Bakondi György: Egyre több ország vélekedik Magyarországhoz hasonlóan a határvédelemről

Dr. Bakondi György, belbiztonsági kérdésekben történő személyes szaktanácsadó, sajtótájékoztató, 2021.08.13.
Vágólapra másolva!
Egyre több európai állam van hasonló állásponton a határvédelemről, mint a magyar kormány - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.
Vágólapra másolva!

Bakondi György kiemelte: több országban rájöttek arra is, hogy a csoportos, erőszakkal fellépő migránsok ellen műszaki akadályrendszer nélkül nem lehet a határt őrizni.

Az EU bürokráciájától azonban sok olyan nyilatkozat elhangzik, amelyeket politikai biztatásnak tekinthetnek az utazást tervezők - tette hozzá, károsnak és veszélyesnek minősítve ezeket a "politikailag téves értékítélet alapján tett nyilatkozatokat".

Egyre több európai állam van hasonló állásponton a határvédelemről, mint a magyar kormány - mondta Bakondi György a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában. Fotó: Polyák Attila - Origo

A belbiztonsági főtanácsadó azt mondta, a magyar kormány a balkáni utat érintő több országgal együttműködve mindent megtesz azért, hogy a 2015-öshöz hasonló migrációs csoportok ne érjék el a magyar határt, és az EU határaitól minél távolabb meg lehessen állítani őket.

Bakondi György szerint a téli hidegben ugyan - főleg a tengeri útvonalakon - mérséklődhet a migránsok száma, az utánpótlás akár Afganisztán, akár Afrika felől "felbecsülhetetlen nagyságrendű".

A műsorban kitért a magyar-szerb együttes járőrözésre is a két ország közös határszakaszán, amelyet a határsértők távoltartásában, az embercsempészek elbizonytalanításában, illetve a helyi lakosság félelmeinek oldásában is pozitívnak értékelt.

Bakondi György megjegyezte: ha sikerül "határozottan együttműködni" Törökországgal, az rendkívüli horderejű lehet az egész EU-t érintő migrációs nyomás távoltartásában.