Szikszai Péter véleménycikke.

A főpolgármester mai sajtótájékoztatóján a Városháza-ügyben elmosódott a dacos tagadás és a gátlástalan hazudozás közti határvonal. Karácsony oda jutott, ahova a kispesti polgármester, Gajda Péter, aki a teljesen nyilvánvaló felvételeken sem akarta felismerni fehér port szippantó és korrupciós ügyekről beszélő kollégáját. Emlékezzünk, amikor már tarthatatlan volt a teljes tagadás, hogy a felvételeken Lackner Csaba beszél a mutyizásról, Gajda csak annyit tudott mondani, hogy a szocialista képviselő „hülyeségeket beszél".

A kipesti ügy piti a fővárosi önkormányzatban kirobbant negyvenmilliárdos botrányhoz képes, Karácsony mégis ugyanezt a nem túl erős narratívát választotta egyre gyengébb lábakon álló védekezéséhez.

A fővárosi vagyonkezelő vezetője, Barts Balázs szerinte szintén „hülyeségeket" beszél, amikor azt mondja Anonymus-hangfelvételein, hogy a döntéshozói köröknek tetszik az a terv, hogy adják el a Városházát, és építsenek egy újabbat.

Karácsony szerint a vagyonkezelő vezetője tulajdonképpen magánakcióba kezdett az eladással, mert nem volt felhatalmazása a fővárostól. De ha ez nem lett volna elég egy másik magyarázkodásba csapott át: szerinte Bartsot, az egyébként kitűnő szakembert, csőbe húzták aljas kormányzati körök. Az persze nem egészen világos, hogy Karácsony miért a Fideszt gyanúsítja az állítólagos csőbe húzással, amikor a felvételeken a közismerten baloldali cég, a Wallis korábbi vezetője, Gansperger Gyula és az egyértelműen baloldali üzleti köröknek dolgozó közvetítő, Berki Zsolt hallható.

Válasz nélkül maradtunk. A városvezetőt nem zavarják az ellentmondások. Barts tevékenységét is csupán egy fegyelmivel látja elintézettnek, pedig volt szó a hangfélvételeken erősen korrupciógyanús telekeladásról is. Az egyik beszélgetésen Gansperger Gyula azt meséli, hogy „kifizette Zsoltit" a budafoki telek megszerzése után. Ha a főpolgármesteri hivatalban ezt az ügyet egy „ejnye-bejnyével" zárják le, a baloldal által sokszor hangoztatott korrupcióellenes harc is megkérdőjeleződik.

Nem vet jó fényt a baloldali programként megfogalmazott teljes átláthatóságra az sem, hogy az ügy kirobbanása óta a főpolgármester folyamatosan hazudik. Magyarázkodásai szédületes ívet írtak le. Onnan indult, hogy a lakájmédia szánalmas hazugságokat terjeszt, és pénteken oda jutott el, hogy végül is a vagyonkezelő vezére a bűnbak.

Emlékezetes, először Karácsony arról beszélt nincs ügy, mert senki nem akarja eladni a Városházát. Aztán kiderült, hogy van ügy, mert megbíztak egy céget az eladással. Karácsony ezután is tagadott, szerinte nem volt ilyen szándék, inkább az ingatlan fejlesztése a cél. Sietve be is jelentette a két és fél éve megígért, majd elfelejtett közpark létrehozását. Aztán megjelent egy hangfelvétel, ami szerint mégiscsak van szándék az eladásra, maga a vagyonkezelő vezérigazgatója tárgyalt róla. Bónuszként megtudhattuk a vezetőtől azt is, hogy a közpark csak kamu, nem több mint időhúzás. Simán „szétcsesznék" azt is, hiszen úgyse az ő pénzükből van.

A felvételek ellenére a főpolgármester néhány napig azzal ámította a nyilvánosságot, hogy semmilyen terv sincs az épület eladására, majd kiderült, hogy komoly munkaanyagok és piaci felmérés is készült. Ekkor azzal próbálta menteni magát, hogy a munkaanyagok korábbiak, nem támogatták őket, sőt lesöpörték az asztalról. Péntek délelőtt Karácsony ebbe a hazugságba is beleragadt, mert bebizonyosodott, hogy a vagyonkezelő idén májusban tárgyalt az eladásról, az állítólagosan lesöpört tervek pedig tavaly ősszel készültek. A hanganyagok alapján egyáltalán nem tűnik úgy, hogy a vagyonkezelőt bárki is csőbe húzta volna, hiszen úgy készíti elő az értékesítést, mint a kisangyal. Karácsony azonban úgy állította be, hogy a rászedett Barts Balázs egy politikailag naiv szakember, akinek csupán „rossz mondatai voltak".

Ám a felvételek ezt is cáfolják. A vagyonkezelő nagyon precíz és előrelátó közéleti kérdésekben. Miközben egyengeti az üzletet, figyelmezteti partnereit az eladás zavaró tényezőire: a közelgő parlamenti választásra, Budapest 2023-as évfordulójára és a 2024-ben tartandó önkormányzati választásra. A főpolgármester azonban állítása szerint nem hallgatta meg a felvételeket (a sajtótájékoztatón legalábbis ezt mondta), ami vagy egy ordas hazugság vagy az ügy totális bagatellizálása. Abban bízik, hogy ha kisebbíti a botrányt és áldozati szerepben tetszelegve a Fideszt vádolja cselszövéssel, meg tudja téveszteni a közvéleményt.

A héten bemutatott kommunikációja miatt azonban már teljesen hiteltelenné vált. A sajtótájékoztatóján úgy tolta rá a felelősséget a vagyonkezelő vezetőjére, hogy közben megvédte. Trükkös, és van benne rendszer. Több mint látszat ugyanis, hogy a Vároháza-gate egészen a főpolgármesterig ér. Karácsony azzal, hogy nem rúgta ki a vagyonkezelő igazgatóját, világossá tette, hogy egész kabinetje sáros az ügyben.