Csalók próbálják kihasználni az szja-visszatérítést: így lehet védekezni!

Playful young family Couple - Relationship Beautiful Digital Tablet Leisure Activity Girls Boys Mid Adult Men Four People Copy Space Surfing the Net Hobbies Domestic Life 3-4 Years 30-39 Years 4-5 Years Smiling Laughing Sitting Playing Playful Embracing C
Close up of a happy young family having good time together.
Vágólapra másolva!
A NAV online felületén már elérhető a VISSZADO-nyilatkozat a gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítéséhez, amelyet 2021. december 31-ig lehet benyújtani. Ebben az időszakban viszont érdemes a megszokottnál is nagyobb óvatossággal intézni az ügyeket, hiszen az adathalászok sms-üzenetben és e-mailen keresztül is megpróbálják becsapni az embereket. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közölte, hogy sem e-mailben, sem telefonon, sem SMS-ben nem kérnek adatokat, így ha valaki ilyen jellegű üzenettel találkozik, az ne nyissa meg a levelet, ne kattintson semmilyen linkre és ne is válaszoljon.
Vágólapra másolva!

1,9 millió embert érint a történelmi szja-visszatérítés

Orbán Viktor miniszterelnök még június 9-én jelentette be, hogy amennyiben elérjük az 5,5 százalékos gazdasági növekedést, akkor a gyermeket nevelő szülőknek visszaadják a 2021-ben befizetett adót. Mivel ezt a rendkívül sikeres magyar gazdaság teljesítette, így az szja-visszatérítés összesen 1,9 millió embert érint, és 600 milliárd forintos támogatást jelent a gyermekeseknek.

Mint ismert, a visszatérítést mindkét szülő igényelheti, ha ennek feltételei teljesülnek.

A visszatérítés annak jár, aki 2021 bármely napján családi kedvezményre jogosult, függetlenül attól, hogy azt érvényesíti-e. Emellett a várandós nő és a vele közös háztartásban élő házastársa a fogantatás 91. napjától jogosult a családi kedvezményre. Ezért, ha a várandósság a fogantatástól számított 91. napot eléri, jogosult a visszatérítésre akkor is, ha a családi kedvezményt nem veszi igénybe, vagy azt a közös háztartásban élő házastársa veszi igénybe.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a napokban Facebook-oldalán tett közzé bejegyzést, amelyben kiemelte, az adóvisszatérítést az alkalmazottak mellett a vállalkozók is megkapják, ha van gyermekük. Így a jogosultak körébe tartoznak az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők, az ingatlan-bérbeadók, a katás és az ekhós adózók is.

A gyermeket nevelő katás vállalkozók a 2021-es tételes adójuk egynegyedét, míg az ekhós adózók a befizetett 15 százalékos adójuk kétharmadát kaphatják vissza.

Hol és milyen formában lehet kitölteni a nyilatkozatot?

Korábban az Origo is beszámolt róla, hogy a VISSZADO-nyilatkozat a NAV honlapján az Szja-visszatérítés ablakból a nyilatkozatra kattintva (https://szjavissza.hu), ügyfélkapus azonosítással érhető el az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA) felületén. A nyilatkozat kitöltéséhez az Új nyomtatvány/bejelentés, majd az Szja-visszatérítés csempére kell kattintani.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

Fontos megjegyezni, hogy nem csak asztali számítógépen, hanem telefonon, vagy akár tableten is kitölthető a nyilatkozat. Nagy segítséget jelent az igénylőknek az is, hogy az online kitöltés során a VISSZADO-nyilatkozatot a NAV előre kitölti a rendelkezésére álló adatokkal. November második hetétől az utalási adatokat is betölti a NAV, így ezt érdemes megvárniuk azoknak, akiknek családi pótlékot folyósítanak.

Ha a NAV által ismert adatok teljes körűek, akkor a nyilatkozat benyújtására nincs szükség.

A nyomtatvány papíron, személyesen és postai úton is benyújtható. A nyilatkozathoz használható az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) is. A papíros beküldéshez a nyomtatvány letölthető és kinyomtatható a NAV honlapjáról, vagy elérhető a NAV ügyfélszolgálatain.

Szintén érdemes odafigyelni arra, hogy a VISSZADO-nyilatkozatot 2021. december 31-ig lehet benyújtani. A NAV nem utal 2022. február 15-éig kedvezményelőleget, ha nem ismeri az utaláshoz szükséges adatokat azért, mert valaki elmulasztja a nyilatkozatát benyújtani az év végéig. Ilyenkor a visszatérítéshez való jog a 21SZJA adóbevallásában érvényesíthető 2022. május 20-ig.

Ne dőljön be a csalóknak!

A Nav közölte, hogy sem e-mailben, sem telefonon, sem SMS-ben nem kérnek adatokat az adó-visszatérítés céljából. Ha valaki mégis ilyennel találkozna, az biztos lehet benne, hogy csalók állnak a háttérben.

Éppen ezért a gyanús üzeneteket ne nyissák meg, ne kattintsanak a linkekre, valamint ne is válaszoljanak rájuk. A legegyszerűbb, ha az ilyen jellegű üzeneteket egyből törlik.

Ahogy azt már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal több tájékoztatóban is hangsúlyozta, az szja-visszatérítéshez szükséges adatokat (bankszámlaszám vagy postai cím) kizárólag a VISSZADO nevű nyilatkozatban várja.

Ehhez a Szja-visszatérítés felületét kell használni. Az online kitöltés KAÜ-azonosításhoz (ügyfélkapu, e-személyi vagy részleges kódú telefonos azonosítás) kötött. Az Általános Nyomtatványkitöltővel készített vagy a papíralapú változatban sem kell semmilyen bizalmas kódot megadni.