Ma ünnepli születésnapját Horváth Charlie, ez alkalomból egy meglepetésvideóval köszönti őt Leslie Mandoki, a Németországban élő világhírű magyar zenész-producer. A két zenész lassan 50 éve ismeri egymást, és Charlie tagja a Mandoki Soulmates zenekarnak is. A videó a több évtizedes szakmai barátságuk különleges pillanatait sorakoztatja fel.

Leslie Mandoki még csak tinédzser volt, amikor zenei karrierről álmodozva csodálta az akkori nagy zenészgenerációt: a Syriust, Szakcsi Lakatos Bélát, Charlie-t és a többieket. 

Akkoriban, az Olympia-koncerteket látogatva még nem sejtette, hogy mély szakmai barátság alakul majd ki közte és egyik legnagyobb példaképe, Horváth Charlie között. 

Bár Mandoki 1975-ben disszidált Magyarországról és Németországban építette fel zenei karrierjét, a két zenész barátsága azóta is tart, és rendszeresen lépnek fel közösen.

Julia Mandoki, Charlie és Leslie MandokiForrás: @John Ricard

A közönség legutóbb az augusztus 21-i budapesti vizuális albumbemutató koncerten láthatta őket együtt zenélni.

Szintén emlékezetes volt Charlie 70. születésnapi koncertje a Sportarénában 2017-ben, amelyen Mandoki is közreműködött, 2018-ban pedig Charlie volt a Mandoki Soulmates sztárvendége A Szabadság szárnyai című jótékonysági koncerten New Yorkban.

Mandoki az elmúlt évtizedek legszebb pillanatait gyűjtötte egy csokorba, hogy egy megható videót készítsen a születésnapos Charlie-nak.

A felvételen feltűnnek az 1997-ben megjelent Találkozások című lemez stúdiófelvételének képsorai, amelyeken Charlie és Mandoki mellett a szintén közreműködő Demjén Ferenc, Zorán, és az azóta meghalt Cserháti Zsuzsa és Somló Tamás is láthatóak. 

2013-as felvételeken Charlie és Chaka Khannal együtt énekli a Nothing or Everything című számot a Soulmates-tagok közreműködésével a MÜPA színpadán.

A Mandoki Soulmates 2017-benForrás: Benjamin Zibner for Red Rock Production/Benjamin Zibner

2015-ben a Mandoki Soulmates ingyenes szabadtéri koncertet adott a Várkert Bazár előtt, melynek csúcspontja az ikonikus On and On/Játssz tovább produkció volt Leslie Mandoki, Horváth Charlie, Szakcsi Lakatos Béla, Somló Tamás, Nik Kershaw, Chris Tompson és Nick Van Eede előadásában, John Helliwell szaxofon- és Mike Stern gitárszólójával. 

A születésnapi videóban a fentieken kívül olyan slágerek csendülnek fel, mint a Mélyre áss, vagy magasra szállj vagy a Jég dupla whiskyvel. 

A képsorok jól példázzák, hogy a zene az egyik legnagyobb egyesítő erő a világon, hiszen határokon, nyelveken, generációkon is átível.