveres testületeknél alacsony az átoltottság. Az önkormányzati cégeknél a polgármester fog dönteni.

A miniszter a munkáltatók által elrendelhető kötelező oltás alkotmányos kérdése kapcsán kiemelte: aki dolgozik, az egy munkahelyi kollektíva része, tehát hogy beoltatta-e magát, az a többiekre is hatással van – emlékeztetett.

A maszkviselést csak a tömegközlekedésen írták előFotó: Szabó Gábor - Origo

Az október 23-i megemlékezések biztonságos megtartásáról a Nemzeti Népegészségügyi Központtal és számos virológus szakemberrel egyeztetett a kormány. Mint mondta: a járvány kezdete óta az operatív törzs fogalmazza meg a javaslatokat, miután a szakmai körrel egyeztetett.

Az operatív törzs fogalmazza meg a javaslatokat, a szakmai körrel egyeztetnek, a maszkviselést csak a tömegközlekedésen írták elő, ahol jellemző a zsúfoltság. A szakmai véleményeket az operatív törzs hallgatja meg, ők tesznek javaslatokat, melyeket a kormány megfogad, meghozza a döntést, és a politikai felelősséget viseli – magyarázta az új döntések meghozásának folyamatát Gulyás Gergely.

Mindenki betartotta a jogszabályokat a Békemeneten

A mai adatok alapján már biztos az idei 5,5 százalékos gazdasági növekedés, tehát a kormány által ígért támogatások is biztosak - fogalmazott a miniszter újságírónak adott válaszában. Arra is kitért, hogy a rendszerváltás óta még nem volt olyan magas ez a szám, mint amilyen idén lesz. Azt azonban még befolyásolhatja a járvány alakulása, hogy eléri-e a 7 százalékot.

Az Európai Bizottság által támogatott hírfigyelő portállal kapcsolatban Gulyás Gergely ismét megerősítette: az EU önálló hatalmi szereplő, akinek a lisszaboni szerződés alapján függetlennek kell lennie a politikától, azonban ma aktív politikai szerepet játszik és a megnyilvánulásai alapján beleszól a magyarországi választásokba is, ami jogsértő magatartás.

A műtrágya piacon is érezhető az inflációs nyomás, a kormány tudja, hogy kell majd ágazati segítségnyújtásra is gondolnia – válaszolta a Mediaworks Hírcentrumának kérdésére Gulyás Gergely. A miniszter jelezte, az október 23-ával kapcsolatos számháborúba nem akar belemenni, annyira látványos volt a különbség a két tömeg között.

A Békemeneten semmilyen jogszabálysértés sem történtForrás: Origo

A jogszabályokat mindenki betartotta, és az ünnep méltóságát is tiszteletben tartották a résztvevők
– mondta Gulyás. A politikus azt is elárulta, hogy a fegyverpénz kifizetése mindenkit érint, aki esküt tett Magyarország védelmére.

Hernádi Zsolt elítélését úgy kommentálta a miniszter, hogy idézte a washingtoni bíróság döntését, akik úgy ítélték meg, hogy Horvátországban nem kezelik objektívan az esetet.

A MOL-INA tranzakció törvényes volt, ennek megfelelően a magyar bíróság már hozott is egy olyan döntést korábban, hogy nem adja ki a horvátoknak Hernádi Zsoltot.

Márki-Zay Péter migránsbűnözőkről tett állításait Gulyás szerint nem kell komolyan venni, a baloldali jelölt álláspontja egyértelmű: támogatná a bevándorlást.