Világszerte egyre sürgetőbbé váltak a klímaváltozás hatásának enyhítését célzó intézkedések, ily módon a fenntarthatóságot előtérbe helyező lehetőségekkel mindannyiunknak érdemes rendszeresen számot vetni, és lehetőségeinkhez mérten cselekedni. A befektetési piacon újdonságnak számító, nagy sikernek örvendő, kizárólag energiahatékony lakóingatlanok adásvételét, építését, valamint használt ingatlanok ez irányú felújítását támogató zöld jelzáloglevél a fenntartható fejlődést és a klímaváltozás mérséklését is elősegíti.

A Magyar Nemzeti Bank idén júliusban hirdette meg a környezeti szempontokat érvényesítő, zöld lakáshitelezést ösztönző és a korszerű lakáspiacot támogató Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Programot. A Takarék Jelzálogbank 2019 közepe óta fordít kiemelt figyelmet a zöld pénzügyekre és 2020-ban kezdte vizsgálni, hogy a portfóliójába tartozó ingatlanfedezetek közül melyek felelnek meg a zöld kritériumoknak. Az idén szeptemberben jóváhagyott Zöld Jelzáloglevél Keretrendszere a Nemzetközi Tőkepiaci Szövetség legfrissebb vonatkozó alapelveire épül, melyet az egyik legnevesebb, erre szakosodott globális tanácsadó minősített, s a piaci befektetők számára alátámasztja egyrészt a nemzetközi szabványnak történő megfelelést, másrészt a benne foglalt fenntarthatósági tényezők meglétét is. A Takarék Jelzálogbank meghatározta, hogy kizárólag azon ingatlanok vonhatók fedezetbe, melyek a teljes lakásállományra kidolgozott módszertan alapján energiahatékonyság szempontjából beletartoznak a legjobb 15 százalékba, vagy olyan használt lakások, amelyeken jelentős mértékű, de legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítást eredményező felújítást végeztek. 

Túljegyezték a Takarék Jelzálogbank első zöld jelzáloglevelét, mely energiahatékony lakóingatlanok adásvételét, építését, illetve felújítását segíti elő.Forrás: Cultura Creative/Copyright Andrew Brookes/Andrew Brookes

A Takarék Jelzálogbank által kibocsátott, első zöld jelzáloglevelek nyilvános forgalomba hozatala során összesen 6,33 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be a tőkepiaci szereplők, amelyből 5 milliárd forintot fogadtak el, az ötéves lejáratú, fix hozamú értékpapírra, tehát jelentős túljegyzést könyvelhetett el a vállalat.

A befolyó bevételből kizárólag energiatakarékos, zöld lakóingatlanok jelzálogkölcsönét finanszírozzák, ezzel hozzájárulva a fenntartható fejlődéshez, a klímaváltozás mérsékléséhez.A legtöbb hazai kereskedelmi bank lakossági és kereskedelmi ingatlannal biztosított vállalati jelzáloghiteleit refinanszírozó Takarék Jelzálogbank Nyrt. a mostani kibocsátással – amelyeket a tervek szerint újabbak követnek majd – olcsóbb forrást szerez az energiahatékony, azaz zöld lakóingatlanok jelzálogkölcsönének finanszírozására.

A Takarék Jelzálogbank által kibocsátott, első zöld jelzáloglevelek nyilvános forgalomba hozatala során összesen 6,33 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be a tőkepiaci szereplők.123RF

Nagy Gyula, a Takarék Jelzálogbank vezérigazgatója jelentős mérföldkőnek nevezte a kötvénykibocsátást és meglátása szerint ezzel megerősítették elkötelezettségüket a fenntartható banki működés iránt.

Szándékaink szerint hosszú távon a zöld hazai jelzáloglevélpiac meghatározó szereplőjévé válunk, ezért rendszeresen tervezünk újabb kibocsátásokkal. Bízunk benne, hogy ezzel a lépéssel segítjük a hazai lakásállomány megújulásának gyorsítását, és a fenntartható fejlődés elérését. - fogalmazott. A hitelintézet szakértői azzal számolnak, hogy a zöld jelzáloglevelek egyre nagyobb teret nyernek majd a piacon és egyre keresettebbek lesznek a befektetők körében is, hiszen hosszabb távon jóval biztonságosabbá válhatnak, mint a nem zöld jelzáloglevelek: azoknál a hiteleknél ugyanis, amelyek biztosítéka zöld ingatlan, szakértők szerint kisebb lehet a bedőlés esélye.

A befolyó bevételből kizárólag energiatakarékos, zöld lakóingatlanok jelzálogkölcsönét finanszírozzák, ezzel hozzájárulva a fenntartható fejlődéshez, a klímaváltozás mérsékléséhez.Forrás: Shutterstock

A hazai jelzáloglevél-piacot tavaly elsősorban a Magyar Nemzeti Bank második jelzáloglevél-vásárlási programja mozgatta annak kedvező feltételei miatt, így a jelzálogbankok igyekeztek minél több értékpapírt kibocsátani és bőséges forrást gyűjteni. A jegybanki program tavaly novemberi lezárulta után a piacon átmenetileg növekedett a hozamfelár, és mivel a refinanszírozó bankoknak nem volt szükségük jelentős forrásbevonásra, csökkent a kibocsátások volumene. Az idén augusztusban elindított jegybanki zöld jelzáloglevél-vásárlási program hatására azonban ismét nő a kibocsátási kedv. Az idei második félévben a jegybanki alapkamat-emelés következtében ugyan óvatosabbá váltak a befektetők az olyan hosszú lejáratú, fix kamatozású értékpapírok vásárlásával, mint amilyen a jelzáloglevél, a Takarék Jelzálogbank szakértői szerint viszont a megemelkedett nominális hozamszintek miatt már megjelenhetnek a piacon azok a befektetők is, akik számára a korábbi az alacsony nominális hozamszinteken kevésbé voltak attraktívak a jelzáloglevelek.

A Takarék Jelzálogbank zöld jelzálogleveleinek jegyzéséből származó bevételből kizárólag energiahatékony lakóingatlanok adásvételét, építését, illetve használt ingatlanok energiahatékony felújítását finanszírozzák. Az energiahatékony ingatlanok megvételéhez vagy építéséhez a támogatott Takarék NHP Zöld Otthon Lakáshitelt itt lehet igényelni.(X)

A most kibocsátott zöld jelzáloglevelek a refinanszírozott lakossági és vállalati jelzáloghitelek zöld ingatlanfedezete miatt hosszabb távon a normál jelzálogleveleknél biztonságosabb befektetéssé válhatnak.

A cikk megjelenését a Takarékbank Zrt támogatta.