Országszerte megemlékeznek az '56-os forradalom áldozataira a nemzeti gyásznapon

Magyar Rádió Énekkar galéria ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ énekel énekes énekesnő énekkar évforduló felülnézet FOTÓ jubileumi koncert koncert Közéleti személyiség foglalkozása művész MŰVÉSZET NÉZET SZEMÉLY
Budapest, 2021. május 9. A 70 éves Magyar Rádió Énekkar jubileumi koncertje, amelyen Liszt Ferenc Koronázási mise című művét adják elő, vezényel Pad Zoltán a Pesti Vigadó Dísztermében 2021. május 9-én. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének, a szovjet csapatok bevonulásának évfordulója alkalmából tartanak megemlékezéseket. A központi rendezvények a Parlament előtt, a Kossuth Lajos téren kezdődnek, este pedig a Szent István-bazilikában tartandó koncerttel érnek véget.
Vágólapra másolva!

A központi programok csütörtök délelőtt 9 órakor kezdődnek a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. Itt katonai tiszteletadás mellett

felvonják, majd félárbócra eresztik a nemzeti lobogót.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt, de idén ismét koncerttel is emlékeznek az áldozatokra Budapesten, a Szent István-bazilikában. A 18 órakor kezdődő emlékkoncerten a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Magyar Rádió Énekkara előadásában csendül fel Mozart Requiem című műve Antal Mátyás vezényletével. A hangversenyen csak előzetes regisztrációval és védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

A rendezvényt az M5 csatornán élőben közvetítik.

Emellett 10 órától délután 4-ig protokollmentes megemlékezést is tartanak a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájánál.

Ugyanitt a gyászpark látogatóközpontjában november 4-ig meg lehet tekinteni a 301-1989 című fotókiállítást is, amelyen Horváth Ernő pillanatfelvételei jelenítik meg a 301-es parcella átalakulását.

Emellett országszerte tartanak megemlékezéseket és gyújtanak gyertyát a forradalom áldozataira emlékezve. November 4-ét a kormány 2013-ban hivatalosan is nemzeti gyásznappá nyilvánította.