Rezsipánik Nyugat-Európában: áramhiánytól és megfizethetetlen gázártól félnek

gázóra, mérőóra, rezsi, rezsicsökkentés, illusztráció
Debrecen, 2012. október 1. Háztartási fogyasztásmérő gázóra. A TIGÁZ Zrt. Debreceni Üzemigazgatósága 11 megyében látja el energiával a fogyasztókat. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
A nyugat-európaihoz hasonló energiaválságot okozna Magyarországon, ha a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal kerülne hatalomra. Márki-Zay nemcsak a nyugati magas árakat importálná Magyarországra, hanem a Frans Timmermans-féle ideológiai energiapolitikát is.  Az utóbbi pedig nem csak rezsiemeléshez, de áramhiányhoz is vezetne.
Vágólapra másolva!

Elképesztő energiaválság fenyeget Nyugat-Európában Brüsszel és a nyugati országok teljesen elhibázott politikája miatt. Az osztrák hadsereg pontosan kidolgozta a tervet az esetleges áramszünetekre. A fegyveres erők honlapján közzétett tájékoztatás az interneten kering, egymásnak küldik az Ausztriában élők és dolgozók. Akár kéthetes áramszünetet is elképzelhetőnek tartanak, ami gyakorlatilag az élet teljes leállásával járna. Gondoljunk bele abba, hogy eleve nem működnének a hűtőszekrények. De leállnának a liftek, nem lenne áram a lakásban sem, lemerülnének a telefonok, amiket nem lehetne újra tölteni. Leállna a vasúti közlekedés, a nagyvárosokban nem közlekednének a villamosok. A közlekedési lámpák se működnének, és hamar bezárnának a benzinkutak is. Az ATM-ekből nem lehetne pénzt felvenni.

A hirado.hu pedig arról írt, hogy Ausztriában az egyik diszkontáruház esetleges áramkimaradásokra készülve 600 euróért (mintegy 216 000 forintért) kínál benzinmotoros áramfejlesztőt. A cég közleményében úgy fogalmazott, „a szakértők egyetértenek abban, hogy Európában egyre nagyobb a kockázata a nagymértékű, hosszan tartó áramkimaradásoknak."

Egyben konzervek, tészták és egyéb tartós élelmiszerek széles választékát is reklámozzák, hogy a vásárlók készleteket halmozhassanak fel egy esetleges áramkimaradás esetére.

Az egyik áruházban pedig akciós áron kínálnak többek között elemes rádiót, zseblámpát, gyertyát, gyújtóeszközöket, vizet, mégpedig két litert egy főnek egy napra.

A tanácsadóban azt is írják, hogy a gépkocsiban mindig legyen legalább félig tele az üzemanyagtartály. A szövetségi hadsereg szerint legalább két hétre elegendő készletet kell felhalmozni. Az osztrák hadsereg egy videót is közzétett, amelyben bemutatják, mi a teendő, ha minden sötétségbe borul, és óriásplakátokon figyelmeztet a közelgő veszélyre.

Áramhiány fenyeget Nyugat-Európában Kép: Hárfás Zsolt

Kampány a németeknél

Németországban is hasonló kampány indult.

Egy idősebb nő a fűtés nélküli jéghideg otthonában ül egyedül. Még a lehelete is látszik.

A videón egy felirat jelenik meg: mit tegyünk, ha már nem megy a fűtés. A nő ezek után alufóliával ragasztja le az ablakot, majd saját kezűleg készít virágcserépből és mécsesekből fűtőtestet. Később csatlakozik hozzá egy fiatalabb pár, és együtt melegszenek a mécsesek mellett.

Miközben elképzelhető, hogy Nyugat-Európában korlátozni fogják a gázfogyasztást, vagy újabb áremelések lesznek a télen, addig Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatásban a villamos energia és a földgáz árát jogszabályok rögzítik tartósan a legalacsonyabbak között.

Magyarországon energiabiztonság van

Október közepén mintegy 5 310 millió köbméter gáz volt a magyar tárolókban. Ez meghaladja a kapacitás 84 százalékát és megfelel az elmúlt tíz év átlagának. Fontos az is, hogy ez a mennyiség meghaladja a teljes téli gázfogyasztás mértékét, vagyis akkor is lenne gáz egész télre, ha semennyi nem érkezne.

Ugyanakkor biztosított a folyamatos vezetékes ellátás is az október 1-jén életbe lépett, 15 évre szóló, a Gazprommal kötött földgázszállítási szerződés alapján, amelybe a korábbinál alacsonyabb árszabás került. Vagyis: Magyarország a gázszállítás ügyében is sikeresebb, mint Nyugat-Európa, nálunk nem fenyeget energiaválság, ellentétben az EU nagy részével. A nyugati országok ugyanis nem tudtak megállapodni a Gazprommal, ezért van náluk válság.

