Prágába utazott a budapesti állatkert hím oroszlánja - videó

Basil hím oroszlán budapesti állatkert
Vágólapra másolva!
Prágába utazott a budapesti állatkert hím oroszlánja, hogy egy nemzetközi tenyészprogram keretében egy ott élő nösténnyel pároztassák.
Vágólapra másolva!

Az indiai oroszlánok megmentését szolgáló tenyészprogram keretében néhány hónapig a cseh fővárosban vendégeskedik Basil, a Fővárosi Állat- és Növénykert hím oroszlánja - írta vasárnapi közleményében az itnézmény. Az állat útnak indításáról most egy videót is közzétettek.

A felvételeken látható, hogy Basilt előbb altatásban kihozták az oroszlánoknak otthont adó India-ház egyik elkülönítő helyiségéből, elvégeztek a szükséges vizsgálatokat, majd,

miután a testre szabott szállítóládába került, megkapta az „ébresztőt" is.

Miután ismét az állat magához tért, elindultak vele Prága felé.

Az ott élő egyik nősténnyel fogják pároztatni

A közlemény szerint, a korszerű állatkertek számára az egyik legfontosabb célkitűzés a természetvédelem, ezen belül is a veszélyeztetett fajok védelme. A ritkulóban lévő indiai - más néven ázsiai vagy perzsa - oroszlánok megmentése érdekében is összefogtak a velük foglalkozó állatkertek, nemzetközi tenyészprogramot tartva fenn összehangolt szaporításuk érdekében.

Ehhez persze

a tenyészállatoknak időnként egyik állatkertből a másikba kell utazni.

– Az ott élő egyik nőstény indiai oroszlánt, aki néhány esztendővel ezelőtt egyenesen Indiából érkezett, a tenyészprogram szempontjából ugyanis éppen a mi hímünkkel lenne célszerű pároztatni – írták.