A komolyzene feltörekvő sztárjai játszanak három napon át a Müpában

Vágólapra másolva!
November 19–21. között érkezik budapesti turnéállomására az elmúlt évtizedek egyik legsikeresebb komolyzenei vállalkozása, az Európai Koncerttermek Szervezete (ECHO) által létrehozott Rising Stars sorozat, amelyben fényes jövő előtt álló, ám tehetségüket már bizonyított fiatal muzsikusokkal ismerkedhetünk meg. Az idei fesztiválon Sanghajban alapított, de ma már Bécsben működő vonósnégyest, svéd hegedűsfenomént, szenvedélyes katalán szaxofonkvartettet, a legnagyobbakkal együtt zenélő brit kürtöst, Elton Johnnal is fellépő brit zongoristát és holland csodafurulyást hallhatunk. A megszólaló művek spektrumát a klasszikus repertoár mellett új művek is gazdagítják, a Rising Stars hat koncertje tehát 2021-ben is izgalmas élményeket ígér.
Vágólapra másolva!

A Rising Stars sorozat a korábbi években olyan művészek számára kínált ugródeszkát, mint a zongorista Khatia Buniatishvili és Igor Levit, a gordonkás Harriet Krijgh, az Armida Quartett vagy a SIGNUM Szaxofonkvartett. A Müpa 2010 óta tagja az ECHO-nak, így az elmúlt években magyar delegáltjai is voltak a sorozatnak a hegedűművész Banda Ádám, a zongoraművész Balázs János és a trombitaművész Pálfalvi Tamás személyében. A Rising Stars-művészek legtöbbször egy-egy számukra komponált kortárs művet is eljátszanak, a Müpa tehát számos magyarországi bemutató és ősbemutató helyszíne is lesz november 19. és 21. között.

A fesztivál november 19-i nyitókoncertjét adó Simply Quartet a legígéretesebb fiatal vonósnégyesek egyike.

A ma már bécsi székhellyel működő formáció Sanghajban alakult, tagjai onnan kerültek az osztrák fővárosba, hogy felfedezzék maguknak a kvartettjáték lényegét és eredetét. „Nagy hangsúlyt fektetünk a kínai, a norvég és az osztrák kultúra ötvözésére, amelyekből inspirációt merítünk saját zenei nyelvünk kialakításához" – vallják az együttes jelenleg három nációból összeálló tagjai. A Simply Quartet olyan megmérettetésekről tért haza első díjjal, mint a koppenhágai Nemzetközi Carl Nielsen Verseny, a „Quatuor à Bordeaux", a grazi „Franz Schubert és a modern zene" elnevezésű kamarazenei verseny vagy a bécsi Nemzetközi Joseph Haydn Kamarazenei Verseny.

Simply Quartet Forrás: Origo

Szintén az első fesztiválnapon lép fel a húszéves svéd–norvég muzsikus, a Norrköpingben született Johan Dalene, aki Svédország vezető zenekaraival játszott a legfontosabb hangversenytermekben, hazájában és külföldön egyaránt. Elnyerte a Norvég Szólista Díjat, 2019-ben pedig a Carl Nielsen Verseny győztese lett. Kamarapartnere a brit zongoraművész, Nicola Eimer lesz, aki a Juilliard Schoolban képezte magát, több nemzetközi verseny győztese, a szólistakarrier mellett pedig elkötelezett kamarazenész.

November 20-án elsőként a katalán szaxofonkvartett, a Kebyart Ensemble lép fel. A 2014-ben Barcelonában alakult együttes neve a „kebyar" (az indonéz gamelán gongzene egyik műfaja) és az „art" (művészet) szavakból jött létre. Mind a négy ifjú tehetség szenvedélyes kamarazenész, akik „friss vért kívánnak pumpálni a klasszikus zene előadásába". Díjazottjai voltak az Orpheus Svájci Kamarazenei Versenynek és a Nemzetközi Franz Cibulka Versenynek, valamint elnyerték hazájuk legrangosabb elismeréseit is: a Primer Palaut és a BBVA Kamarazenei Díjat. Rising Stars-programjuk az emlékek, az emlékezés témája köré épül.

Szintén a fesztivál második napján lép fel Ben Goldscheider, a londoni születésű kürtművész is, aki tavaly fejezte be tanulmányait a berlini Barenboim–Said Akadémián.

2016-ban, tizennyolc éves korában a BBC Fiatal Muzsikusok Versenyének döntőse volt, 2018-ban pedig bemutatkozott a BBC Proms koncertsorozaton, és még ugyanabban az évben megjelent első lemeze. Ben Goldscheider lelkes kamarazenész, aki a legnépszerűbb fesztiválokon együtt muzsikált Daniel Barenboimmal, Martha Argerichcsel, Szergej Babajannal, Elena Baskirovával vagy Michael Volléval. Kamarapartnere a számos díjjal büszkélkedő fiatal olasz zongoraművész, Giuseppe Guarrera lesz, akivel öt éve, közös akadémiai hallgatói időszakuk óta muzsikálnak együtt.

Johan Dalene Forrás: Origo

A nottinghami Kanneh-Mason család az egyik leghíresebb brit muzsikusfamília: mind a hét gyermeke játszik valamilyen hangszeren. A fesztivál harmadik napján, november 21-én elsőként koncertet adó Isata Kanneh-Mason hatévesen, a Karib-térségben élő nagyszüleinél tett látogatását követően döntötte el, hogy a zongorának fogja szentelni az életét. Már a Londoni Királyi Zeneakadémián töltött tanulóévei alatt hírnevet szerzett magának, miközben testvéreivel sem hagyta abba a közös muzsikálást, különösen a királyi esküvőn is zenélő csellistával, Sheku Kanneh-Masonnal lép fel gyakran duóban. A zongoraművész korábban ösztöndíjat kapott Elton Johntól, akivel 2013-ban alkalma is volt együtt koncertezni.

A Rising Stars idei programját november 21-én a még csak huszonkét esztendős, ám már jelentős karriert maga mögött tudó – és Budapesten második alkalommal fellépő – holland furulyaművész, Lucie Horsch koncertje zárja.

A zenészcsaládba született ifjú muzsikus szenvedélyes és karizmatikus szószólója hangszerének, kilencévesen már a televízióban játszotta Brahms V. magyar táncát. Vivaldi műveit tartalmazó első lemeze 2017-ben megkapta az Edison Klassiek Díjat, 2019-es második albuma elnyerte az Opus Klassik Díjat. Koncertjének különlegessége, hogy a Rising Stars-turnén kizárólag Budapesten játszik el két művet az általa nagyon kedvelt Kurtág Györgytől, valamint a Bartók Konzervatóriumban is tanult finn zeneszerző, Lotta Wennäkoski egy műve is elhangzik majd. Kamarapartnere a csembalónál Max Volbers lesz, aki maga is kiváló furulyajátékos.

A Rising Stars idei fellépőiről szóló cikk a Müpa blogon olvasható: https://mupa.blog.hu/2021/11/09/a_napra_lehet_nezni

2021. november 19–21.

Rising Stars
Müpa – Fesztivál Színház

2021. november 19., 17.30 / Simply Quartet