Négy lábon a szatmári szilvapálinka nyomában

árny, árnyék, pálinka
Tarpa, 2012. április 26. Pálinkát kóstoló férfi árnyéka a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend Pálinkaházának falán Tarpán. A lovagrend és romániai partnere egy közös határon átívelő fejlesztési programot valósított meg, amely keretében a romániai Szatmár megyében, Avasfelsőfalu (Negresti-Oas) falumúzeumában már átadtak egy szilvafeldolgozás ottani hagyományait bemutató házat. A pálinkaház tizenötmillió forintnyi európai uniós forrás felhasználásával készült el. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség egy különleges és egyedi szempontú tájbemutatóra hívott. 1800 km egybefüggő lovastúra - Eurohorse - útvonalat mutattak be infrastrukturális fejlesztésekkel, megállópontokkal. A Nyíregyházától nem messze lévő Paposról, a Fülöp tanyáról indult a lovastúra útvonala. A társaságot környékbéli falatokkal fogadták, vagy pontosabban indították útjára. Debreczeni Ildikó sajtkészítő terített a lovasoknak. És innentől nem is lovastúra volt a pár nap, hanem egy gasztrokalandozás. Szerencsére mára már kiépült egy olyan hálózat, hogy ló és lovasa is jól tudja érezni magát. Helyi ízeket kóstolhattunk, legtöbbször talán a szilvapálinka szó és a szilvapálinkás butykos került elő a pár nap alatt. Megtanultunk pár helyi receptet is, és azt is megtudtuk, hogy mitől függ, mi lesz a szilvafák gyümölcséből, pálinka vagy lekvár. Tóth Tamás gasztropodcast-sorozata.
Vágólapra másolva!

A címlapi/social kép illusztráció.