Kerékpározni egyszerűen jó és egészséges. Még akkor is így van ez, ha egyre hidegebbre fordul az idő. A helyzet azonban az, azért, mert téliesebb lesz az időjárás, nem muszáj feltétlenül lemondani a biciklizésről. Ehelyett nagyobb figyelmet kell fordítani a réteges öltözködésre és a megfelelő bemelegítésre.

Az a helyzet, hogy Magyarországon (és persze világszerte is) egyre kedveltebb közlekedési eszközzé vált a bicikli. Sokan két keréken mennek munkába, megbeszélésre vagy akár egy baráti találkozóra. Tekerni nemcsak költséghatékony, de egészséges is. Javul tőle az állóképességünk, testünk hatékonyabban védekezik a vírusokkal, betegségekkel szemben. A koronavírus-járvány pedig rátett még egy lapáttal: Nagy Britanniában például az első hullám idején a sürgősségi ellátásban dolgozóknak 23 százalékkal több kerékpárt adtak el egy nap, mint korábban.

De ez nem minden: aki rendszeresen biciklizik, az egy felmérés szerint átlagosan öt évvel tovább él; és alacsonyabb a daganatok kialakulásának kockázata is. Szóval kerékpározni egyszerűen jó és egészséges. Az egyik legjobb sportolási forma – legalább annyira jó, mint a bet365 szolgáltatása. Persze a biciklizésnek több formája van: lehet hobbiból, verseny jelleggel űzni, de a szobakerékpár is igen népszerű.

Irány a pálya!

Eltekintve attól, hogy milyen körülmények között biciklizünk, a bemelegítést semmiképp sem szabad mellőzni. Főleg most, hogy hűvösebb, téliesebb az időjárásunk. Ilyen időben az izomzat hidegebb, merevebb, s, ha nem készítjük fel testünket megfelelően a mozgásra, akkor bizony nagyobb a sérülések veszélye.

Amíg az út felületet nem fagyos, útnak indulhatunk. Persze, két tényezőre, a megfelelő réteges ruházatra (a jó minőségű aláöltözet elengedhetetlen) és a bemelegítésre nagy figyelmet kell fordítani.. Mi több, a hidegebb időben több időt kell tölteni a bemelegítéssel. 

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Csak a felkészülés lehet rajthoz állni

A bemelegítés kapcsán nem kell nagyon bonyolult dolgokra gondolni, sőt. Alapvetően arra érdemes hangsúlyt fektetni a sportolás előtt, hogy    dinamikus nyújtás ugyanúgy végezzünk, mint kardió jellegű mozgásformákat. Utóbbi – bármilyen furcsának is tűnhet a szó – a bemelegítés egyik fontos eleme, olyan tevékenységeket ölel fel, amelynek következtében megnövekszik testhőmérsékletünk és a pulzusunk.

Ha megizzadunk a mozgás során, az teljesen normális: a gyakorlatok ismétlődése, folyamatossága miatt ugyanis nő a szervezet oxigén-felhasználása, fokozódik a vér áramlása, illetve jobb lesz a szervezet anyagcseréje. Az izzadás arra mutat rá, testünk készen áll, fel van készítve arra,    hogy fokozottabb izommunkát igénylő feladatokat hatékonyan elvégezze.

A dinamikus nyújtásról is fontos néhány szót ejteni – ez legalább olyan fontos, mint a kardio. Azért, mert a szalagokat és az ízületeket is fel kell készíteni arra, hogy bizony megszűnik az addigi nyugalmi állapot. A dinamikus nyújtás hatására jobb lesz a koordináció, létrejönnek az az izom-ideg kapcsolatok. A fej, nyak és törzskörzésekkel, a csukló, térdet és boka átmozgatásával sokat segíthetünk magunkon. Azon testrészeinkre figyeljünk oda, amiket a tekerés közben a legtöbbet használunk.

Ne hidegen induljon a motor!

A kerékpározásra, a sportolásra fel kell készülni, mert könnyen sérülés lehet a vége. Csak úgy felpattanni a nyeregbe és hidegen elindulni, nem igazán ajánlott. Ha még is ekképp teszünk, ne lepődjünk meg, ha görcsbe áll a lábunk, izomlázat tapasztalunk. Rosszabb esetben akár mikro szakadások is létrejöhetnek az izmokban. Szánj magadra öt-tíz percet!