Így építette vissza Orbán Viktor kormánya a 13. havi nyugdíjat

Vágólapra másolva!
Az eredeti tervvel ellentétben nemcsak kétheti, hanem teljes havi 13. havi nyugdíjat kapnak az idősek, jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz XXIX. tisztújító kongresszusán. A kormányfő már korábban is beszélt arról, hogy mindent megtesz azért, hogy jövőre már a teljes összeget ki tudják fizetni. Így két év alatt vissza tudják építeni a juttatást, amit a 2010 előtti baloldali kormányok vettek el a nyugdíjasoktól.
Vágólapra másolva!

Tavaly áprilisban jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a család- és nyugdíjasvédelmi program keretein belül négy részletben visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, amit még 2010 előtt a baloldali kormányok vettek el az idősektől. Az eredeti tervek szerint négy év alatt, négy részletben, minden évben plusz egy-egyheti nyugdíj folyósításával építették volna vissza a juttatást.

Az első részletet, egyheti nyugdíjat idén januárban már megkapták az idősek; 2022 év elején a visszaépítés második részlete, egyhavi nyugdíj ötven százaléka érkezett volna.

Orbán Viktor már korábban is beszélt arról, hogy mindent megtesz azért, hogy 2022-ben ne kétheti nyugdíjat, hanem teljes összegű 13. havi nyugdíjat tudjanak fizetni az időseknek.

Forrás: Shutterstock

Ahogy arról az Origón is beszámoltuk, a kormányfő októberben a Komárom-Esztergom megyei Kesztölcön járt, ahol a helyiekkel beszélgetve egyebek mellett a nyugdíjprémiumról és egyéb juttatásokról is szó esett, amelyet a kiváló gazdasági növekedés tesz lehetővé.

A látogatásról egy videót is közzétett Facebook-oldalán, amiben szintén beszélt arról, hogy arra törekszik, hogy egy egész havi 13. havi nyugdíjnak megfelelő összeg lehessen februárban a nyugdíjasok számára.

Ahogy fogalmazott:

Orbán Viktor a Fidesz XXIX. tisztújító kongresszusán most bejelentette,

kifizetik a 13. havi nyugdíj teljes összegét, az eredetileg tervezett kétheti juttatás helyett.

Nemcsak 13. havi nyugdíjat, hanem nyugdíjprémiumot és kiegészítő nyugdíjemelést is fizet az állam az időseknek idén,

amit a gazdaság kiemelkedő teljesítménye tesz lehetővé.

Fontos tudni, hogy nyugdíjprémium akkor jár, ha a gazdaság éves becsült növekedése meghaladja a 3,5 százalékot. Ez idén már bizonyosan megtörténik,

egyes számítások immár 7,5 százalék körüli bővülést valószínűsítenek

Hazai és külföldi elemzők egyaránt módosították a prognózisaikat, hiszen ellenállóbbnak bizonyult a magyar gazdaság, és így már biztosnak mondható a kormány által kitűzött gazdasági növekedés, amihez számos intézkedés megtételét kötötte.

Az erre vonatkozó törvény értelmében a gazdaság kiváló teljesítménye miatt a nyugdíjasok novemberben nyolcvanezer forint nyugdíjprémiumot fognak kapni.

A kormány azt is vállalta, hogy megőrzi a nyugdíj vásárlóértékét, ezért mindig a tervezett infláció mértékével megfelelően emeli a nyugdíjakat; ez idén is így lesz, sőt, a várakozásokhoz képest magasabb a nyugdíjkorrekció mértéke.

Gyurcsányék elvették a 13. havi nyugdíjat

Forrás: MTI/Soós Lajos

Gyurcsány Ferenc nemcsak a beterjesztő kormány miniszterelnökeként vett részt a 13. havi nyugdíj felszámolásában, természetesen meg is szavazta azt az MSZP-frakció tagjaival együtt 2009 májusában.

Gyurcsány Ferenc és kormánya akkor 2,4 millió nyugdíjastól vette el a 13. havi nyugdíjat.

2009. március 13-án nyújtották be az Országgyűlésnek a 13. havi nyugdíj elvételéről szóló törvényt, sőt az egyhavi nyugdíj megszüntetése mellett a korhatárt is felemelték.