November 4-én indul a Vidék Konferencia 2021

Szűcs Mária asszony EGYÉB TÁRGY életkép EMBERI LAKHELY falu FOTÓ FOTÓTÉMA idős KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY pad SZEMÉLY TÁRGY utca zsáner EGYÉB TÁRGY életkép FOTÓ FOTÓTÉMA idős KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY SZEMÉLY TÁRGY zsáner Létavértes, 2013. szeptember 19.
A leg
Létavértes, 2013. szeptember 19. A legidősebb lakos, a 82 éves Szűcs Mária ül a háza előtti padon a Hajdú-Bihar megyei Létavértes-Cserekerten 2013. szeptember 18-án. A legközelebbi településtől, Létavértestől kilenc kilométerre, a román határ közelében fekvő településrészen a két évtizeddel korábbi 360 fő helyett már csak hatan laknak. A helyi buszjárat megszűnt, iskola és bolt sincsen már, a kocsma is évekkel korábban bezárt. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2013. január 1-jén Hajdú-Bihar megye lakónépessége 541 ezer fő volt, 2100 fővel kevesebb a 2012. január 1-jeinél. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. nagymintás kutatást végzett feltérképezve a magyar vidék jelenlegi állapotát. Ennek apropóján 2021. november 4-én konferenciát rendez a magyar vidék helyzetéről, a fejlesztéspolitika területi vonatkozásairól, a vidék megtartóerejéről és a digitalizáció, valamint a klímaváltozás vidékre gyakorolt hatásairól.
Vágólapra másolva!

Prekoncepciókat és korábban biztosnak vélt állításokat cáfol a Századvég 60 ezres lakossági mintán végzett kutatása a vidék megítélése kapcsán. A kutatás célja az volt, hogy feltérképezze a magyar vidék településeinek megítélését és az ország valamennyi területén élő lakosság helyzetét, a kormányzati és uniós fejlesztési programok hatásait, valamint a vidék népességmegtartó erejét.

A felmérésből többek között kiderül, hogy a magyar lakosság köréből ma többen költöznének kistelepülésre, mint nagyvárosba, illetve hogy sokkal pozitívabb a véleményük a vidékről, mint azt előzetesen várni lehetett.

Habár a magyar vidék hagyományosan kiemelt értéket képvisel, más fejlett országokhoz hasonlóan, Magyarországon is tapasztalt negatív demográfiai trendek jelentősen nehezítik a vidék, de különösen a kistelepülések helyzetét, növelve ezáltal a területi egyenlőtlenségeket is. 2015-ben Magyarország népességének 71 százaléka élt városokban, amely arány 2050-re akár a 82 százalékot is elérheti. E tendencia okán különösen fontos a magyar társadalom vidékkel kapcsolatos attitűdjeinek górcső alá vétele, a magyar vidék és a vidéki településeken élő lakosság helyzetének komplex feltérképezése.

Illusztráció Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A kutatás nagy mintaelemszáma kiemelt jelentőséggel bír, amely részletessége által egyedülálló módon számos statisztikai összefüggés vizsgálatára ad lehetőséget, a területi különbségeket és a kistelepüléseken élőket illetően.

A Vidék Konferencia 2021 keretei között panelbeszélgetések során mutatjuk be azon kutatásokat, amelyek a területpolitikai kérdéseken túl érinteni fogják a digitalizáció és a természetvédelem témakörét, valamint a településtípusok közötti lakosság mobilitására, társadalmi dinamikájára és jövőbeni lehetséges attitűdjeire vonatkozó kérdéseket.

A konferencián a Századvég szakértői mellett felszólal Dr. Nagy István agrárminiszter, Gyopáros Alpár, Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Dr. Navracsics Tibor, Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Dr. Ágostházy Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára és Dr. Szepesi Balázs, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Közgazdasági Iskolájának és Vállalkozáskutatási Műhelyének vezetője.

A Századvég küldetésének tartja, hogy a rendelkezésére álló szakmai-tudományos erőforrásait a térségi folyamatok elemzésére, értelmezésére, bővebb megismerésére fordítsa, amelynek egyik nyitóeseménye a Vidék Konferencia 2021.