Ma tartják a Fidesz tisztújító kongresszusát - az Origón élőben követheti

Fidesz tisztújító kongresszusa, BOK Sportcsarnok, 2019.09.29.
Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Ma tartja kétévente esedékes tisztújító kongresszusát a Fidesz, ahol szavaznak a pártelnökről, valamint négy alelnökéről. A kongresszuson Orbán Viktor is felszólal, az eseményeket az Origón élőben követhetik.
Vágólapra másolva!

A Fidesz XXIX. tisztújító kongresszusa délelőtt 10 órától várhatóan 16 óráig tart majd, ahol szavaznak a pártelnöki pozícióról, amire egyetlen jelölt van Orbán Viktor miniszterelnök személyében, őt legutóbb két éve, egyhangúlag választották vezetőnek a küldöttek.

A megválasztott elnök várhatóan fél három körül fogja megtartani a beszédét.

A párt hagyományai szerint miniszteri rangú politikus nem töltheti be hosszú ideig az alelnöki posztot, ezért Novák Katalin helyett új alelnököt választanak.

Erre a pozícióra Koncz Zsófia, a tavalyi szerencsi időközi választáson megválasztott országgyűlési képviselő; Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának uniós fejlesztésekért felelős államtitkára; Gál Kinga európai parlamenti képviselő; illetve Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is eséllyel pályázhat.

1470 küldött részvételével tartja XXIX. tisztújító kongresszusát a Fidesz – közölte a Magyar Nemzettel Hollik István, a Fidesz kommunikációs vezetője szombaton, hozzátéve: több mint hétszáz településről érkeznek majd küldöttek.

A kongresszusra készül Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is közzétett egy videót szombaton Facebook-oldalán. „Holnap újra együtt!” – írta a miniszterelnök bejegyzéséhez.

A videót IDE kattintva tudja megnézni.

Orbán Viktor a Fidesz 2019-es kongresszusán Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hollik István a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy hatszáz meghívott vendég lesz jelen a kongresszuson, többek között diplomaták, tudósok, művészek és sportolók. A politikus kiemelte, hogy a kongresszuson részt vevő küldöttek, valamint a meghívott vendégek közül

mindenki be van oltva.

Az esemény házigazdái Koncz Zsófia országgyűlési képviselő és Zsigó Róbert államtitkár lesznek, és több kormánytag is beszédet mond:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Varga Mihály pénzügyminiszter, Varga Judit igazságügyi miniszter, valamint Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Mellettük Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, Deutsch Tamás, a párt EP-képviselője, Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára és Gyopáros Alpár, a Magyar Falu Program kormánybiztosa is felszólal a rendezvényen.

Két évvel ezelőtt Orbán Viktor elnöki beszédében kiemelte, hogy megegyezésre kell jutni Európa két fele között, de ennek világos feltételei vannak, például az, hogy „nekünk jogunk van a keresztény szabadság törvényei szerint berendezni az életünket".

Orbán Viktor a Fidesz 2019-es kongresszusán Fotó: Csudai Sándor - Origo

Orbán Viktor akkor a Fideszt rendezettnek, az ország legnagyobb, legerősebb és egyetlen kormányképes pártjának nevezte, amely szövetségeseivel együtt Magyarország legrégibb, legmélyebb hagyományokkal és legerősebb lelkiséggel rendelkező politikai közössége.

2019-ben Orbán Viktor úgy látta, hogy egyre kevésbé az ellenfél támadásai, hanem egyre inkább a bajtársiasság tartja össze a közösséget, amelynek bölcsességre, bátorságra, igazságosságra és mértékletességre van szüksége, de arra is kitért Orbán Viktor, hogy a Fidesz generációs megújítása is jól halad.

Élőben lesz látható a Fidesz tisztújító kongresszusa a Hír TV-n. Az eseményt délelőtt 10 órától élőben követhetik végig az érdeklődők.