Magyarországon nem fenyeget energiaválság Forrás: MTI/Oláh Tibor

Rezsit emelne a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal

Mindezzel párhuzamosan a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal a hatalomra kerülés esetén elsőként a rezsiárakat emelné meg. Ezt a tervüket azóta sem titkolják, már számtalanszor, több helyen beszéltek róla. Persze nem egy friss direktíváról beszélünk, mivel Gyurcsány Ferenc már 2014-ben arról beszélt egy interjú során, hogy a rezsicsökkentés hülyeség, majd azzal folytatta, hogy kormányra kerülve alaposan meg fogják vizsgálni a helyzetet.

"Még háromszor rezsit csökkentenek, aztán ők fognak fizetni, hogy hajlandók legyünk fűteni. Lehet tapsikolni, hogy letörünk minden hasznot, de akkor a végén éhen halunk, mert egy jól működő gazdaságban kell a haszon" - jelentette ki 2014-ben a bukott miniszterelnök.

A rezsivel kapcsolatban Márki-Zay szintén csak főnöke szavait tudta ismételgetni. Az is látszik, hogy 2014 óta Gyurcsány még inkább gyűlöli a kormány rezsicsökkentési politikáját, ez pedig Márki-Zay szavaiból is visszaüt. Márki-Zay szerint ugyan lehet rezsit csökkenteni, de neki erről a fogalomról meglehetősen sajátos elképzelései vannak.

Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter a rezsicsökkentés eltörlése mellett áll Forrás: MTI/Kovács Tamás/Mohai Balázs

„Valódi rezsicsökkentést el lehetne érni Magyarországon akkor, ha nem néphülyítéssel, adminisztratív módon ráterhelem a lakosságtól elvett, a lakosság könnyítése érdekében onnan elvont díjakat, ráterhelték az ipari fogyasztókra, adók formájában mindenkire, veszteségessé tettek egész iparágakat..." - magyarázta 2020 őszén a Gellért Szállóban az előválasztási komédia győztese,

aki úgy gondolja, hogy a globalista multik fontosabbak a magyaroknál.

A baloldali politikus azt is megmutatta, hogy mindenben egyetért Gyurcsány Ferenccel, amikor kijelentette, hogy a rezsi csökkentése ostobaság:

Márki-Zay szerint tehát a megoldás, hogy az emberek ne fürödjenek, ne igyanak, ne főzzenek, ne használják az internetet és ne kapcsolják fel a lámpát se, hiszen ezzel lehet csökkenteni a rezsikiadásaikat. Ez a szintű arrogancia ahhoz hasonlítható, mint amikor Karácsony Gergely a dugóban ülő autósoknak annyit üzent, hogy szálljanak ki a kocsiból és gyalogoljanak.

Márki-Zay és Gyurcsány ebben is Timmermans-t másolja,

ő az, aki folyamatosan arról beszél, hogy az embereknek kevesebbet kell fogyasztania, kevesebbet kell fürödnie, autót használnia, utaznia.

Teljesen egyértelmű, hogy a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal semmibe venné az emberek érdekeit hatalomra jutásuk esetén. Azokat pedig, akik mégis felszólalnak az intézkedéseik ellen, hasonló lekezelő és felháborító szövegekkel küldenék el.

Ha Gyurcsány és Márki-Zay lenne hatalmon, a magyar emberek évi 400 ezer forinttal fizetnének többet a rezsiért.

Szolgaian követnék Timmermanst

Mindehhez érdemes azt is hozzátenni, hogy a nyugati minták másolásával nemcsak a magasabb rezsiárakat importálnák, hanem az energiapolitika ideológiai megközelítését is. Az utóbbi vezetett el ahhoz az energiaválsághoz, ami most Nyugaton van, tehát az ottani politika átvételével hasonló energiaválságot okozna Magyarországon a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal.

A nyugati energiapolitika "szellemi atyja" Frans Timmermans. Megöli az európai középosztályt, amit az Európai Bizottság és annak alelnöke, Frans Timmermans zöld megállapodásért felelős biztos a Fit for 55 nevű új klímacsomagjával csinál. Jellemző, hogy Timmermans egyenesen azt mondta a közelmúltban, nem szabad, hogy szociális szempontok akadályozzák a "zöld" átállást.

- mondta korábban Orbán Viktor miniszterelnök. A Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal pedig ezt a politikát folytatná Magyarországon.