Esztergomi helyszínnel bővült a Szerencsejáték Zrt. „Játék összeköt!” programja

Esztergom játszótér
Vágólapra másolva!
A nemzeti lottótársaság támogatásának köszönhetően 2017 óta összesen immár tizenöt budapesti és vidéki befogadó játszótér épült meg országszerte. Az Esztergom, Kőrösy László utca 14. szám alatt található inkluzív közösségi teret Bánhegyi Zsófia, a Szerencsejáték Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója és Hernádi Ádám, Esztergom városának polgármestere adta át. Az eseményen beszédet mondott Völner Pál országgyűlési képviselő is. A korábbi évekhez hasonlóan 2021-ben is a Nagykarácsony sorsjegyek bevételének egy részéből vállalta a játszótér megépítését a nemzeti lottótársaság.
Vágólapra másolva!

A már elkészült, a mostani átadásával együtt tizenöt befogadó játszótér (Budapest III., IV., VIII., XVI., XVIII., XXI., XXII. kerület, Veszprém, Miskolc, Pécs, Sopron, Kaposvár, Debrecen, Tiszaföldvár-Homok, Esztergom) mellett idén – a tervek szerint - további létesítmények nyitják meg kapuikat: egy Győrben, egy Egerben, egy pedig Nyíregyházán.

Hazánkban a 14 év alatti gyermekek közül minden tizenötödik érintetett a fogyatékosság valamely típusával.

Ezeken a játszótereken azonban a fogyatékossággal élő gyermekek ép társaikkal közösen tudnak játszani, mert ahogyan a program is vallja „Nem az a fontos, ami elválaszt, hanem az, ami összeköt!".

Bánhegyi Zsófia, a Szerencsejáték Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója átadja a Szerencsejáték Zrt. „Játék összeköt!" programja új esztergomi helyszínét Forrás: Origo

– mondta Bánhegyi Zsófia.

A Szerencsejáték Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója hozzátette:

Az Esztergom, Kőrösy László utca 14. szám megépült befogadó játszótér tematikájának középpontjában a magyar mesék állnak.

A téma kötetlensége és a terület nagysága lehetővé teszi, hogy több kedvenc magyar mesefigura is megjelenjen a játszótéren. A „modern mesék" (Bogyó és Babóca), a „népmesék" (népmesei virágmomentumok) és az „örökzöld mesék" (Kockásfülű Nyúl, Mézga család, Nagy Ho-ho-horgász) altéma 3-3-5 darab játékelemet ölelnek fel, amelyek kiválasztásánál azon túl, hogy a fogyatékossággal élő (atipikus) és ép (tipikus) gyermekek együtt tudjanak játszani, szempont volt az is, hogy minél szélesebb korosztály érdeklődésére számot tartó elemek kerüljenek telepítésre.

Esztergomi helyszínnel bővült a Szerencsejáték Zrt. „Játék összeköt!" programja Forrás: Origo

Hernádi Ádám polgármester az átadón elmondta, hogy Esztergomban is ígéretesek a demográfiai adatok, egyre több gyermek születik, ezért is nagy szükség van a szabadtéri játszóhelyekre.

Külön öröm, hogy itt egy befogadó játszótér valósult meg, fontos, hogy a gyermekeknek megadjuk azokat az alapokat, amire szükségük van az egészséges testi-lelki fejlődéshez.

A játszóterek építése során annak érdekében, hogy az egyetemes tervezés* szabályai maradéktalanul érvényesüljenek, a Szerencsejáték Zrt. szoros szakmai partnerségben működik együtt a Mozgássérültek Budapesti Egyesületével (MBE), az Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközponttal (ETIKK), valamint az Egyetemes Tervezés a Fogyatékossággal Élők Szolgálatában Egyesülettel.

Minden, „A játék összeköt!" programhoz kapcsolódó további információkról a https://rolunk.szerencsejatek.hu/hu/a-jatek-osszekot weboldalon tájékozódhatnak.

* Az egyetemesen tervezett játszóterek befogadó, mindenki számára tervezett játszóterekként nem pusztán akadálymentesítési megoldásokat kereső, hanem proaktív gondolkodásmódot feltételező tervezési metódussal létrehozott projektek