Óriási az érdeklődés a Nyugati pályaudvar felújítása iránt

Teljesen megújul a Nyugati pályaudvar és környéke.
Vágólapra másolva!
Óriási az érdeklődés a Nyugati pályaudvar és környezetének megújítására kiírt nyílt, nemzetközi építészeti tervpályázaton! A zsűrinek nehéz dolga lesz: 36, köztük több világhírű építésziroda jelentkezett a feladatra - írja Fürjes Balázs államtitkár a közösségi oldalán. 
Vágólapra másolva!

Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár közösségi oldalán azt írta, hogy

több kontinensről: Ázsiából, Amerikából és Európából is jelentkeztek arra, hogy felújítsák a Nyugati pályaudvart.

Japántól kezdve Spanyolországon, Litvánián, Svédországon, Hollandián és Franciaországon át egészen Nagy-Britanniáig jönnek a pályázók. Külön öröm, hogy 15 magyar iroda is rajthoz áll önállóan vagy külföldi építészirodákkal közösen

- írta Fürjes Balázs, aki hozzátette:

A világsztár építészek kevés pályázaton indulnak, mert nincsenek rászorulva. Ha részt is vesznek, azt döntően észak-amerikai, ázsiai vagy nyugat-európai projektek kapcsán teszik. De Budapest van annyira érdekes és titokzatos hely, hogy egy komoly kihívásra a legnagyobbak is felfigyeljenek. Ám ez még mind kevés ahhoz, hogy tényleg elinduljanak egy budapesti tervpályázaton. Ahhoz az is kell, hogy a pályázatot világszínvonalúnak, profinak és tisztességesnek tartsák. Különben nem pazarolnak rá energiát. E három feltétel most együttesen teljesül, ezért az óriási túljelentkezés - írta az államtitkár.

Fürjes arról is bezsámolt, hogy az elmúlt 15 évben Európa nagy történelmi vasútállomásainak megújítását megtervező irodák szinte mind indulnak. A jelentkezők egy része olyan futó nagy európai, brit és ausztrál metró- és vasútfejlesztési projektekben is érintett, mint a Grand Paris Express (a metróhálózat kiterjesztése a francia főváros tágabb környékére), a Crossrail Londonban és környékén vagy a sydney-i metró új állomásainak tervezése. Referenciáik között ott az új bécsi, amszterdami, zürichi vagy éppen a rotterdami főpályaudvar. És London megújult ikonikus vasútállomásai is: a King's Cross, a St. Pancras vagy éppen a London Bridge.

A fejlesztés eredményeként a Nyugati lesz a magyar főpályaudvar, ahol majd randevút ad egymásnak a múlt és a jövő. A pályaudvar 1877-ben átadott, impozáns, történeti csarnoka Gustave Eiffel tervezőirodájának munkája. Acélszerkezete már a 19. század végén is igazi építészeti bravúrnak számított!

- tette hozzá.

Fürjes Balázs államtitkár. Forrás: Koncz Márton/Origo

- emelte ki Fürjes, aki hozzűfűzte:

A bírálóbizottságnak természetesen tagjai az érintett szakmai szervezetek: a Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara delegáltjai is.

- zárta sorait az államtitkár.