Mutatjuk, mikor érkezik meg a történelmi nyugdíjprémium

nyugdíjas, nyugdíjkorrekció
Vágólapra másolva!
A nyugdíjasok az idei évben korábban nem látott mértékű segítséget kapnak. Novemberben a minden várakozást túlszárnyaló magyar gazdasági teljesítménynek köszönhetően átlagosan több mint 100 ezer forintot kapnak készhez, hiszen a kormány intézkedéseinek köszönhetően a 80 ezer forintos nyugdíjprémium fölött 21 750 forintnyi pluszbevételhez jutnak azok az időskorúak, akik átlagnyugdíjban részesülnek. A nyugdíjprémiumot november 11-én, vagyis csütörtökön kezdik el kézbesíteni a postások, és a hónap végéig minden érintett megkapja személyesen vagy a bankszámlájára. A Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal hatalomra jutása esetén azonban ismét visszatérne a 2010 előtti időszak. A baloldal kizsákmányolná a nyugdíjasokat, elvenné a megélhetésüket, és semmissé tenné a kormány által folytatott időspolitikát.
Vágólapra másolva!

Soha nem látott mértékű segítséget kapnak a nyugdíjasok

A magyar gazdaság minden várakozást túlszárnyaló kimagasló teljesítménye miatt akár 100 ezer forintot is kézhez kaphatnak a nyugdíjasok, a nyugdíjprémium mellett ugyanis visszamenőleges hatállyal 1,2 százalékkal emelik a nyugellátásokat novemberben.

Orbán Viktor még a Kossuth Rádióban beszélt arról, hogy a kormány 80 ezer forintos prémiumot fizet a nyugdíjasoknak. A miniszterelnök akkor megjegyezte, hogy "lett volna 435 ezer olyan ember, akik egyéb okokból kevesebbet kaptak volna, de idén számukra is képesek vagyunk kifizetni ezt. Lesznek olyanok, akik az infláció korrekciójával együtt százezer forintos kiegészítést is kaphatnak".

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a közösségi oldalára feltöltött videóban emlékezett meg arról, hogy a kormány minden korábbinál nagyobb nyugdíjprémiumot fizet. Kiemelte, hogy a postások már

november 11-én, vagyis csütörtökön megkezdik a nyugdíjprémiumok kézbesítését, november végéig pedig mindenki megkapja az összeget vagy a bankszámlájára, vagy személyesen, attól függően, hogy hogyan szokta egyébként a nyugdíját kapni.

"Mindenki számíthat arra, hogy november hónapban a megszokott nyugdíjához képest nagyjából 100 ezer forinttal nagyobb összeget fog kapni egy átlagnyugdíj esetén is, hiszen a 80 ezer forintos teljes összegű nyugdíjprémium mellett megkapja a kiegészítő nyugdíjemelést és a nyugdíjkorrekciót is" - mondta Novák Katalin.

Érdemes felidézni, hogy a nyugdíjemelési kompenzációról szóló rendelet kimondja, hogy 2021. november 1-jétől, 2021. január 1-jei visszamenőleges hatállyal 1,2 százalékkal hivatalból kell emelni az öregségi nyugdíjat, az özvegyi nyugdíjat és további 25 fajta ellátást. Gyakorlatilag a kormány 4,8 százalékos idei éves inflációig kompenzálja a nyugdíjasokat, megtartva a nyugdíjak vásárlóértékét.
Összességében ez azt jelenti, hogy éves szinten 21 750 forintnyi pluszbevételhez jutnak azok az időskorúak, akik átlagnyugdíjban részesülnek.

Ehhez viszont hozzájön még a minden nyugdíjasnak szánt 80 ezer forintos prémium is, vagyis sokan 100 ezer forint egyszeri jövedelemhez juthatnak.

