Bige László baloldali milliárdos bejelentette, hogy hajlandó anyagilag is támogatni a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter kampányát. A „vörösbáróként" számontartott Bige hét éven át folytatott jogsértő kartellezést a műtrágyapiacon és okozhatott ezzel jelentős károkat a gazdáknak. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ezért 14 milliárd forintos bírságot rótt ki a versenyjogi szabályok súlyos megsértése miatt a hozzá köthető Nitrogénművek cégcsoportjának hat vállalkozására. Bige, aki régóta Gyurcsány Ferenc bizalmasa is, vélhetően azért támogatja a baloldalt, mert azt reméli, hogyha hatalomra kerülnek, akkor nyomást gyakorolnak majd az igazságszolgáltatásra az ellene folyó eljárások megszüntetése érdekében. Bige László ugyanis hónapokig házi őrizetben is volt, súlyos vesztegetési ügye miatt, amit az Origo (itt) részletesen bemutatott. A közel 800 milliós vesztegetéssel és 2 milliárdos csalással kapcsolatban október közepén vádemelésre is sor került. 

Ahogy arról az Origo már több alkalommal beszámolt, a napokban 14 milliárdos büntetést kapott a Bige László baloldali milliárdos nevéhez köthető Nitrogénművek cégcsoportjának hat érintett vállalkozása, valamint a Hőgyészi Agrokémiai Kft. és a Cargill Magyarország Zrt.

Bige LászlóForrás: MTI/Balázs Attila

A GVH vizsgálata megállapította, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására. A műtrágyakartell esetében a forgalmazói árverseny visszaszorítása miatt a hazai gazdák a jogsértés időtartama alatt – a tiszta versenyhelyzetben érvényesülő árhoz képest – magasabb árakkal szembesülhettek. Magyarán: a baloldali milliárdos megkárosította a hazai gazdákat. 

Bige László Gulyás Márton radikális baloldali aktivista műsorában reagált először a GVH által kiszabott bírságra.

A Mandiner beszámolója alapján „igazságtalannak" nevezte a GVH szankcióját, majd arról beszélt, hogy pénzzel is támogatná Márki-Zay Pétert, a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal miniszterelnök-jelöltjét. 

Bige szó szerint ezt mondta: „Márki-Zay Péter nagyon jó lenne Magyarországnak", aztán kiemelte, hogy hajlandó lenne anyagilag is támogatni a kampányát.

Márki-Zay PéterFotó: Koncz Márton - Origo

A baloldali milliárdos ezt megelőzően, október 8-án a Klubrádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy az előválasztási színjáték mindegyik résztvevőjét kiváló jelöltnek tartja. HOZZÁTETTE, HOGY TÁMOGATNI IS KÉSZ ŐKET, MIVEL BÁRMILYEN SEGÍTSÉGET MEGADNA ORBÁN VIKTOR ELLEN. 

A Mandiner emlékeztet rá: Bige László szintén Gyulás Mártonnak nyilatkozva, még márciusban gyakorlatilag felajánlotta, hogy ha megszüntetik vele szemben a büntetőeljárást, akkor távol tartja magát a politikától. A büntető igazságszolgáltatást viszont láthatólag nem hatotta meg a baloldali milliárdos felajánlkozása, és az eljárás megszüntetése helyett vádat emeltek ellene.

A baloldal fontos háttéremberével, Gyurcsány államtitkárával, Horn Gáborral is egyeztetett Bige, majd ezután finanszírozta a baloldal közvélemény-kutatását

Még márciusban számoltunk be arról, hogy Horn Gábor, a baloldali Republikon Intézet elnöke, korábbi SZDSZ-es országgyűlési képviselő és Gyurcsány Ferenc államtitkára a már akkor büntetőeljárás alatt lévő Bige Lászlónál járt látogatóban. Mindez úgy derült ki, amikor lefotózták Horn Gábort és balesetet szenvedett autóját.

Forrás: Origo

Horn Bige birtokáról hajtott éppen ki. A Mandiner azon kérdésére, hogy mégis mit csinált a baloldali milliárdosnál, nem reagált, ami viszont biztos, hogy  Bige ezt követően finanszírozott a Republikon Intézetnek egy úgynevezett nagymintás, 5 ezer fős közvélemény-kutatást, amely vélhetően több tízmillió forintba kerülhetett.

Bige László a baloldali kapcsolatait kihasználva gazdagodott meg

Bige László ezelőtt 25 évvel, Horn Gyula akkori MSZP-s miniszterelnöknél kilobbizta, hogy a harmadszorra kiírt pályázaton ő kaparintsa meg a Tiszamenti Vegyiműveket (TVM),  így kezdődött a műtrágyagyáros karrierje, ezt megelőzően nem gyártott, csupán kereskedett a műtrágyával. 

2002-ben tovább növelte a birodalmát, akkor megszerezte a Péti Nitrogénműveket (PNM). A baloldali milliárdos elképesztő ütemű meggazdagodásához hozzájárult az is, hogy miután Magyarország 2004-ben csatlakozott az EU-hoz, beindult a műtrágyaágazat.

A vállalkozásait tömörítő Bige Holdingnak 2009-től gyakorlatilag gyártási monopóliuma volt, a műtrágya-előállítás terén nem maradt konkurensük. A baloldali milliárdos így elképesztő vagyonra tett szert: bevételei 2010-ben elérték a 65 milliárd,  2012-ben pedig a 98 milliárd forintot. 

Érdemes kiemelni, hogy Bige László több mint tízmilliárd forintnyi hitelt kapott a Gyurcsány-kormánytól még 2009-ben, miközben azokban a hónapokban csak az IMF-hitel mentette meg az országot az államcsődtől. Tehát, miközben a magyar emberek túlnyomó többségének csökkentette a kormány a fizetését, vagy éppen az utcára kerültek, addig a baloldali milliárdosnak úgy adott kölcsönt a baloldali kormány, hogy semmilyen feltételt nem szabott annak felhasználásáról, sőt, Bige cégének még kezességet sem kellett adnia a pénzért cserébe.

Bige imádja a luxust

Bige László a magánéletében nagyon szereti a helikoptereket. 2011-ben látott napvilágot, hogy egy 5 tonnás ezüst helikopter ereszkedett alá óvatosan manőverezve a belváros közepén, a Hotel President tetejére. Kiderült, hogy a helikopter a Bige Airé, ami a Bige Holding része. Az is kiderült, hogy Bige Lászlóé a legdrágább, Magyarországon magánkézben levő helikopter.