Újabb baloldali bojkott az Elk.rtuk ellen

Vágólapra másolva!
Az elmúlt időben számos tapolcai polgár panaszkodott azzal kapcsolatban, hogy a több, mint 100 ezer nézőt elérő nagy sikerű Elk*rtuk című filmet nem vetítik a Tapolcai Városi Moziban - írja Navracsics Tibor kormánybiztos a Facebookon közzétett levelében. Emiatt a tapolcaiak a filmet a szomszédos városokba utazva tudták csak megnézni. Kérdés, hogy a baloldali tapolcai városvezetés próbálja-e bojkottálni a filmet, ahogy azt Budapesten tette a Cinema City és a Budapest Film. A helyzet tisztázása érdekében Navracsics Tibor levelet írt a tapolcai filmszínház igazgatójának, amelyben magyarázatot vár arra, hogy  milyen megfontolás, netán esetleg politikai utasítás áll a mozi döntése mögött.
Vágólapra másolva!

Navracsics Tibor levelet írt Bakonyi Veronikának, a Tapolcai Városi Mozi igazgatójának, hogy továbbítsa a polgárok felháborodását azzal kapcsolatosan, hogy a tapolcai filmszínház nem tűzte műsorra a nagysikerű Elk*rtruk című politikai krimit.

Navracsics Tibor, az Európa Kulturális Fővárosa Veszprém-Balaton 2023 kormánybiztosa Forrás: Origo

Emiatt az emberek arra panaszkodtak, hogy a már több, mint 100 ezer nézőszámot is meghaladó film megtekintéséért a szomszédos városokba kénytelenek utazni. Levelében Navracsics Tibor jogosnak tartja a polgárok felháborodását az esettel kapcsolatosan.

Navracsics Tibor arra szeretne választ kapni, hogy milyen megfontolás, esetleg utasítás áll amögött, hogy a hazai szinten kiemelkedő nézőszámmal rendelkező filmet nem tűzték eddig a mozi műsorára.

Megkerestük Navracsics Tibort aki az Origónak nyilatkozva elmondta, hogy az utóbbi időben nagyon sokan megkeresték, hogy hiába szeretnék megnézni az Elk*rtruk című filmet, nem kapnak magyarázatot arra, hogy miért nincs a kínálatban, miért nem szerepel a film. Elmondta, hogy ezért fordult levélben a Tapolcai Városi Mozi igazgatójához, hogy írja meg, hogy pontosan mi is az oka annak, hogy egy országszerte nagyon népszerű, közönség által kedvelt film nincs a tapolcai mozi műsorán, illetve, hogy mikor kívánják műsorra tűzni. Navracsics elmondta, hogy ez idáig még nem kapott választ a kérdésére.

Azon kérdésünkre, hogy véleménye szerint ennek köze lehet-e a jobbikos Dobó Zoltán által vezetett baloldali városvezetéshez, a politikus azt mondta, hogy ezt nem tudja megmondani,

de az tény, hogy a Tapolcai Városi Mozi önkormányzati fenntartású.

Nem ez az első eset a politikai cenzúrára

Azért is érdekesnek mondható a tapolcai eset, mert például a baloldali vezetésű fővárosban felsőbb politikai utasításra szerették volna meggátolni azt, hogy eljusson a nézőkhöz a film.

Forrás: Megafilm

Szeptemberi nyilatkozataik alapján a főváros tulajdonában lévő Budapest Film Zrt. és a multinacionális Cinema City alig akarta műsorra tűzni a filmet, csak egy-egy délutáni időpontban tervezték vetíteni.

Mivel a fővárosi önkormányzat üzemelteti a Budapest Film Zrt-t ezért a baloldali vezetés utasítására próbálták meg ellehetetleníteni a filmet. A Corvint, a Művészt, a Puskint, a Toldit, a Tabánt és a Kino Cafe-t üzemeltető Budapest Film Zrt hálózata csak a Corvin moziban, és kizárólag a bemutató hetében egy délutáni időpontban szándékozott levetíteni a filmet.

Jelenet az Elk.rtuk című filmből. Forrás: Megafilm

Ezekre az előadásokra körülbelül két óra alatt elfogytak a jegyek. Később a mozi adott még egy 21 órai időpontot, amire szintén azonnal elfogytak a jegyek. Ez követően a film kapott egy ötórás sávot hétvégente, amire szintén elkapkodták a jegyeket és most már nem adnak több sávot a filmnek, miközben az amerikai blockbuster filmeket sokkal többször játszák.

A nemzetközi tulajdonú Cinema City-hálózatához tartozik a magyar mozik 80%-a. A cég marketingigazgatója a marketingre és az októberi időszak gazdag premierkínálatára hivatkozott, amikor magyarázta, hogy miért döntöttek lassan az Elk.rtukról. Arról beszélt az igazgató, hogy kampányfilmeket nem szoktak vetíteni alapvetően, de ez a film nem kap más elbírálást, mint bármelyik másik.

Tehát a marketingigazgató elszólta magát akkor amikor "kampányfilmet" említett. és beismerte, hogy politikai ügyről van szó lényegében.

Az átlátszó politikai nyomásra alkalmazott trükköt hatalmas közfelháborodás követte, a mozik megijedtek.

A premier hete előtt a multiplexek engedve a film körül kialakult kivételes érdeklődésnek és a sajtóban tapasztalt felháborodásnak, minden magyar multiplex a műsorára tűzte a filmet.