A növekedés közös magyar siker, ezért mindenkinek részesülnie kell belőle - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a bérmegállapodás aláírásakor hétfőn Budapesten.

A Karmelita kolostorban tartott eseményen a dokumentum ünnepélyes aláírásakor kifejtette, hogy a kormányzásuk kezdetekor a legfontosabb vállalásuk az volt, hogy létrehozzanak a munkaalapú gazdaságot. Ha munka van, minden van, ez volt a kiindulópont - idézte fel.
Megjegyezte, hogyfolyamatosan csökkentik a munkát terhelő adókat, 2010 óta negyedével csökkent a munkát terhelő adók mértéke Magyarországon.A miniszterelnök kiemelte, hogy a minimálbér legalább háromtényezős egyenlet, vannak a munkavállalók, akik magasabb fizetést szeretnének, a munkaadók, akik meg akarják őrizni a versenyképességüket, és van a kormányzat, amelynek az a kötelessége, hogy az ország pénzügyeit rendben tartsa. Ahhoz, hogy a bérek növekedjenek, a versenyképesség megmaradjon és a pénzügyek is rendben legyenek, belátásra van szükség - mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök; valamint Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára (bal szélső); Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke (balról a második); Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke (balról a harmadik); Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke (balról az ötödik); Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke (balról a hatodik) és Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke (balról a hetedik) aláírja a bérmegállapodást a Karmelita kolostorban 2021. november 15-énForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor azt mondta, hogy 2010 után belátták, hogy nem ideológiai okoskodásra van szükség, hanem az emberek képviseletét kell a kormányzás középpontjába tenni, és akkor megvan a közös alap, amelyről létrehozható a szakszervezetek és a munkaadók megállapodása.

A kormányfő kitért rá: van egy robusztus gazdasági növekedés, Európában az egyik legnagyobb, emögött komoly munka van. Ez a növekedés minden magyar közös sikere, ezért mindenki részesülni fog belőle, még a nyugdíjasok is - jelentette ki.
Orbán Viktor közölte, hogy a garantált bérminimum 260 ezer forint lesz, a minimálbér pedig 200 ezer forint. A minimálbérrel együtt a közmunka bére is jelentős mértékben emelkedik - tette hozzá.

Úgy fogalmazott, a munka jó dolog, feltéve, ha tisztességesen megfizetik. 2002 és 2010 között 2 százalékkal csökkent a minimálbér reálértéke Magyarországon, miközben a többi V4-es országban ugyanez a mutató plusz 30 százalék volt  - mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök beszél a bérmegállapodás aláírásán a Karmelita kolostorban 2021. november 15-énForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy 2010 után a legfontosabb feladat az volt, hogy szakítsanak az alacsony minimálbér gyakorlatával, segély helyett munkát kínáljanak, hogy mindenki, aki tud, dolgozhasson, és a munkát ne csak erkölcsi, hanem anyagi értelemben is becsüljék meg.
Ennek a megközelítésnek a sikerét az bizonyítja, hogy az elmúlt 12 évben összesen 172 százalékos volt a minimálbér növekedése, ez a magyar szakszervezeti mozgalom legnagyobb sikere. Az, hogy mindenki dolgozhat, a munkaadók legnagyobb sikere, és hogy közben a pénzügyek, az államháztartás rendben van, a kormány sikere - sorolta.

Orbán Viktor szerint minden bérmegállapodásnak a velejárója nemcsak a minimálbérek emelkedése, hanem a munkáltatókat terhelő adók és járulékok csökkentése is. Ha csökkentik az adókat, akkor a vállalkozók ezt a pénzt a munkásoknak adhatják, több marad a vállalkozásoknál, ezért több maradhat a családoknál - mutatott rá.

Orbán Viktor miniszterelnök; valamint Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára (balról jobbra); Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke; Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke; Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke; Palkovics László innovációs és technológiai miniszter; Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke; Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke és Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, miután aláírták a bérmegállapodást a Karmelita kolostorban 2021. november 15-énForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán


Úgy vélte, ebből a pénzből újabb munkahelyek és emelkedő fizetések lesznek, amelyek végső soron tovább növelik a gazdasági teljesítményt. Az egész mostani munkaalapú gazdaságnak az archimédeszi pontja a versenyképességet javítani tudó adórendszer, az adócsökkentésekkel teremtették meg a lehetőségét annak, hogy minden évben arról beszélhessenek, hogy mennyivel tudják emelni a béreket - magyarázta.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a kormány szövetséget ajánlott a szakszervezeteknek és a munkaadóknak, a cselekvés szövetségét ajánlottuk a munka világának. A minimálbér és a garantált bérminimum emelése felfelé hajtja az átlagbéreket is, ezért a mai hír nemcsak a minimálbérből és a garantált bérminimumból élőknek jó hír, hanem mindenkinek, aki dolgozik - mutatott rá.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hangsúlyozta: rendkívüli eredményeket értek el az elmúlt időben, mert a magyarok nem segélyből, hanem munkából akarnak megélni. A járvány alatt is értek el eredményeket, úgy tűnik, a kormány intézkedései működnek, a magyar gazdaság ismét a legjobban teljesítők között van - mutatott rá. Hozzátette: a foglalkoztatottság is kiheverte a válságot.
Megjegyezte: a magyar munkanélküliségi ráta a legalacsonyabbak között van az EU-ban.

Közölte: a bérek 2010 óta folyamatosan emelkednek, ebben a járványhelyzet sem okozott törést. Jelentős igény mutatkozott a legkisebb fizetések emelésére, a minimálbér emelését az emberek is támogatják - magyarázta.

Ezzel a dolgozók megbecsültségéről szóló intézkedéssel a gazdaság növekedéséből még jobban részesülhetnek a magyar családok. A foglalkoztatók megfelelő ellentételezését pedig az adóterhek csökkentése szolgálja - közölte.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke kiemelte: fontos volt a minimálbér emelése azért is, hogy ne szakadjon le túlságosan az átlagkeresettől. Ha van érdemi egyeztetés, van komoly eredmény is - jelentette ki.

Orbán Viktor miniszterelnök beszél a bérmegállapodás aláírásánForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Közölte: minimálbérért 300 ezer ember dolgozik, a szakmunkás bérminimum 800 ezer embert érint.
Kitért rá: olyan megállapodási modellt dolgoznak ki, amely kiszámítható a munkavállalóknak és a munkaadóknak is.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke arról beszélt, hogy optimisták ezzel a megállapodással, mert azt jelzi, hogy azzal számolnak, hogy folytatódik a gazdasági növekedés, és ki tudják gazdálkodni a növekvő béreket.