Christiane Amanpournak, a CNN műsorvezetőjének és vezető nemzetközi tudósítójának bocsánatot kellett kérnie, amikor a Donald Trump által vezetett kormányzatot a nácik brutális 1938-as németországi zsidóellenes kristályéjszakai fellépéséhez hasonlította – írja a Tűzfalcsoport. Christiane Amanpour a magyar nézőközönség számára nem ismeretlen. Az újságíró többször készített interjút Szijjártó Péter külügyminiszterrel, melyek mindegyike emlékezetes, de kiemelkedik közülük a koronavírus-járvány első hulláma alatti. Ekkor ugyanis Amanpour azt az álhírt kezdte mantrázni, miszerint a kormány felfüggesztette a parlament működését. Nemrég viszont Márki-Zay Péterrel rekláminterjút csinált.

A Tűzfalcsoport arról ír, hogy Christiane Amanpour egy, a Washington Post szerint Soros által finanszírozott szervezetnek hosszú ideig vezetője volt. A csatorna vezető nemzetközi tudósítója, Christiane Amanpour műsorának egyik szegmensében, amelyet az Egyesült Államokban, valamint Európában, Ázsiában és a Közel-Keleten is sugároznak, a holokauszt előzményeként leírt kristályéjszakához hasonlította Donald Trump tevékenységét a szörnyűséges esemény 82. évfordulóján.

Azt mondta, hogy a kristályéjszaka

a nácik figyelmeztető lövése volt emberi civilizációnk íján, amely népirtáshoz vezetett, és az égő könyvek tornyában a tények, a tudás, a történelem és a bizonyítékok elleni támadáshoz vezetett.

Ezt követően hozzátette:

Miután négy évvel ezelőtt Donald Trump ugyanezen értékek elleni modern kori támadást hajtott végre, a Biden-Harris-csapat ígéretet tesz arra, hogy visszatérünk a normális kerékvágásba.

Az eset 2020. november 13-án történt. Pár nappal később Amanpour azt mondta, hogy sajnál "minden fájdalmat", amit okozott, és elismerte:

Nem kellett volna szembeállítanom a két gondolatot.

Korábban is bírálták 

A CNN műsorvezetőjének kijelentése kapcsán akkor Izrael diaszpóraügyi minisztere, Omer Yankelevitch azt mondta, hogy a CNN-nek

partnerként kellene részt vennie az antiszemitizmus elleni globális küzdelemben, nem pedig szítani a tüzet.  

Hozzátette, hogy

a műsorvezető a holokauszt emlékét kihasználta egy „olcsó főcímért és politikai agendáért".

Pár nappal később Amanpour bocsánatkérést tett közzé műsorában, miszerint sajnálja, hogy szavai fájdalmat okoztak. Christiane Amanpourt korábban is érte már kritika, akkor a tudósításai miatt. 1992. december 22-én, a boszniai háború idején a riporter a Szarajevótól nem messze fekvő Kiseljakból tudósított. Kiseljak horvát kézben volt, sértetlen, és látszólag jól el volt látva minden szükséges dologgal. Amanpour arról számolt be, hogy:

Míg Szarajevóban az emberek éhen halnak, a szerbek bőségben élnek Kiseljakban

- ezt a riportot később egyes elemzők "félretájékoztatásként" és egy "szép hazugság" terjesztéseként bírálták. 1994. október 9-én Stephen Kinzer, a New York Times munkatársa bírálta Amanpour tudósítását a boszniai háborúról. Kinzer idézte egy kollégája leírását Amanpourról, aki a boszniai Szarajevó Markale piacterén történt terroristamerényletről tudósított: 

Christiane Amanpour Belgrádban ült, amikor a piaci mészárlás történt, és az adásban azt mondta, hogy valószínűleg a szerbek tették. Ezt ő semmiképpen sem tudhatta. Olyan mindentudást feltételezett, amivel egyetlen újságíró sem rendelkezik.

Christiane Amanpour a magyar nézőközönség számára sem ismeretlen. Az újságíró többször készített interjút Szijjártó Péter külügyminiszterrel, melyek mindegyike emlékezetes, de kiemelkedik közülük a koronavírus-járvány első hulláma alatti.

Ekkor ugyanis Amanpour azt az álhírt kezdte mantrázni, miszerint a kormány felfüggesztette a parlament működését.

A külügyminiszter jelezte, hogy éppen most adott számot az Országgyűlés tagjainak az általa végzett munkáról, így a CNN műsorvezetője lebőgött. Mint arról a Tűzfalcsoport beszámolt, a Nyílt Társadalom Intézet finanszíroz egy  Center for Public Integrity (CPI) nevű oknyomozó újságíró szervezetet, amely a Washington Post szerint gyakorlatilag egy Soros-szervezet.

Érdekesség, hogy az intézmény igazgatótanácsának évekig tagja volt Christiane Amanpour. Az 1989-ben alapított NGO magát „nonprofit, oknyomozó független újságíró watchdog csoportnak" tartja, és hasonló tevékenységet végez, mint hazánkban az atlatszo.hu

- írja a Tűzfalcsoport.

A botrányba keveredett újságíró azóta is a CNN egyik legismertebb műsorvezetője. Semmilyen következménye nem volt annak, hogy Trumpot és a szavazóit lenácizta egy országos televíziós műsorban, azon túl, hogy elsősorban az izraeli kormányzat reakciója miatt bocsánatot kért. A baloldalon nemcsak hazánkban, hanem globálisan sincsen elszámoltatás

- teszik hozzá.

A kristályéjszaka, más néven a törött üvegek éjszakája a nácik által 1938. november 9-ről 10-re virradóan Németországban és Ausztriában vezetett erőszakos pogrom volt a zsidó közösség ellen. Zsidó otthonokat és üzleteket rongáltak meg, zsinagógákat támadtak meg, és ezreket küldtek koncentrációs táborokba, ami a holokauszt kezdetét jelentette.