Amennyiben hatalomra kerül a Gyurcsány–Márki-Zay-féle baloldal, úgy visszatérnénk a 2010 előtti piaci energiaár-szabályozáshoz, akkor egy átlagos magyar család nagyjából havi 32 ezer forinttal költene többet rezsire. Ez éves szinten – a különböző számítások szerint – 360-400 ezer forint plusz terhet róna rájuk. Az álkonzervatív, magát jobboldalinak hazudó Márki-Zay már többször is a rezsicsökkentés ellen szólalt fel, amelyet ő maga is ostobaságnak tart, akárcsak főnöke, Gyurcsány Ferenc.

Régóta ismert, hogy a magyar baloldal és Brüsszel is a rezsiárak növelése mellett kampányol, ezt pedig egyáltalán nem titkolják, számtalanszor bejelentették már az ezzel kapcsolatos terveiket. Gyurcsány Ferenc, a baloldal vezére már 2014-ben arról beszélt egy interjú során, hogy a rezsicsökkentés egy hülyeség, majd azzal folytatta, hogy kormányra kerülve alaposan meg fogják vizsgálni a helyzetet. 

Még háromszor rezsit csökkentenek, aztán ők fognak fizetni, hogy hajlandók legyünk fűteni. Lehet tapsikolni, hogy letörünk minden hasznot, de akkor a végén éhen halunk, mert egy jól működő gazdaságban kell a haszon  - jelentette ki 2014-ben a bukott miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc, Márki-Zay Péter

Forrás: MTI/Kovács Tamás/Mohai Balázs

Ezeknek a kijelentéseknek a tükrében nem is meglepő, hogy Gyurcsány jelöltje, Márki-Zay Péter is hasonlóan vélekedik a rezsi kérdésében. Precízen követi a magyar baloldal és Brüsszel direktíváját, ahogyan tette azt 2020-ban is, amikor még azt hazudta a szavazóknak, hogy ő jobboldali. 

Márki-Zay szerint ugyan lehet rezsit csökkenteni, de neki erről a fogalomról meglehetősen sajátos elképzelései vannak. A valóságot egy teljesen más szemszögből értelmezi: 

„Valódi rezsicsökkentést el lehetne érni Magyarországon, akkor, ha nem néphülyítéssel, adminisztratív módon, ráterhelem a lakosságtól elvett, a lakosság könnyítése érdekében onnan elvont díjakat, ráterhelték az ipari fogyasztókra, adók formájában mindenkire, veszteségessé tették az egész iparágakat... (...)" - magyarázta 2020 őszén a Gellért Szállóban az előválasztási komédia győztese, aki úgy gondolja, hogy a globalista multik fontosabbak a magyaroknál.

Márki-Zay Péter baloldali politikus, a Gyurcsány-show győzteseFotó: Koncz Márton - Origo

A baloldali politikus azt is megmutatta, hogy mindenben egyetért Gyurcsány Ferenccel, amikor kijelentette, hogy a rezsi csökkentése ostobaság: 

"Micsoda ostobaság volt annak idején így rezsit csökkenteni. Lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne: kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni. Át kell térni megújulókra. Persze, lehet rezsit csökkenteni: le kell szigetelni a házakat."

Márki-Zay szerint tehát a megoldás, hogy az emberek ne fürödjenek, ne igyanak, ne főzzenek, ne használják az internetet és ne kapcsolják fel a lámpát se, hiszen ezzel lehet csökkenteni a rezsikiadásaikat.