Gulyás Gergely: Csak a kormányoldal a szabadság örököse Magyarországon

GULYÁS Gergely
Budapest, 2021. november 16. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszél a Magyarország alaptörvénye 10 éves - gyökerek, értékek és szuverenitás című nemzetközi konferencián a Pesti Vigadóban 2021. november 16-án. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Magyarországon azért van különösen nagy tétje a választásoknak, mert csak a jelenlegi kormányoldal a szabadság örököse, akinek a demokratikus meggyőződése megkérdőjelezhetetlen - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Budapesten, a Magyarország Alaptörvénye 10 éves - gyökerek, értékek és szuverenitás című nemzetközi konferencián.
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely azt mondta, az Európai Uniónak ma kizárólag olyan vezetői vannak, akik történelmi szerencséjükből adódóan mindig a szabadságban, a demokráciában beszéltek arról, hogy milyen fontos a szabadság, a demokrácia.

Ezzel szemben a magyar állami vezetők - a miniszterelnök, az államfő és a házelnök - a diktatúra, az elnyomás időszakában is a jogállam fontosságát hangsúlyozták.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszél a Magyarország alaptörvénye 10 éves - gyökerek, értékek és szuverenitás című nemzetközi konferencián a Pesti Vigadóban 2021. november 16-án Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A nyolcvanas években a fizikai elnyomással, a személyes egzisztencia tönkretételével szembenézve foglaltak állást a szabadság és a demokrácia mellett.

Ez nyilvánvaló különbség a demokratikus elkötelezettségben Nyugat- és Közép-Európa között.

- hangoztatta a miniszter.

Az elmúlt évtizedben nemzetközi szervezetek sok olyan véleményt fogalmaztak meg az alaptörvényről, amit a kormány méltánytalannak vagy kiegyensúlyozatlannak érez - mondta.

Jó ellenpéldaként említette az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének 2013-as határozatát, amely szerint a magyar parlament először a szabad és demokratikus Magyarország történetében megváltoztatta korábbi alkotmányát, amelyet az egypártrendszerből örökölt, új és modern alaptörvényt fogadott el demokratikus eljárás, intenzív parlamenti vita és a civil társadalommal folytatott párbeszéd után.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy

büszkék arra, hogy Magyarország a rendszerváltozást követően képes volt olyan alaptörvényt elfogadni, amely választ ad a modern társadalmi kérdésekre is.

Közölte, bár Magyarország utolsó volt a térségben azon államok sorában, amelyek a kommunizmus leküzdése után demokratikus országgyűlés által alkotmányt tudtak elfogadni, ez lehetőséget adott arra, hogy reagáljon a közben eltelt két évtized jogfejlődésére, társadalmi és politikai változásaira.

- jelezte.

Kiemelte, hogy máig fontos politikai viták tárgyát képezi az alaptörvény, pedig bármely kabinetnek lehetővé teszi a hatékony kormányzást. Kellő alkotmányos ellensúlyokat tartalmaz, és a magyar történelemben először rögzíti a hatalmi ágak elválasztásának elvét - tette hozzá.


A magyar belpolitikai helyzetre kitérve Gulyás Gergely úgy vélekedett, hogy a velük szemben álló szereplők demokratikus meggyőződése rendkívül gyenge, demokratikus hagyományokkal pedig nem rendelkeznek.


Emlékeztetett arra, hogy az alaptörvény az államadósság korlátairól szóló kitételt is tartalmaz.

- jelentette ki.

Magyarországon ma azok vannak ellenzékben, akik annak idején "páros lábbal tiporták" a gyülekezési jogot, fizikai erőszakot alkalmaztak a velük törvényes keretek között egyet nem értőkkel szemben - mondta a miniszter.

Az alaptörvény tartalmazza Magyarországnak a népességére vonatkozó rendelkezési jogát. Mivel az "ellenzék migrációpárti", ez korlátot jelent a törekvéseinek - emelte ki.

Gulyás Gergely rámutatott arra, hogy Európával is van konfliktus:

a magyar alkotmány szerint az apa férfi, az anya nő, ezzel szemben az Európai Parlamentben arról hoztak határozatot, hogy az apa is szülhet.

Úgy értékelt: nehéz konszenzusra jutni, de szerencsére demokráciában élünk, ezért a választópolgárok többsége dönt a politikai irányvonalról. Mindenki szabadon határozhat arról, hogy melyik szemléletet részesíti előnyben.

- mondta a miniszter.