Az idei nyugdíjasokat célzó segítség azonban egyáltalán nem kirívó, hiszen a kormány az elmúlt öt évben számos lépést tett az idősek jólétének javítása érdekében. 2017 januárjában 1,6 százalékkal emelték a nyugdíjakat. Mivel a 2017-es infláció 2,4 százalék volt, így novemberben további 0,8 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak januárig visszamenőlegesen. 2017 novemberében 10 000 forintos Erzsébet-utalványt kaptak a nyugdíjasok, valamint 12 ezer forint nyugdíjprémiumot.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

2018 januárjában 3 százalékkal emelkedett a nyugdíj, márciusban pedig 10 000 forint értékű Erzsébet-utalványt kapott minden nyugdíjas. 2018 novemberében átlagosan 18 000 nyugdíjprémiumot fizettek ki, ami továbbnövelte az éves emelés mértékét. 2019-ben újabb 2,7 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, és átlagosan 22 ezer forintos nyugdíjprémiumot is kaptak az idősek, valamint 2019 őszén 9000 forintos rezsiutalványt is kézhez kaptak.

2020 januárjában 2,8 százalékkal nőttek a nyugdíjak, novemberben pedig 1,2 százalékos kiegészítő nyugdíjemelés történt visszamenőleg az egész évre. Ezzel a 2020-as emelés 4 százalék lett, ami több mint az éves infláció (3,4 százalék).

A Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal elvenné a nyugdíjasok megélhetését

Bár a kormány időspolitikájának köszönhetően az elmúlt években általánossá vált, hogy a nyugdíjasok különféle állami támogatásokban részesülnek, ez nem mindig volt így. A 2010 előtti baloldali kormányok megszorító intézkedéseinek legnagyobb elszenvedője ugyanis az idősebb korosztály volt. Nem túlzás azt állítani, hogy Gyurcsányék nyolc év alatt teljesen kizsigerelték a nyugdíjasokat.

Gyurcsány Ferenc 2008 októberében miniszterelnökként csökkentette a 13. havi nyugdíj felső értékhatárát (80 ezer forintban) és a jogosultak körét. Arról nem is beszélve, hogy kormányzása során egyhavi nyugellátást vont el, hagyta elértéktelenedni a nyugdíjakat, háromszorosára emelte a gáz árát, duplájára az áram árát és az élelmiszerek áfáját. Az őt követő Bajnai Gordon szintén a nyugdíjasokat érintő megszorításokat vezetett be.

Előrehozta a nyugdíjkorhatár emelését, visszavonta a 2009-es és 2010-es nyugdíjkorrekciót, valamint megszüntette a 13. havi nyugdíjat.

Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter Forrás: MTI/Kovács Tamás/Mohai Balázs

A baloldali szakértők és politikusok megszólalásaiból tisztán látszik, hogy a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal hatalomra jutása esetén továbbra is a megszorításokat helyeznék gazdaságpolitikájuk középpontjába. A Gyurcsányhoz közel álló Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Zrt. főmunkatársa korábban arról beszélt, hogy " ahogy itt, ma a költségvetés kinéz, ahhoz nagyon-nagyon erős megszorításokat kellene eszközölni a magyar gazdaságban".

Márki-Zay számtalanszor megmutatta, hogy főnöke, Gyurcsány Ferenc politikáját folytatná nemcsak az időspolitikával, hanem a rezsipolitikával kapcsolatban is. A bukott miniszterelnök korábban így beszélt a nemzeti kormány rezsipolitikájáról:

Ezeket a szavakat ismételte más köntösbe bújtatva Márki-Zay is 2020 őszén a Gellért Szállóban.

Márki-Zay szerint tehát a megoldás, hogy az emberek ne fürödjenek, ne igyanak, ne főzzenek, ne használják az internetet és ne kapcsolják fel a lámpát se, hiszen ezzel lehet csökkenteni a rezsikiadásaikat. Ez a szintű arrogancia ahhoz hasonlítható, mint amikor Karácsony Gergely a dugóban ülő autósoknak annyit üzent, hogy szálljanak ki a kocsiból és gyalogoljanak.