Saját lakás vagy albérlet? Melyik a jövedelmezőbb hosszútávon?

desk bright element boho plant residence contemporary spacious living style hanging chair houseplant laptop computer technology wall rug floor workplace trend estate luxury furniture comfort cozy apartment room home trendy stylish modern lifestyle fashion
Stylish room interior with workplace and hanging chair
Vágólapra másolva!
Költözés előtt sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon az ingatlan adásvétel vagy az albérlet lenne-e jobb megoldás. Ezt már önmagában sem egyszerű eldönteni, de általában számos külső tényező is befolyásolja, hogy végül melyik mellett tesszük le a voksunkat. Megtakarításra például mindkét esetben szükség lesz, még ha az arányuk jelentősen eltérő is. Képesek vagyunk-e lekötni magunkat 15-20 évre, ha új lakás vásárlása mellett döntünk? Megéri-e a sokszor borsos albérletárakat fizetni, ha a saját otthonunkra is költhetnénk azt a pénzt?
Vágólapra másolva!

Összeszedtük a pro-kontra érveket az új lakás vásárlása és az albérlet mellett egyaránt!

Mik a legfőbb különbségek a saját lakás és az albérlet között?

Az elsődleges és kétségkívül legnagyobb eltérést az ingatlan tulajdonjoga jelenti. Míg egy saját lakás esetében a saját nevünk szerepel az adásvételi szerződésen, annak minden kötelezettségével és előnyével, albérlőként maximum egy bérleti szerződés lehet a kezünkben. Ha az utóbbi kategóriába esünk, nem formálhatunk tulajdonjogot a lakásra amiben élünk, nem járhatunk el annak hivatalos ügyeiben, ha csak a tulajdonos erre kimondottan meghatalmazást nem adott, és persze nem is alakíthatjuk azt kedvünkre.

Tulajdonosként viszont úgy alakíthatjuk át és rendezhetjük be új otthonunkat, ahogyan csak szeretnénk. Az albérletek gyakran néhány évente gazdát cserélnek, így azok számára, akik kiadják lakásukat, fontos, hogy az széles rétegeknek megfelelő legyen. Emiatt bérlőként előfordulhat, hogy kompromisszumokat kell kötnünk, legyen szó a lakás megjelenéséről, berendezéséről vagy épp felosztásáról.

Az albérletek nagy előnye az ingatlan adásvétellel szemben, hogy rövid távon kisebb anyagi ráfordítást igényelnek. A lakásvásárlás a legtöbb esetben hosszútávú elköteleződést jelent, még akkor is, ha egy másik ingatlan eladásából vagy saját megtakarításokból származó nagyobb méretű önerővel rendelkezünk. Az ingatlanhitelek futamideje a kölcsön összegétől függően akár a 25 évet is elérheti, míg egy albérlet esetében legfeljebb a két-három hónapos kaució miatt kell aggódnunk.

Forrás: Origo

Ingatlan adásvétel vagy albérlet: melyik a jövedelmezőbb hosszú távon?

Érvek és ellenérvek az ingatlan adásvétellel kapcsolatban

Magyarországon történelmi hagyománya van a saját ingatlan tulajdon birtoklásának. Nem is csoda, hiszen óriási értéket jelent egy olyan otthon, amit igazán a magunkénak tudhatunk. Számos bizonytalanságtól kímélhetjük meg így magunkat, aminek albérlőként ki lennénk téve. Például biztosan nem mondja majd senki azt váratlanul, hogy inkább eladná a lakást és keressünk újat a következő hónap végéig.

További érv a saját otthon mellett, hogy ha hitelre is van szükségünk, a havi törlesztőrészletet fizetve saját vagyonunkat gyarapíthatjuk, míg egy albérlet esetén azért fizetünk, hogy más tulajdonát használhassuk.

Az ellenérvek között ugyanakkor meg kell említeni, hogy különösen az első évben jóval nagyobb kiadásokat jelenthet egy lakásvásárlás, mint egy albérlet. A vételár mellett számításba kell venni a vagyonszerzési illetéket, a beköltözés és az esetleges felújítás költségeit is. Sokszor csupán ezek több millióra rúghatnak. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy lakásvásárláskor befektetjük a pénzünket, ez pedig hosszú távon fog megtérülni.

Miért döntenek mégis annyian inkább az albérlet mellett?

A legfőbb indokot az anyagiak jelentik. Egy új albérlet esetében a legnagyobb kiadást általában a kaució jelenti, ami 2-3 havi lakbér összegének felel meg, és kiköltözéskor visszajár, ha nem keletkezett általunk okozott kár a lakásban. Ezenkívül számos előnnyel is jár, hiszen bármikor elköltözhetünk, ha úgy döntünk, továbbá nem kell ingatlanadót fizetnünk és nem köt minket sok éves hitelszerződés sem.

A fiatalok körében, akiket az egyetem vagy a munka könnyen új városba, akár új országba is szólíthat, az albérlet leginkább átmeneti megoldásként lehet nyerő. Ha viszont hosszú távra tervezünk, a saját lakás egyértelműen olyan biztonságot adhat, amire az albérlet nem képes.

Hogyan keress új lakást?

Akár albérlet, akár ingatlan adásvétel mellett döntenél, az alábbi szempontokon érdemes végigmenni:

  • Számítsd ki a költségvetésed! Mennyi megtakarítással, esetleg önerővel rendelkezel lakásvásárlás esetén? Jelent-e anyagi megterhelést a hitel törlesztőrészlete vagy a havi bérleti díj?

  • Új építésű, felújított vagy régebbi típusú házba költözöl? Adódhatnak váratlan kiadások?

  • Biztonságos, csendes a környék? Található a közelben iskola, óvoda?

  • Hány évre tervezel? Ha 5-10 év múlva nem elégíti ki igényeidet a lakás, érdemes hitelt felvenni rá?

Az tehát, hogy épp az ingatlan adásvétel vagy az albérlet éri-e meg jobban, nagyban függ a jelenlegi élethelyzetünktől is. Ha nem szeretnénk minden hónapban más zsebébe fizetni egy albérlet árát, és rendelkezünk némi önerővel, érdemes lehet elgondolkodni saját lakás vásárlásán. Ha azonban néhány évnél tovább még nem tudunk előre tervezni, az alacsonyabb rövid távú költségek miatt jobban megérheti az albérlet.