Ma ünneplik a szociális munka napját Magyarországon

Vágólapra másolva!
Bátorság, nagylelkűség, hit - négy évvel ezelőtt döntött úgy a magyar Országgyűlés, hogy november 12-e a szociális munka napja legyen hazánkban! Ezen a napon azok munkája kerül reflektorfénybe, akik minden nap elesett, rászoruló honfitársainkról gondoskodnak - írja Fülöp Attila államtitkár a Facebook-oldalán.
Vágólapra másolva!

Bátorság, nagylelkűség, hit - négy évvel ezelőtt döntött úgy a magyar Országgyűlés, hogy november 12-e a szociális munka napja legyen hazánkban! Ezen a napon azok munkája kerül reflektorfénybe, akik minden nap elesett, rászoruló honfitársainkról gondoskodnak.

Persze minden ünnep annyit ér, amennyit majd a hétköznapokba tovább tudunk vinni!

Mindazok, akik ezt a segítő szakmát választották, akik a gondoskodáspolitika területén dolgoznak, valójában nemcsak a rászoruló emberekért dolgoznak, hanem a falvainkért, városainkért és az egész országért.

Munkájuk megbecsüléseként a Kormány 2022. január elsejétől 20 százalékos béremelést ad a szociális és gyermekvédelemben dolgozóknak, függetlenül attól, hogy állami, önkormányzati, egyházi, vagy civil fenntartóhoz tartoznak. A nemrég bejelentett 20 százalékos béremeléssel a jövő évben ezen a területen az átlagbér összege 370 ezer forint lesz!

Fülöp Attila Forrás: © 2021 Bartos Gyula freelance photographer all rights reserved ::: [email protected], +36309443401/Bartos

Stratégiai partnerekként tekintünk az egyházakra a gondoskodáspolitikában, mert már akkor részt vettek ebben a munkában, amikor állam és törvények nem léteztek; az egyházak lelki biztonságot is tudnak nyújtani, szerepüket pedig felekezettől függetlenül ezen a téren a magyar társadalom is támogatja.

Ma már a szakellátás - beleértve a gyermekvédelemmel és a szociális ellátással kapcsolatos feladatokat is - majdnem 50 százalékban egyházi fenntartású, míg 2010-ben mindössze 12 százalékban volt az. Kiemelkedő ezen belül is a gyermekvédelem, ahol csaknem 75 százalékra emelkedett az egyházi fenntartók aránya.

Minden munkahely érték, de a megváltozott munkaképességű munkahely kétszeresen az, hiszen gazdaságilag és szolidárisan is értéket teremt.

A Kormány célja, hogy minden mmk-s honfitársunk, lehetőségeihez mérten munkát tudjon végezni, munkajövedelemből tartsa el magát és családját.
‼ A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási aránya a 2010-es 18%-ról mára 44%-ra emelkedett.

Január 27-én a Bálnában, a gazdasági értékteremtés csúcstalálkozóján, az Érték Vagy! konferencia show-n vonunk újabb mérleget hazai és nemzetközi cégekkel az mmk-s foglalkoztatásról! www.ertekvagykonferencia.hu

A munkalehetőség mellett az önálló életet a támogatott lakhatással is segítjük! Ez az intézményi kiváltás programja, amikor a nagy, fogyatékos otthonokat kisebb, családiasabb lakóotthonokkal váltjuk ki. Ez egy olyan rendszerváltás a fogyatékos ügyben, amely leszámol azzal a kommunista örökséggel, amikor a fogyatékossággal élő honfitársainkat településeken kívüli, nagy intézményekbe helyezték el.

Az országban idén 900 fogyatékossággal élő ember, jövő évre már összesen 2000-en költöznek családiasabb otthonokba. Országszerte 206 helyszínen, 25 milliárd forintból épülnek hasonló támogatott lakóotthonok!

A szociális biztonság nem csupán anyagi biztonságot jelent, hanem közösségi kötődést is.

A gondoskodáspolitika csak akkor lehet sikeres, ha az önkormányzatok, az egyházi és civil szervezetek és az állam közösen végzi azt. Ennek a nemzetépítő munkának a legfontosabb motorjai azok a szociális és gyerekvédelemben dolgozók, akik a kihívásokkal küzdőkhöz a legközelebb lépnek! Köszönet nagylelkű áldozatukért!

Gondoskodáspolitikában hiszünk, közösségeket építünk!